Schab pieczony w piekarniku

Opublikowano: 24.03.2022 r., 15:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab pieczony w piekarniku pokrojony na kawałki podany na drewnianej desce do krojenia.
Schab pieczony w piekarniku
Schab pieczony w piekarniku to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad. Schab świetnie sprawdzi się także podany na imprezę ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne mięso.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 100 min
349 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
  • Cebula 10 dużych sztuk (1000 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Wino białe wytrawne (300 ml)
  • Mąka ziemniaczana 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na schab pieczony w piekarniku krok po kroku

Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Schab umieść w naczyniu żaroodpornym.

Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut.

Schab wystudź lekko i pokrój na porcje.

Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.

Jak oceniasz przepis na schab pieczony w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat schabu pieczonego w piekarniku

Schab pieczony w piekarniku to wspaniały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Pieczony schab świetnie sprawdzi się także jako potrawa na bardziej uroczyste okazje. Przepis na schab pieczony w piekarniku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, sos sojowy, olej rzepakowy, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrawne, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić schab pieczony w piekarniku? Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Schab umieść w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Schab wystudź lekko i pokrój na porcje. Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszny schab świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab powinien być soczysty i kruchy. Smaczny schab pieczony jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Schab można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso można podać także na zimno jako domową wędlinę.

Alergeny w schabie pieczony w piekarniku

Lista alergenów dla schabu pieczonego w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze schabu pieczonego w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Schab pieczony w piekarniku to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Schab jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
134.42
349.50
Białko (g)
10.35
26.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
5.09
13.24
Węglowodany przyswajalne (g)
4.36
11.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
6.99
18.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
4.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
13.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
10.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.43
3.72
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Cholesterol (mg)
30.45
79.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
0.45
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.86
7.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.47
Witamina E (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.45
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.74
9.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.69
19.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.38
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
24.73
64.31
Potas (mg)
248.07
644.98
Wapń (mg)
13.90
36.14
Fosfor (mg)
118.30
307.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.73
46.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.93
Cynk (mg)
0.79
2.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego w piekarniku 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu pieczonego w piekarniku

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Cebula
1000 g
10 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wino białe wytrawne
300 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 ml
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
71.00