Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 26.04.2022 r., 8:23 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulpety z indyka z pieczarkami
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Warto ich spróbować!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
359 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (20 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Śmietana 12% (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, miska

Przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym krok po kroku

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok.

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki.

Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju.

Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy.

Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym

Pyszne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety w sosie śmietanowym z pieczarkami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pulpety z indyka w sosie pieczarkowym? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki. Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Sprawdzony przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczne pulpety w sosie śmietanowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada średni IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
163.48
359.65
Białko (g)
11.66
25.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
6.72
14.78
Węglowodany przyswajalne (g)
6.28
13.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.19
22.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.12
9.06
Tłuszcze nienasycone (g)
6.07
13.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
9.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.97
4.33
Cholesterol (mg)
43.79
96.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
39.31
86.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.18
2.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.31
Witamina E (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.62
84.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.91
8.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.97
35.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.31
16.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
187.91
413.40
Potas (mg)
245.54
540.20
Wapń (mg)
65.44
143.98
Fosfor (mg)
133.93
294.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.54
45.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
1.94
Cynk (mg)
1.38
3.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym

Koszt składników
42.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
20 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Śmietana 12%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Koszt składników
42.70