Paprykowa marynata do schabu

Opublikowano: 07.01.2022 r., 16:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paprykowa marynata do schabu
Paprykowa marynata do schabu
Zobacz, jak zrobić marynatę do schabu. Możesz zamarynować w niej mięso, a następnie je upiec. Do schabu wieprzowego nadaje się znakomicie.
Przygotowanie 5 min
540 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na paprykową marynatę do schabu krok po kroku

Wymieszaj olej z łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu, łyżeczką czosnku, papryki słodkiej i wędzonej, szczyptą papryki ostrej.

Marynuj w niej schab, najlepiej przez co najmniej jedną noc.

Jak oceniasz przepis na paprykową marynatę do schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,3% osób

Więcej informacji na temat paprykowej marynaty do schabu

Zobacz, jak zrobić marynatę do schabu. Możesz zamarynować w niej mięso, a następnie je upiec. Do schabu wieprzowego nadaje się znakomicie. Przepis na marynatę do schabu jest bardzo łatwy. Jest szybka i pyszna. Zawiera olej i najlepsze przyprawy. Mięso jest soczyste i aromatyczne. Poza tym marynata do schabu ma genialny smak. Ze schabem wieprzowym komponuje się świetnie. Będzie fantastyczna nie tylko jako pieczone mięso do obiadu. Otrzymasz też domową wędlinę na kanapki, która jest pyszna i prosta.

Domowa, prosta i szybka marynata do schabu jest to połączenie oleju oraz przypraw. Marynata do mięsa to prosty przepis. Zadaniem marynaty jest nadanie pysznego smaku. Dodatkowo marynata sprawia, że mięso staje się bardziej miękkie. Główną cechą schabu jest to, że mięso często po obróbce termicznej jest twarde. Dzięki marynowaniu szansa na otrzymanie twardego mięsa maleje. Z pewnością bardziej soczyste będzie mięso, które marynujesz i pieczesz w jednym, całym kawałku. Mięso podzielone na plastry z reguły bywa bardziej „suche”. Marynowane mięso lepiej jest piec w rękawie do pieczenia. To także ma wpływ na zachowanie soczystości. Przepis na marynatę do schabu na pewno będzie doskonałym sposobem na proste i szybkie nadanie smaku. Najlepiej jest marynować mięso przez kilka godzin, minimum noc. Jeżeli jednak musisz mieć taką potrawę „na już”, marynata nie pójdzie na marne. Możesz upiec mięso od razu, jednak zdecydowanie smaczniejsze będzie taki schab, który marynuje się dłuższy czas. Jeśli zrobisz marynatę do schabu o paprykowym smaku, możesz ją dodać do obiadu. Świetnie będzie pasować z sosem lub bez. Do potraw na zimno także się sprawdzi. Powstanie między innymi domowa wędlina na kanapki. Jest to łatwa marynata, która nada super smak, więc jak najbardziej warto ją zrobić.

Jeżeli potrzebujesz prostego przepisu na to, by otrzymać ciekawe mięso, ta paprykowa marynata do schabu jest bardzo ciekawą opcją. Idealna do pieczenia i grillowania. Jak zrobić marynatę do schabu? To bardzo łatwa sprawa. Wystarczy jedynie połączyć dokładnie składniki marynaty. Do przepisu na marynatę do schabu potrzebujesz oleju oraz przypraw. W miseczce umieść olej. Dodaj do niego przyprawy: łyżeczkę soli, połowę łyżeczki pieprzu, po jednej łyżeczce czosnku, papryki słodkiej i wędzonej, a także szczyptę papryki ostrej. Taką miksturę dobrze wymieszaj. Dodaj ją do schabu wieprzowego i dobrze obtocz mięso. Odstaw na minimum jedną noc. Po tym czasie mięso można upiec lub ugrillować. Jak widzisz, jest to bardzo prosty przepis na coś pysznego.

Alergeny w paprykowej marynacie do schabu

Lista alergenów dla paprykowej marynaty do schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na paprykową marynatę do schabu

Wartości odżywcze paprykowej marynaty do schabu

na 100g gotowej potrawy

Marynata nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Indeks glikemiczny wynosi 0.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
900.00
540.00
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
100.00
60.00
Tłuszcze nasycone (g)
7.00
4.20
Tłuszcze nienasycone (g)
93.00
55.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
66.00
39.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
27.00
16.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Potas (mg)
0.00
0.00
Wapń (mg)
0.00
0.00
Żelazo (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny paprykowej marynaty do schabu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paprykowej marynaty do schabu

Koszt składników
7.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
7.00