Pieczeń ze schabu

Opublikowano: 24.03.2022 r., 15:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczeń ze schabu podana na drewnianej desce do krojenia.
Pieczeń ze schabu
Pieczeń ze schabu to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w piekarniku schab świetnie sprawdzi się także jako wędlina na zimno na kanapki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
403 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1500 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na pieczeń ze schabu krok po kroku

Do miski wlej 2 litry wody, dodaj dwie łyżki soli i przekrojoną na pół główkę czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Włóż schab i umieść w lodówce na 24 godziny.

Schab wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym.

Wymieszaj w misce majeranek, paprykę słodką i olej rzepakowy.

Marynatę wyłóż na schab i umieść go w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Schab wystudź i pokrój na porcje.

Świetnie sprawdza się podany na ciepło i na zimno.

Jak oceniasz przepis na pieczeń ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat pieczeni ze schabu

Pieczeń ze schabu to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Schab można podać także na zimno jako dodatek do chleba. Sekretem jak przygotować schab pieczony jest zamarynowanie go na dobę przed pieczeniem w wodzie z solą i czosnkiem. Przepis na pieczeń ze schabu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka.

Jak zrobić pieczeń ze schabu? Do miski wlej wodę, dodaj dwie łyżki soli i przekrojoną na pół główkę czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Włóż schab i umieść w lodówce na 24 godziny. Schab wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj w misce majeranek, paprykę słodką i olej rzepakowy. Marynatę wyłóż na schab i umieść go w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Schab wystudź i pokrój na porcje. Świetnie sprawdza się podany na ciepło i na zimno.

Schab wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Schab jest dodatkowo mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Mięso wieprzowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera także spore ilości potasu, sodu oraz żelaza. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Podsumowując pyszna pieczeń ze schabu to prosty przepis na obiad lub domową wędlinę. Smaczna pieczeń świetnie sprawdzi się jako zagryzka do alkoholu na imprezie ze znajomymi. Domowa wędlina jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w pieczeni ze schabu

Lista alergenów dla pieczeni ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczeń ze schabu

Wartości odżywcze pieczeni ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Pieczeń ze schabu to świetne źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Pieczony schab zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Schab jest niskokaloryczny i zawiera małą ilość tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
201.56
403.12
Białko (g)
20.25
40.50
Fenyloalanina (mg)
0.85
1.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.76
25.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.33
6.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.43
18.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.92
13.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.51
5.03
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.07
Cholesterol (mg)
62.81
125.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
45.00
90.00
Potas (mg)
349.69
699.38
Wapń (mg)
6.56
13.12
Żelazo (mg)
0.47
0.94
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczeni ze schabu 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczeni ze schabu

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 5
37.50
Za 1500 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
52.00