Przepis na schab pieczony w piekarniku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Schab umieść w naczyniu żaroodpornym.

Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut.

Schab wystudź lekko i pokrój na porcje.

Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.

Schab pieczony w piekarniku pokrojony na kawałki podany na drewnianej desce do krojenia.
Schab pieczony w piekarniku
Koszt przygotowania dania
42.47 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
349 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
46

Schab pieczony w piekarniku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie pieczony w piekarniku

Schab pieczony w piekarniku to wspaniały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Pieczony schab świetnie sprawdzi się także jako potrawa na bardziej uroczyste okazje. Przepis na schab pieczony w piekarniku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, cebula, sos sojowy, olej rzepakowy, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, wino białe wytrawne, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić schab pieczony w piekarniku? Schab dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Schab umieść w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wyłóż cebulę, dodaj do niej liść laurowy i ziele angielskie, wlej białe wino wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz sos sojowy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Schab wystudź lekko i pokrój na porcje. Podawaj z cebulą i dodatkiem puree ziemniaczanego.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Żelazo jest pierwiastkiem, który musimy dostarczać do swojego organizmu z zewnątrz, jest niezbędne w procesach przenoszenia tlenu do komórek w naszych narządach oraz wpływa na pracę naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszny schab świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab powinien być soczysty i kruchy. Smaczny schab pieczony jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Schab można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso można podać także na zimno jako domową wędlinę.

Wartości odżywcze schabu pieczonego w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
134.42 kcal
349.50 kcal
Białko
10.35 g
26.90 g

Węglowodany w schabie pieczony w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
5.09 g
13.24 g
Węglowodany przyswajalne
4.36 g
11.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
1.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
6.99 g
18.16 g
Tłuszcze nasycone
1.69 g
4.41 g
Tłuszcze nienasycone
5.29 g
13.76 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
10.03 g
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
3.72 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Cholesterol
30.45 mg
79.18 mg

Witaminy w przepisie na schab pieczony w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
0.45 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.39 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.86 mg
7.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.45 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.74 mg
9.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.69 µg (mcg)
19.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.38 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab pieczony w piekarniku

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
24.73 mg
64.31 mg
Potas
248.07 mg
644.98 mg
Wapń
13.90 mg
36.14 mg
Fosfor
118.30 mg
307.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.73 mg
46.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.93 mg
Cynk
0.79 mg
2.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu pieczonego w piekarniku 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie pieczony w piekarniku

Lista alergenów dla schabu pieczonego w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania schabu pieczonego w piekarniku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1200 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
30.00
Za 1200 g
Cebula
1000 g
10 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Wino białe wytrawne
300 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 300 ml
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
71.00
Jak oceniasz przepis na schab pieczony w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób