Przepis na schab w sosie pieczeniowym krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 500 g
- Cebula 150 g 1,5 szt
- Bulion warzywny 230 ml 1 szklanka
- Pieczarki 30 g 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Schab oczyść z błonek i pokrój na kotlety. Każdy kotlet rozbij tłuczkiem i dopraw solą, papryką, czosnkiem i pieprzem.
Na dnie dużego garnka rozgrzej oliwę i podsmaż wszystkie kawałki schabu. Do mięsa dodaj cebulę bardzo drobno pokrojoną i smaż aż się zrumieni.
Zalej całość bulionem, dodaj ziele i pieprz i duś przez 35- 40 minut.
Do szklanki z letnią wodą przesiej mąkę i wszystko dokładnie rozmieszaj, by nie było grudek. Przelej mąkę do schabu i wymieszaj. Dodaj odrobinę gałki i kminku.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab duszony z pieczarkami
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Schab po chińsku
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Schab w sosie pieczeniowym - cechy przepisu
Więcej o schabie w sosie pieczeniowym
Schab w sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Schab przygotowany według tej receptury jest naprawdę kruchy i delikatny, a sos, który go otula jest niesamowicie aromatyczny. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich dań, a w szczególności tych z wieprzowiny.
W tym przepisie mięso jest duszone w aromatycznym sosie, jednak można podawać również mięso z piekarnika i w łatwy sposób zamienić to danie w pieczeń ze schabu w sosie pieczeniowym. Jednak przez to, że mięso jest podsmażone i duszone smakuje lepiej, a także jest bardziej miękkie i aromatyczne.
Ten duszony schab jest niezwykle łagodny i delikatny, więc z powodzeniem może być podawany całej rodzinie, nawet najmłodszym domownikom, które na pewno pokochają mięso za bardzo dobry smak i miły sos.
Ten schab w ciemnym sosie będzie idealnym sposobem na niedzielny uroczysty obiad, dlatego, że prezentuje się bardzo wykwintnie i jeszcze lepiej smakuje. Pysznego smaku nadaje całości idealne połączenie mięsa wieprzowego z ostrym czosnkiem, słodką papryką i gałką muszkatołową. I choć danie to zawiera dość dużo przypraw, to efekt końcowy zaskakuje łagodnością.
Przepis na schab w sosie pieczeniowym jest niezwykle prosty, a w dodatku zawsze się udaje. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów. W dodatku całe danie robi się naprawdę ekspresowo, a efekt końcowy pozytywnie zaskakuje smakiem i wyglądem.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczeniowy w domu, który będzie pyszny i aromatyczny, a przy tym niezwykle kremowy, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki tej recepturze przygotujesz wspaniałe i kruche mięso, a także najlepszy, domowy sos pieczeniowy, który zachwyci każdego domownika i gościa. Tak przygotowana potrawa smakuje jak z najlepszych restauracji, a można ją przyrządzić w szybkim czasie we własnej kuchni. W dodatku schab w takiej postaci jest zdrowszy niż tradycyjny kotlet, a do tego bardziej wyszukany i sycący.
Wartości odżywcze schabu w sosie pieczeniowym
Energia i białka
(186g)
Węglowodany w schabie w sosie pieczeniowym
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Witaminy w przepisie na schab w sosie pieczeniowym
(186g)
Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie pieczeniowym
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie w sosie pieczeniowym
Lista alergenów dla schabu w sosie pieczeniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny