Wyróżnione przepisy na marynaty
-
Papryka marynowana z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako …
15 + 20 min łatwy 8 277 kcal -
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal -
Imbir marynowany
Imbir marynowany najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Domowy imbir …
20 min łatwy 10 26 kcal -
Pomidory marynowane
Pomidory marynowane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych przetworów, które z łatwością można zrobić w kilka chwil. Całość jest …
20 + 10 min łatwy 6 82 kcal -
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal
Pozostałe przepisy na marynaty
-
Tradycyjne grzyby marynowane
Tradycyjne grzyby marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
30 + 20 min łatwy 4 69 kcal -
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal -
Rydze marynowane
Rydze marynowane to wspaniały pomysł na przedłużenie świeżości tych przepysznych grzybów. Rydze to zwyczajowa nazwa mleczajów, grzybów o wyjątkowym smaku …
20 + 10 min łatwy 10 61 kcal -
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal -
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal -
Kurki marynowane
Kurki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
15 + 20 min łatwy 4 170 kcal
-
Podgrzybki marynowane
Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
10 + 20 min łatwy 5 130 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Marynowane grzybki
Marynowanie to jedna z najpopularniejszych metod utrwalania żywności. Marynowanie warzyw, ze względu na wysoką temperaturę jest jego skuteczną poprzez zahamowanie …
240 + 10 min łatwy 6 139 kcal -
Cebula marynowana
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20160 + 5 min łatwy 1 909 kcal
-
Marynata do karkówki z grilla
Marynata do karkówki z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa. Najlepsza marynata na bazie czosnku i …
10 min łatwy 1 -
Marynata do karkówki na noc
Marynata do karkówki na noc to jeden z kluczowych i najważniejszych elementów, które zapewniają to, że mięso na grilla będzie …
10 min łatwy 1 -
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
Śledzie marynowane w oleju na wigilię to bardzo dobry pomysł na pyszne danie podczas świąt. Tradycja wigilijna zabrania spożywania mięsa, …
15 min łatwy 6 -
Śledzie marynowane w oleju
Śledzie marynowane w oleju to potrawa, która gości na naszych stołach przeważnie w okresie świątecznym, ale nie tylko. W ciągu …
60 min łatwy 10 -
Borowiki marynowane
Tradycyjne borowiki marynowane to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej chwili. …
40 + 20 min łatwy 5 -
Marynata do schabu pieczonego
Marynata do schabu pieczonego w piekarniku z musztardą i miodem jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jest to dobra ilość …
5 min łatwy 1 422 kcal
-
Grzyby marynowane na słodko
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 4 114 kcal -
Cukinia marynowana
Cukinia marynowana to świetna opcja na surówkę, czy ciekawy dodatek do potraw. Jest smaczna, aromatyczna, a przy tym prosta w …
30 + 5 min łatwy 20 60 kcal -
Sałatka z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych oraz na lunch do pracy. Sałatka z pieczarek …
20 + 10 min łatwy 6 333 kcal -
Karkówka kebabowa
Delikatna, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka kebabowa w marynacie pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na pyszne mięso do …
25 + 60 min łatwy 8 291 kcal
-
Tradycyjna marynata do karkówki
Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania …
5 min łatwy 1 404 kcal -
Szaszłyk z karkówki
Pyszny szaszłyk z karkówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 10 206 kcal -
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso w idealnej miodowej marynacie. Sekret tego przepisu tkwi w długim marynowaniu. Odpowiednie składniki marynaty …
30 + 40 min łatwy 4 802 kcal -
Żeberka pieczone z ziemniakami
Żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą to doskonały pomysł na danie obiadowe. Wystarczy, że przygotujesz surówkę z warzyw sezonowych, aby …
20 + 120 min łatwy 4 558 kcal -
Marynata do skrzydełek na grilla
Marynata do skrzydełek na grilla to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. …
5 min łatwy 5 57 kcal -
Marynata do piersi z kurczaka na grilla
Marynata do piersi z kurczaka na grilla zapewnia pyszny smak i niezwykłą kruchość mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja …
20 min łatwy 1 445 kcal
-
Marynaty do boczku na grilla
Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych …
20 min łatwy 1 651 kcal -
Solanka do mięsa pieczonego
Solanka do mięsa pieczonego to bardzo dobry pomysł na zamarynowanie mięsa. Tradycyjna solanka jest najlepsza do różnego rodzaju mięsa. Sprawdzony …
5 min łatwy 1 -
Marynata do szaszłyków z kurczaka
Najlepszy pomysł na grilla? Szaszłyki… Zobacz, jak zrobić marynatę do szaszłyków z kurczaka, by mięso było soczyste i przepyszne. Jest …
5 min łatwy 1 585 kcal -
Marynata do wołowiny
Jaka marynata jest najlepsza do mięsa wołowego? Wypróbuj ten prosty przepis na smaczną i szybką marynatę do wołowiny na bazie …
5 min łatwy 1
Często zadawane pytania
Marynaty - przepisy, sposoby przygotowania, porady
Lubimy marynowane grzybki, śliwki czy ogórki. Aby zrobić marynowane przetwory na zimę potrzebna będzie marynata, czyli zalewa octowa, która nie tylko pozwoli zakonserwować przetwory, lecz także nada im niepowtarzalny smak. Marynujemy również mięso przed pieczeniem czy grillowaniem. Żeberka, wieprzowina czy karkówka nabierają wówczas smaku, aromatu i kruchości. Przedstawiamy sposoby marynowania warzyw i owoców oraz mięsa. Doradzamy jak zrobić pyszną marynatę do kurczaka, żeberek, czy schabu. Podpowiadamy, jaką marynatę podsuwa nam kuchnia argentyńska.
Czym są marynaty i do czego służą
Do czego służą marynaty
Dzięki marynatom robimy wytrawne przetwory z owoców i warzyw. Marynata służy również do poprawiania smaku mięsa. Do marynowania najczęściej służy zalewa octowa z dodatkiem ziół i przypraw, dlatego też tą metodą robimy przetwory wytrawne. Używa się także octu jabłkowego, winnego lub kwasu cytrynowego. Marynaty dzielimy według ich kwaśności, w zależności od procentowej zawartości kwasu octowego.
Celem marynowania jest poprawienie walorów smakowych mięsa i warzyw przeznaczonych do obróbki cieplnej. Dzięki marynacie przyprawy łatwiej wnikają do żywności.
Do czego stosujemy marynaty:
- marynata owocowa służy do konserwowania owoców, głównie śliwek i gruszek,
- marynata warzywna sprawdza się do marynowania ogórków, dyni, buraków i zielonych pomidorów,
- marynata do grzybów,
- marynata do mięsa.
Zalewa octowa do przetworów z owoców, warzyw i grzybów
Święta, ale nie tylko, kojarzą się z pysznymi śliwkami czy grzybkami w occie. Zalewa octowa konserwuje warzywa i owoce i pozwala je przechować przez długi czas. Domowe przetwory konserwujemy najczęściej przy użyciu cukru lub zalewy octowej, która pozwala na stworzenie wytrawnych przetworów.
Przy użyciu octu najczęściej marynujemy:
- owoce: śliwki i gruszki,
- grzyby,
- warzywa, jak ogórki, cukinia, papryka, czosnek, cebula i sałatki warzywne na zimę.
Zalewę octową do przetworów robi się podobnie. Potrzebujemy do tego octu spirytusowego, wody, cukru i soli. W zależności od ilości octu marynata będzie bardziej lub mniej kwaśna. Według przepisu przygotowujemy marynatę, którą gotujemy i gorącą zalewamy słoiki z owocami, grzybami lub warzywami. Przetwory w zalewie octowej należy pasteryzować.
Przykładem marynaty na zimę jest cukinia w occie. Cukinia jest zdrowa, lekkostrawna i wspiera odchudzanie. Z cukinii z dodatkiem warzyw jak marchewka, cebula i papryka, możemy zrobić pyszną sałatkę na zimę w zalewie octowej.
Najlepsze marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, czy schabu
Marynaty do mięsa w polskiej kuchni
Marynaty do mięsa były obecne w polskiej kuchni od wieków. Marynowanie poprawia smak mięsa, pozwala na uzyskanie różnych kompozycji smakowych. Kiedyś marynaty pozwalały również na dłuższe przechowywanie mięsa. W dawnej kuchni marynaty do karkówki, żeberek, czy schabu robiono głównie z octu, później zaś także z miodu. Obecnie mięso marynuje się głównie w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół i przypraw.
Marynata sprawia, że mięso jest smaczne, aromatyczne, soczyste i kruche. Marynuje się świeże mięso, w zależności do przepisu od kilku do kilkunastu godzin. Najlepiej zostawić mieso w marynacie przez noc. Warto pamiętać, aby całe było pokryte marynatą. Mięso mrożone mniej nadaje się do marynowania. Po leżakowaniu w marynacie, mięso jest idealne do grillowania, pieczenia czy smażenia.
Marynata do karkówki najlepiej sprawdzi się z dodatkiem czosnku i majeranku. Natomiast marynata do mięsa na grilla powinna być bardziej ostra. Do mięsa na grilla dodajemy paprykę ostrą lub papryczkę chili, oraz oregano i bazylię. Natomiast dobra marynata do kurczaka zawiera czosnek, oregano, słodką paprykę i curry. Żeberka marynujemy w papryce słodkiej i ostrej, z dodatkiem musztardy i ketchupu. Natomiast żeberka na grilla można wspaniale zamarynować w coli z dodatkiem brązowego cukru i ostrej papryki.
Pyszną marynatę oferuje kuchnia argentyńska. Mało kto wie, że kuchnia argentyńska opiera się na mięsie, głównie wołowym, dlatego też Argentyńczycy stworzyli chimichurri, rodzaj marynaty do mięsa zawierającej czosnek, paprykę oraz mieszankę ziół.
Peklowanie mięsa
Peklowanie również wymaga przygotowania marynaty do peklowania. Peklowanie wzbogaca smak mięsa i przygotowuje go do pieczenia czy wędzenia. Proces ten nie jest trudny i z powodzeniem można wykonać go samemu. Peklowanie na mokro wymaga sporządzenia odpowiedniej solanki. Warto pamiętać, że peklowane mięso nie nadaje się do grillowania.
Do peklowania mięsa stosujemy sól peklującą, czyli mieszankę soli i saletry. Aby zapeklować mięso na mokro należy przygotować zalewę składającą się z soli peklującej, wody oraz przypraw. Tak wykonaną zalewą wypełniamy naczynie z mięsem. Przyprawy dobieramy do gatunku mięsa. Panuje zasada, że nie powinno być ich dużo, aby nie zdominowały smaku mięsa.