Przepis na roladki schabowe z pieczarkami krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 400 g 4 plastry
  • Pieczarki 200 g 10 szt
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Oliwa z oliwek 75 ml 5 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Mięso opłucz, osusz i dokładnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem mielonym.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki i dopraw solą, a także pieprzem.

Farsz pieczarkowy nałóż na środek każdego kotleta i zroluj, zepnij mięso wykałaczkami.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej roladki z każdej strony.

Naczynie żaroodporne natłuść 1 łyżką oliwy, włóż do niego roladki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Roladki schabowe z pieczarkami podane w misce.
roladki schabowe z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
14.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
509 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Roladki schabowe z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach schabowych z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty i kruchy. To świetny pomysł na pyszne danie, które nie tylko jest smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Schab przygotowany w ten sposób jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i warzywami.

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami jest niezwykle prosty. Całość zajmuje tylko kilka minut, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem. Warto wypróbować tej receptury i przekonać się jak pyszny może być pieczony schab z pieczarkami. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladki schabowe z pieczarkami, by były niezwykle smaczne i pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć zwykle bardziej popularne są roladki wołowe, to naprawdę warto skorzystać z wieprzowiny, która jest chudsza. Najważniejszym krokiem w przygotowaniu najlepszych roladek jest wybór mięsa. Nie może to być kawałek, w którym zbyt dużo jest włókien, gdyż przez to roladki nie będą smaczne, ani odpowiednio miękkie. Dobrze również, by nie były zbyt chude. Tłuszcz wytopi się podczas obróbki termicznej, a jego niewielka ilość sprawia, że mięso lepiej smakuje. Dodatkiem do mięsa są pyszne i aromatyczne grzyby. Najlepiej skorzystać z pieczarek, które są łatwo dostępne, przez cały rok. Idealnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe. Choć można faszerować roladki pieczarkami surowymi, to lepiej jednak poddać je krótkiej obróbce termicznej, dzięki czemu będą nawet smaczniejsze.

To opcja, która wspaniale sprawdzi się na obiad. Są bardzo smaczne, a przy tym niezwykle eleganckie, więc można je również przygotować na imprezę. Te roladki są naprawdę dobre, a przy tym bardzo proste i szybkie. Są tak pyszne, że w mgnieniu oka znikają z talerzy. By stworzyć z ich udziałem wartościowy i zbilansowany posiłek, warto jest dodać do nich ziemniaki, kaszę lub ryż i świeże warzywa.

Wartości odżywcze roladek schabowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (194g)
Energia (kalorie)
262.84 kcal
509.91 kcal
Białko
13.07 g
25.36 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (194g)
Tłuszcz
13.36 g
25.92 g
Tłuszcze nasycone
3.24 g
6.29 g
Tłuszcze nienasycone
10.12 g
19.63 g
Tłuszcze jednonasycone
8.61 g
16.70 g
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
2.93 g

Witaminy w przepisie na roladki schabowe z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (194g)
Witamina B6
0.59 mg
1.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.53 mg
2.96 mg
Tiamina
0.41 mg
0.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
5.05 mg
9.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki schabowe z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (194g)
Sód
39.68 mg
76.97 mg
Potas
469.52 mg
910.86 mg
Wapń
23.45 mg
45.50 mg
Fosfor
163.74 mg
317.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
31.48 mg
61.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
1.35 mg
Cynk
0.96 mg
1.86 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek schabowych z pieczarkami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach schabowych z pieczarkami

Lista alergenów dla roladek schabowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, mielony czosnek.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na roladki schabowe z pieczarkami

Cena przygotowania roladek schabowych z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
75 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Liczba porcji:
Razem
46.00
Łączny koszt
14.30
Jak oceniasz przepis na roladki schabowe z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób