Przepis na schab w kapuście kiszonej krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, brytfanna

Schab pokroić w plastry o grubości 3-4 cm.

Delikatnie rozbij, dopraw do smaku i obsmaż na patelni z olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę.

Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wrzuć liścia laurowe i ziele angielskie, obsmażaj 10 minut.

Przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry schabu i jeszcze jedną warstwę kapusty.

Piecz mięso w piecu przez około 60 minut w 180 stopniach C.

schab w kapuście kiszonej
Schab w kapuście kiszonej
Koszt przygotowania dania
31.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
232 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Schab w kapuście kiszonej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w kapuście kiszonej

Schab w kapuście kiszonej to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej Twojej rodziny. Przepis na schab w kapuście kiszonej będzie też idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 3-4 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i olej.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważną funkcję w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się zbyt kwaśna, możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.

W moim daniu nie zabraknie aromatycznej cebuli i czosnku. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Jeśli już mamy wybrane mięso należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.

Następnie obsmaż krótko plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na końcu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i duś 10-20 minut. W tym czasie nasze mięso stanie się miękkie, a kapusta krucha.

Następnie, przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry schabu i kolejną warstwę kapusty.

Po niecałej godzinie pyszny obiad dla całej Twojej rodziny gotowy.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na dobry, pieczony schab.

Skoro już wiesz jak zrobić schab w kapuście kiszonej, postaw na ulubione dodatki i zaserwuj danie rodzinie.

Wartości odżywcze schabu w kapuście kiszonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
92.98 kcal
232.45 kcal
Białko
10.63 g
26.57 g
Fenyloalanina
0.44 mg
1.11 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w schabie w kapuście kiszonej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.75 g
6.86 g
Węglowodany przyswajalne
1.29 g
3.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
3.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.25 g
10.63 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
3.85 g
Tłuszcze nienasycone
2.71 g
6.79 g
Tłuszcze jednonasycone
2.01 g
5.04 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
1.75 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.05 g
Cholesterol
31.31 mg
78.27 mg

Witaminy w przepisie na schab w kapuście kiszonej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
0.93 µg (mcg)
2.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.42 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.51 mg
18.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Witamina E
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.47 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.81 mg
9.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.13 µg (mcg)
30.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.83 µg (mcg)
9.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w kapuście kiszonej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
331.65 mg
829.14 mg
Potas
264.31 mg
660.77 mg
Wapń
20.06 mg
50.14 mg
Fosfor
117.74 mg
294.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.93 mg
47.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
2.37 mg
Cynk
0.83 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w kapuście kiszonej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w kapuście kiszonej

Lista alergenów dla schabu w kapuście kiszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab w kapuście kiszonej

Cena przygotowania schabu w kapuście kiszonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na schab w kapuście kiszonej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób