Przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym krok po kroku
- Mięso mielone z indyka 500 g
- Bułka tarta 40 g
- Pieczarki 250 g
- Cebula 100 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 20 g
- Olej rzepakowy 40 ml
- Śmietana 12% 500 g
Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki.
Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju.
Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy.
Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety

(liczba kalorii)
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym - cechy przepisu
Więcej o pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym
Pyszne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety w sosie śmietanowym z pieczarkami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pulpety z indyka w sosie pieczarkowym? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki. Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Sprawdzony przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Smaczne pulpety w sosie śmietanowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym
Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%