Jak zrobić pieczarki na obiad?

Jak zrobić pieczarki na obiad
Jak zrobić pieczarki na obiad
ikona podziel się
Opublikowano: 15.04.2023 r., 23:02 | Autor: Magda Panek

Pieczarki posiadają wiele zastosowań w kuchni, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznych sosów, zup czy farszów. Farsz z pieczarek możemy podać w naleśnikach, pierogach lub krokietach. Dodatkowo pieczarki wykorzystywane są do przygotowania gołąbków. Pieczarki nadają się również do faszerowania i pieczenia ich w piekarniku. Grzyby stanowią dodatek gulaszy lub są podawane w formie grillowanej jako dodatek do dań. Pyszny sos pieczarkowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu lub mięsa pieczonego.

Jak zrobić pieczarki na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pieczarki to rodzaj grzybów z rodziny pieczarkowatych. Są to najbardziej popularne grzyby w kuchni polskiej. Możemy wyróżnić 3 rodzaje pieczarek: białe, brązowe oraz portobello. Pieczarki to grzyby chętnie wykorzystywane w kuchni do przygotowania wielu ciekawych potraw. W dalszej części dowiesz się co zrobić z pieczarek na pyszny obiad. Pieczarki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

A więc jak zrobić pieczarki na obiad? Pieczarki posiadają wiele zastosowań w kuchni, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznych sosów, zup czy farszów. Farsz z pieczarek możemy podać w naleśnikach, pierogach lub krokietach. Dodatkowo pieczarki wykorzystywane są do przygotowania gołąbków. Pieczarki nadają się również do faszerowania i pieczenia ich w piekarniku. Grzyby stanowią dodatek gulaszy lub są podawane w formie grillowanej jako dodatek do dań. Pyszny sos pieczarkowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu lub mięsa pieczonego.

A jak przygotować sos pieczarkowy? Przygotuj pieczarki, cebulę, czosnek, śmietankę 30%, olej rzepakowy, masło, sól oraz pieprz. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aby woda z pieczarek odparowała. Smażone grzyby oraz warzywa dopraw solą, dodaj masło i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie wlej śmietankę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i odparuj sos do odpowiedniej gęstości. Gotowy sos podawaj na ciepło.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: wiesz już, co można zrobić z pieczarek na pyszny obiad. Pieczarki świetnie sprawdzą się, aby przygotować obiad na szybko. Sos pieczarkowy warto wykorzystać jako dodatek do ugotowanego makaronu - przygotujesz w ten sposób bardzo szybki obiad. Aby wzbogacić danie w białko możesz do sosu dodać pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka. Dania przygotowywane z dodatkiem pieczarek stanowią doskonały pomysł na smaczne obiady. Pyszne dania z dodatkiem pieczarek są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać je na ciepło. Pieczarki to niskokaloryczne grzyby, które posiadają sporo wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić pieczarki na obiad?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto