Przepisy ze schabem

przepisy ze schabem

Przepisy ze schabem występują tradycyjnie w kuchni polskiej, zaś najbardziej popularny jest tradycyjny panierowany kotlet schabowy. Schab otrzymujemy z odcinka piersiowo-lędźwiowego tuszy wieprzowej. Z mięsa schabowego robi się głównie potrawy na obiad, czyli kotlety schabowe, roladki zawijane, schab pieczony, czy też schab duszony w sosie. Mięso wieprzowe spotyka się z wielu kontrowersjami i jest obwiniane o to, że nie sprzyja zdrowiu i przyczynia się do nadwagi. Ostatnio jednak rozwiewa się mity na temat wieprzowiny i przedstawia jej właściwości zdrowotne. Wieprzowina zawiera dużo żelaza, pełnowartościowe białko, aminokwasy i witaminy. Wbrew mitom nie jest o mięso tłuste.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy ze schabem

Przepisy w temacie przepisy ze schabem

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy ze schabem

Przepisy ze schabem. Oto pomysły na smaczne i kruche dania ze schabu

Kto nie lubi kotleta schabowego? Schaboszczaki w grubej panierce królowały głównie w czasach PRL, kiedy to na każdym polskim stole gościły potrawy ze schabu. Schab jawi się jako najważniejsze mięso królujące na polskich stołach, lecz nadaje się on nie tylko na schaboszczaka. Robimy z niego różne dania, jak roladki nadziewane, mięso pieczone czy też duszone. Doradzamy jakie dania można zrobić ze schabu i przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Przepisy ze schabem w kuchniach świata

Czy warto jeść potrawy ze schabem

Schab to część mięsa wieprzowego, którą pozyskujemy z odcinka piersiowo–lędźwiowego tuszy. Schab stanowi część tylną, zaś przednia nosi nazwę schabu karkowego, czyli karkówki. Schab służy do smażenia w postaci kotletów schabowych oraz do pieczenia. Natomiast z karkówki robi się baleron, kotlety i pieczenie.

Czy warto jeść dania ze schabu? Do niedawna mięso wieprzowe uważane było za generalnie niezdrowe. Wraz z plagą nadwagi i otyłości wiele osób zrezygnowało z tłustych mięs, za które uważano schab, na rzecz mięs chudych lub potraw wegetariańskich. Obecnie mamy do czynienia z odmiennym podejściem, które być może spowoduje, że wieprzowina wróci do łask. Okazuje się, że schab wcale nie jest mięsem tłustym. Zawiera około 5 - 10% tłuszczu. Ponadto wieprzowina jest źródłem cennego żelaza, jak również pełnowartościowego białka, aminokwasów oraz witamin z grupy B, A i D. Problemem jest nie tyle wieprzowina jako taka, lecz jej jakość. Natomiast tradycyjny schaboszczak obtoczony jest w grubej panierce i smażony w dużej ilości tłuszczu.

Przepisy ze schabem w kuchni polskiej

Schab gości w kuchni polskiej od dawna. Do niedawna nikt nie wyobrażał sobie tradycyjnego, polskiego obiadu bez schabu. Klasyczny obiad składał się z kotleta schabowego, ziemniaków i sałatki z kapusty gotowanej. Co ciekawe, pomysł na schab na obiad pojawił się w Polsce dopiero w XIX wieku. Protoplastą słynnego schaboszczaka jest sznycel wiedeński, który tradycyjnie robi się z cielęciny. W Polsce zmodyfikowano go i zaczęto smażyć z mięsa wieprzowego. W ten sposób powstał kotlet po wiedeńsku, czyli panierowany kotlet rozbity, że mięso jest bardzo cienkie, a sam kotlet zajmuje pół talerza. Natomiast tradycyjny schaboszczak nie jest mocno rozbity. Kotlet jest mniejszy, grubszy, lecz obtacza się go w grubej panierce.

Schab wieprzowy jest mięsem łatwym w obróbce, smacznym i stosunkowo tanim. W czasach PRL schab był szczególnie grubo panierowany, aby nieco sztucznie zwiększyć jego wielkość. Obecnie moda na schaboszczaki nieco przyblakła, z uwagi na kontrowersje wokół mięsa wieprzowego.

W kuchni polskiej ze schabu robimy również popularne wędliny, jak polędwica sopocka, zaś z karkówki robi się baleron. Dobry pomysł na danie obiadowe czy też domową wędlinę stanowi schab pieczony. Schab świetnie nadaje się na roladki z nadzieniem.

Najciekawsze przepisy ze schabem

Jak najlepiej przyrządzić schab na obiad

Klasycznym daniem ze schabu są panierowane kotlety schabowe. Tajemnica dobrych kotletów schabowych tkwi w rozbiciu mięsa przed smażeniem oraz w dobrej panierce. Najprostszym sposobem jest obtaczanie kotleta w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Aby panierka była smaczniejsza i nie odrywała się od mięsa w czasie smażenia, warto zrobić ciasto z mąki, mleka i jajka, obtoczyć kotlet w cieście, a następnie w bułce tartej i usmażyć.

Ciekawym urozmaiceniem kotletów schabowych jest plasterek ananasa położony na schab i zapieczony. Kwaskowy smak ananasa doskonale komponuje się z mięsem. Położenie na schab z ananasem plasterka sera żółtego i zapieczenie w piekarniku to także świetny pomysł na wykwintne i pyszne danie ze schabem.

Przepisy ze schabem pieczonym lub duszonym

Uniwersalnym daniem jest schab pieczony, który można pokroić na grube plastry i podać jako danie obiadowe. Natomiast pokrojony na cienkie plastry zastąpi wędlinę do pieczywa. Hitem na niedzielny obiad lub imprezę będzie schab nadziewany, na przykład tradycyjnie śliwkami suszonymi lub morelami. Jednak pieczenie schabu wymaga pewnego doświadczenia, gdyż często wychodzi suchy, szczególnie, że mięso to zawiera bardzo mało tłuszczu. Jak zrobić pyszny, soczysty, pieczony schab?

Schab przed pieczeniem warto zamarynować w przyprawach. Prostym sposobem jest obłożenie schabu mieszanką przypraw i owinięcie folią. Przed pieczeniem warto schab obsmażyć. Dobrym pomysłem jest pieczenie w rękawie do pieczenia. Rękaw do pieczenia sprawi, że mięso nie wysuszy się w czasie pieczenia. Jeśli chcemy upiec schab bez rękawa warto ułożyć na wierzch parę plasterków masła, zaś w czasie pieczenia podlewać schab bulionem lub marynatą.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto