Wyróżnione przepisy na marynaty
-
Zalewa do grzybów
Zalewa do grzybów to propozycja na uniwersalną marynatę do różnych grzybów. Przepis na zalewę do grzybów jest bardzo łatwy do …
10 + 5 min łatwy 2 692 kcal -
Marynata do kurczaka
Marynata do kurczaka to dobra propozycja na przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które …
10 min łatwy 1 426 kcal -
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty …
30 + 40 min łatwy 4 802 kcal -
Marynata do skrzydełek na grilla
Marynata do skrzydełek na grilla to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. …
5 min łatwy 5 57 kcal -
Marynaty do boczku na grilla
Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych …
20 min łatwy 1 651 kcal
Pozostałe przepisy na marynaty
-
Marynata do karkówki na noc
Marynata do karkówki na noc to jeden z kluczowych i najważniejszych elementów, które zapewniają to, że mięso na grilla będzie …
10 min łatwy 1 -
Marynata do schabu z szynkowara
Marynata do schabu z szynkowara to doskonały pomysł na przygotowanie smaczne i marynaty do mięsa z szynkowaru. Marynowane mięso jest …
10 min łatwy 1 -
Marynata do dziczyzny
Schab z dzika jako pomysł na niezwykle aromatyczny obiad. Nie ma innego tak bardzo charakterystycznego, wyrazistego i aromatycznego mięsa jak …
20 min łatwy 3 -
Marynaty do karkówki z grilla
Marynaty do karkówki z grilla to doskonały pomysł na smaczną marynatę do mięsa. Marynowane mięso jest bardziej kruche i soczyste. …
10 min łatwy 1 -
Marynata do fileta z kurczaka
Marynata do fileta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na kruche i aromatyczne mięso. Pierś z kurczaka jest mięsem dość …
10 min łatwy 1 -
Marynata do karkówki na grilla
Szybka marynata do karkówki na grilla to doskonały pomysł na przygotowanie soczystego mięsa na grillu lub z piekarnika. Maryna zapewnia …
10 min łatwy 2 45 kcal
-
Marynata do schabu pieczonego
Marynata do schabu pieczonego w piekarniku z musztardą i miodem jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jest to dobra ilość …
5 min łatwy 1 422 kcal -
Marynata do golonki
Marynata do golonki to doskonały dodatek, który odmieni mięso wieprzowe i nada mu wspaniałego smaku. Robi się ją na bazie …
10 min łatwy 1 906 kcal -
Marynata do szaszłyków
Marynata do szaszłyków to najważniejsza ich część! Dlatego dobrze znać przepis na naprawdę smaczną, szybką, a przy okazji uniwersalną. Ta …
10 min łatwy 1 584 kcal -
Prosta marynata do kurczaka
Szybka i prosta marynata do kurczaka idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu i czasu na przygotowanie posiłku. Pierś z …
5 min łatwy 1 648 kcal
-
Paprykowa marynata do schabu
Zobacz, jak zrobić marynatę do schabu. Możesz zamarynować w niej mięso, a następnie je upiec. Do schabu wieprzowego nadaje się …
5 min łatwy 1 540 kcal -
Karkówka kebabowa
Delikatna, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka kebabowa w marynacie pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na pyszne mięso do …
25 + 60 min łatwy 8 291 kcal -
Tradycyjna marynata do karkówki
Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania …
5 min łatwy 1 404 kcal -
Szaszłyk z karkówki
Pyszny szaszłyk z karkówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 10 206 kcal -
Marynata do tofu
Marynata do tofu to doskonała propozycja na nadanie smaku sojowemu serowi. Tofu jest bardzo uniwersalne w smaku, należy je dobrze …
5 min łatwy 1 -
Marynata do fileta z indyka
Marynata do fileta z indyka to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka i łatwa w przygotowaniu marynata zastąpi …
10 min łatwy 1 1768 kcal
-
Marynata do królika
Marynata do królika to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, …
10 min łatwy 1 410 kcal -
Klasyczna marynata do karkówki
Klasyczna marynata do karkówki to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze …
10 min łatwy 4 38 kcal -
Zalewa do peklowania mięsa
Zalewa do peklowania mięsa jest niezwykle łatwa, a wpływa pozytywnie na jakość całego produktu po obróbce. Całość jest niezwykle łatwa …
10 + 5 min łatwy 1 411 kcal -
Marynata do sarniny
Marynata do sarniny to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. Bez niej, …
5 min łatwy 1 184 kcal
-
Żeberka pieczone z ziemniakami
Żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą to doskonały pomysł na danie obiadowe. Wystarczy, że przygotujesz surówkę z warzyw sezonowych, aby …
20 + 120 min łatwy 4 558 kcal -
Marynata do piersi z kurczaka na grilla
Marynata do piersi z kurczaka na grilla zapewnia pyszny smak i niezwykłą kruchość mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja …
20 min łatwy 1 445 kcal -
Marynata do karkówki
Marynowanie to najważniejsza część przygotowywania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Jego celem jest nadanie smakowitości, aromatu i smaku ale także …
15 min łatwy 1 248 kcal -
Marynata do żeberek
Marynata do żeberek wieprzowych może być różna, ale najczęściej można spotkać się z żeberkami w miodzie. Jest to taka słodko-pikantna …
20 min łatwy 3 737 kcal
Marynaty - przepisy, sposoby przygotowania, porady
Lubimy marynowane grzybki, śliwki czy ogórki. Aby zrobić marynowane przetwory na zimę potrzebna będzie marynata, czyli zalewa octowa, która nie tylko pozwoli zakonserwować przetwory, lecz także nada im niepowtarzalny smak. Marynujemy również mięso przed pieczeniem czy grillowaniem. Żeberka, wieprzowina czy karkówka nabierają wówczas smaku, aromatu i kruchości. Przedstawiamy sposoby marynowania warzyw i owoców oraz mięsa. Doradzamy jak zrobić pyszną marynatę do kurczaka, żeberek, czy schabu. Podpowiadamy, jaką marynatę podsuwa nam kuchnia argentyńska.
Czym są marynaty i do czego służą
Do czego służą marynaty
Dzięki marynatom robimy wytrawne przetwory z owoców i warzyw. Marynata służy również do poprawiania smaku mięsa. Do marynowania najczęściej służy zalewa octowa z dodatkiem ziół i przypraw, dlatego też tą metodą robimy przetwory wytrawne. Używa się także octu jabłkowego, winnego lub kwasu cytrynowego. Marynaty dzielimy według ich kwaśności, w zależności od procentowej zawartości kwasu octowego.
Celem marynowania jest poprawienie walorów smakowych mięsa i warzyw przeznaczonych do obróbki cieplnej. Dzięki marynacie przyprawy łatwiej wnikają do żywności.
Do czego stosujemy marynaty:
- marynata owocowa służy do konserwowania owoców, głównie śliwek i gruszek,
- marynata warzywna sprawdza się do marynowania ogórków, dyni, buraków i zielonych pomidorów,
- marynata do grzybów,
- marynata do mięsa.
Zalewa octowa do przetworów z owoców, warzyw i grzybów
Święta, ale nie tylko, kojarzą się z pysznymi śliwkami czy grzybkami w occie. Zalewa octowa konserwuje warzywa i owoce i pozwala je przechować przez długi czas. Domowe przetwory konserwujemy najczęściej przy użyciu cukru lub zalewy octowej, która pozwala na stworzenie wytrawnych przetworów.
Przy użyciu octu najczęściej marynujemy:
- owoce: śliwki i gruszki,
- grzyby,
- warzywa, jak ogórki, cukinia, papryka, czosnek, cebula i sałatki warzywne na zimę.
Zalewę octową do przetworów robi się podobnie. Potrzebujemy do tego octu spirytusowego, wody, cukru i soli. W zależności od ilości octu marynata będzie bardziej lub mniej kwaśna. Według przepisu przygotowujemy marynatę, którą gotujemy i gorącą zalewamy słoiki z owocami, grzybami lub warzywami. Przetwory w zalewie octowej należy pasteryzować.
Przykładem marynaty na zimę jest cukinia w occie. Cukinia jest zdrowa, lekkostrawna i wspiera odchudzanie. Z cukinii z dodatkiem warzyw jak marchewka, cebula i papryka, możemy zrobić pyszną sałatkę na zimę w zalewie octowej.
Najlepsze marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, czy schabu
Marynaty do mięsa w polskiej kuchni
Marynaty do mięsa były obecne w polskiej kuchni od wieków. Marynowanie poprawia smak mięsa, pozwala na uzyskanie różnych kompozycji smakowych. Kiedyś marynaty pozwalały również na dłuższe przechowywanie mięsa. W dawnej kuchni marynaty do karkówki, żeberek, czy schabu robiono głównie z octu, później zaś także z miodu. Obecnie mięso marynuje się głównie w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół i przypraw.
Marynata sprawia, że mięso jest smaczne, aromatyczne, soczyste i kruche. Marynuje się świeże mięso, w zależności do przepisu od kilku do kilkunastu godzin. Najlepiej zostawić mieso w marynacie przez noc. Warto pamiętać, aby całe było pokryte marynatą. Mięso mrożone mniej nadaje się do marynowania. Po leżakowaniu w marynacie, mięso jest idealne do grillowania, pieczenia czy smażenia.
Marynata do karkówki najlepiej sprawdzi się z dodatkiem czosnku i majeranku. Natomiast marynata do mięsa na grilla powinna być bardziej ostra. Do mięsa na grilla dodajemy paprykę ostrą lub papryczkę chili, oraz oregano i bazylię. Natomiast dobra marynata do kurczaka zawiera czosnek, oregano, słodką paprykę i curry. Żeberka marynujemy w papryce słodkiej i ostrej, z dodatkiem musztardy i ketchupu. Natomiast żeberka na grilla można wspaniale zamarynować w coli z dodatkiem brązowego cukru i ostrej papryki.
Pyszną marynatę oferuje kuchnia argentyńska. Mało kto wie, że kuchnia argentyńska opiera się na mięsie, głównie wołowym, dlatego też Argentyńczycy stworzyli chimichurri, rodzaj marynaty do mięsa zawierającej czosnek, paprykę oraz mieszankę ziół.
Peklowanie mięsa
Peklowanie również wymaga przygotowania marynaty do peklowania. Peklowanie wzbogaca smak mięsa i przygotowuje go do pieczenia czy wędzenia. Proces ten nie jest trudny i z powodzeniem można wykonać go samemu. Peklowanie na mokro wymaga sporządzenia odpowiedniej solanki. Warto pamiętać, że peklowane mięso nie nadaje się do grillowania.
Do peklowania mięsa stosujemy sól peklującą, czyli mieszankę soli i saletry. Aby zapeklować mięso na mokro należy przygotować zalewę składającą się z soli peklującej, wody oraz przypraw. Tak wykonaną zalewą wypełniamy naczynie z mięsem. Przyprawy dobieramy do gatunku mięsa. Panuje zasada, że nie powinno być ich dużo, aby nie zdominowały smaku mięsa.