Przepis na schabowy ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

W mięsie zrób otwór i nadziej kawałkami owoców.

Natrzyj schab olejem i przyprawami. Odstaw do lodówki na 3 godziny.

Upiecz schab w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.

Często zadawane pytania

schabowy ze śliwkami
Schabowy ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
27.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Schabowy ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabowym ze śliwkami

Schabowy ze śliwkami to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na schabowe ze śliwkami będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, w którym należy wydrążyć dziurę, czyli miejsce, które będziemy faszerować owocami. Wycięcie dziury w schabie to tak naprawdę najcięższe zadanie w tym przepisie. Jeśli już się z nim uporaliśmy, możemy zacząć faszerować mięso. Ja proponuję śliwki. Są to owoce sezonowe, więc bez problemu dostaniecie je w okresie jesiennym. Nadadzą się one idealnie ze względu na swój słodki smak z nutą kwasowości. Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym daniom, słodki, ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre.

Wystarczy, że przekroisz je na pół i usuniesz pestkę. Możesz użyć też śliwki suszone, ale możesz także zrobić z nich domową konfiturę i dopiero zacząć faszerowanie. Konfiturę z owoców w bardzo szybki i prosty sposób przygotujesz samodzielnie w domu, do czego zachęcam. Wersje kupne bardzo często zamierają dużą ilość niepotrzebnego cukru. Ja w moim przepisie postawiłam na świeże śliwki. Jeśli po faszerowaniu owoce zostaną nic się nie stanie. Wykorzystamy je do pieczenia w piekarniku. Tak przygotowane mięso należy zostawić na kilka godzin lub całą noc w lodówce, oczywiście nie zapominając o przyprawach. Ja zawsze stawiam na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę i czarny pieprz. Skraplam mięso olejem rzepakowym, a obok kładę świeże gałązki rozmarynu i tymianku, które nadają pięknego aromatu.

Po zamarynowaniu mięsa wystarczy obsmażyć je krótko na patelni, a następnie nadziewany schab będzie pieczony w piecu w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane mięso to idealny pomysł na spotkanie ze znajomymi w Twoim domu lub na obiad w rodzinnym gronie.

Skoro już wiesz przepis na schabowe ze śliwkami, nie pozostaje nic innego jak spróbować i przygotować pyszne kotlety na obiad.

Wartości odżywcze schabowego ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
159.99 kcal
319.98 kcal
Białko
18.29 g
36.59 g
Fenyloalanina
0.77 mg
1.55 mg

Węglowodany w schabowym ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
1.72 g
3.43 g
Węglowodany przyswajalne
1.52 g
3.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.19 g
0.39 g
Sacharoza (cukier)
0.20 g
0.40 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza
0.64 g
1.28 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza
0.39 g
0.77 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.39 g
16.78 g
Tłuszcze nasycone
2.78 g
5.56 g
Tłuszcze nienasycone
5.61 g
11.22 g
Tłuszcze jednonasycone
4.18 g
8.37 g
Tłuszcze wielonasycone
1.43 g
2.85 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.07 g
Cholesterol
56.30 mg
112.61 mg

Witaminy w przepisie na schabowy ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
2.98 µg (mcg)
5.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.63 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
0.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.46 mg
2.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina E
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.84 µg (mcg)
1.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.57 mg
1.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.77 mg
13.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
0.66 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
23.99 µg (mcg)
47.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schabowy ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
40.48 mg
80.96 mg
Potas
336.61 mg
673.21 mg
Wapń
8.16 mg
16.32 mg
Fosfor
193.22 mg
386.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.94 mg
45.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.91 mg
Cynk
1.32 mg
2.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego ze śliwkami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabowym ze śliwkami

Lista alergenów dla schabowego ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schabowy ze śliwkami

Cena przygotowania schabowego ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śliwki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na schabowy ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób