Przepis na schab w sosie pieczeniowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, tłuczek do mięsa

Schab oczyść z błonek i pokrój na kotlety. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i dopraw solą, papryką, czosnkiem i pieprzem.

Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie kawałki schabu. Do mięsa dodaj cebulę bardzo drobno pokrojoną i smaż aż się zrumieni.

Zalej całość bulionem, dodaj ziele i pieprz i duś przez 35- 40 minut.

Do szklanki z letnią wodą przesiej mąkę i wszystko dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek. Przelej mąkę do schabu i wymieszaj. Dodaj odrobinę gałki i kminku.

Schab w sosie pieczeniowym podany na talerzu z ziemniakami i surówką.
schab w sosie pieczeniowym
Koszt przygotowania dania
19.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Schab w sosie pieczeniowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w sosie pieczeniowym

Schab w sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Schab przygotowany według tej receptury jest naprawdę kruchy i delikatny, a sos, który go otula jest niesamowicie aromatyczny. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich dań, a w szczególności tych z wieprzowiny.

W tym przepisie mięso jest duszone w aromatycznym sosie, jednak można podawać również mięso z piekarnika i w łatwy sposób zamienić to danie w pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym. Jednak przez to, że mięso jest podsmażone i duszone smakuje lepiej, a także jest bardziej miękkie i aromatyczne.

Ten duszony schab jest niezwykle łagodny i delikatny, więc z powodzeniem może być podawany całej rodzinie, nawet najmłodszym domownikom, które na pewno pokochają mięso za bardzo dobry smak i miły sos.

Ten schab w ciemnym sosie będzie idealnym sposobem na niedzielny uroczysty obiad, dlatego, że prezentuje się bardzo wykwintnie i jeszcze lepiej smakuje. Pysznego smaku nadaje całości idealne połączenie mięsa wieprzowego z ostrym czosnkiem, słodką papryką i gałką muszkatołową. I choć danie to zawiera dość dużo przypraw, to efekt końcowy zaskakuje łagodnością.

Przepis na schab w sosie pieczeniowym jest niezwykle prosty, a w dodatku zawsze się udaje. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów. W dodatku całe danie robi się naprawdę ekspresowo, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem i wyglądem.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczeniowy w domu, który będzie pyszny i aromatyczny, a przy tym niezwykle kremowy, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki tej recepturze przygotujesz wspaniałe i kruche mięso, a także najlepszy, domowy sos pieczeniowy, który zachwyci każdego domownika i gościa. Tak przygotowana potrawa smakuje jak z najlepszych restauracji, a można ją przyrządzić w szybkim czasie we własnej kuchni. W dodatku schab w takiej postaci jest zdrowszy niż tradycyjny kotlet, a do tego bardziej wyszukany i sycący.

Wartości odżywcze schabu w sosie pieczeniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kalorie)
118.97 kcal
221.28 kcal
Białko
11.82 g
21.99 g

Węglowodany w schabie w sosie pieczeniowym

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany
1.82 g
3.39 g
Węglowodany przyswajalne
1.52 g
2.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
0.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz
6.93 g
12.88 g
Tłuszcze nasycone
2.20 g
4.09 g
Tłuszcze nienasycone
4.73 g
8.80 g
Tłuszcze jednonasycone
3.92 g
7.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.81 g
1.51 g
Cholesterol
35.64 mg
66.29 mg

Witaminy w przepisie na schab w sosie pieczeniowym

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A
3.47 µg (mcg)
6.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.41 mg
0.77 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
1.35 mg
2.50 mg
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.53 mg
0.99 mg
Retinol
0.53 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Tiamina
0.37 mg
0.69 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.23 mg
Niacyna
4.41 mg
8.20 mg
Foliany
3.57 µg (mcg)
6.65 µg (mcg)
Beta karoten
27.32 µg (mcg)
50.81 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie pieczeniowym

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód
98.82 mg
183.80 mg
Potas
236.53 mg
439.95 mg
Wapń
8.22 mg
15.29 mg
Fosfor
128.32 mg
238.67 mg
Magnez
15.96 mg
29.68 mg
Żelazo
0.35 mg
0.65 mg
Cynk
0.88 mg
1.63 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie pieczeniowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie pieczeniowym

Lista alergenów dla schabu w sosie pieczeniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania schabu w sosie pieczeniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Bulion warzywny
230 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.93
Za 230 ml
Pieczarki
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na schab w sosie pieczeniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób