Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.

Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć groszek.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.

Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do makaronu.

Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.

Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.

Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.

Na wierzchu ułóż starty żółty ser.

Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
25.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
602 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance makaronowej z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami jest wspaniałym wyborem dla każdego, kto kocha połączenie makaronu z grzybami i mięsem. To danie bardzo aromatyczne. Dostarcza sporo różnych warzyw, więc będzie doskonałą opcją dla osób, które nie przepadają za ich smakiem i chcą w pyszny sposób przemycić ich większą porcję do swojej diety. Całość jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami to dobra opcja na sycący posiłek, który robi się w kilka chwil. To danie zachwyca niezwykłą prostotą, która wcale nie jest nudna, wręcz przeciwnie, mnogość tekstur i smaków sprawia, że danie jest niezwykle interesujące i pyszne. Na pewno zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny. Każdy sprzęt ma inną moc grzania, dlatego w niektórych piekarnikach pieczeni będzie musiało być krótsze, a w innych dłuższe. Najlepiej jest sprawdzać od czasu do czasu poziom upieczenia zapiekanki. Gdy spieką się za bardzo na wierzchu, można przez chwilę opakować ją folią aluminiową, by wciąż się podgrzewała, ale by wierzch się nie spalił.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami, by była pyszna, a przy okazji naprawdę łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsza opcja na obiad na szybko, w dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. To dobry pomysł na obiad, który można zrobić w piekarniku. Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć najlepszą zapiekankę, w której króluje makaron oraz pieczarki.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(323g)
Energia (kalorie)
186.42 kcal
602.13 kcal
Białko
7.72 g
24.94 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z szynką i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(323g)
Węglowodany
20.45 g
66.06 g
Węglowodany przyswajalne
19.08 g
61.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.37 g
4.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(323g)
Tłuszcz
8.18 g
26.42 g
Tłuszcze nasycone
7.34 g
23.69 g
Tłuszcze nienasycone
0.84 g
2.73 g
Tłuszcze jednonasycone
0.56 g
1.81 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.28 g
0.91 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
8.37 mg
27.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(323g)
Witamina A
16.05 µg (mcg)
51.83 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.32 mg
49.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
12.47 µg (mcg)
40.26 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
4.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
11.54 µg (mcg)
37.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
41.26 µg (mcg)
133.26 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(323g)
Sód
140.89 mg
455.07 mg
Potas
180.26 mg
582.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
82.32 mg
265.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
128.33 mg
414.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
20.60 mg
66.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
1.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
2.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką i pieczarkami

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zapiekanki makaronowa z szynką i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Szynka z indyka
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Papryka zielona
230 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób