Przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała, miska

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok.

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki.

Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju.

Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy.

Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym na patelni
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
18.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
58

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym

Pyszne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Pulpety w sosie śmietanowym z pieczarkami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pulpety z indyka w sosie pieczarkowym? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa podsmażamy na oleju (20 ml) na rumiany kolor. Gotowe odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy do niego bułkę tartą oraz przyprawy. Składniki łączymy oraz formujemy z nich małe pulpeciki. Kotleciki obtaczamy w mące i podsmażamy je na złoty kolor na pozostałym oleju. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

Sprawdzony przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczne pulpety w sosie śmietanowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
163.48 kcal
359.65 kcal
Białko
11.66 g
25.65 g

Węglowodany w pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
6.72 g
14.78 g
Węglowodany przyswajalne
6.28 g
13.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.44 g
0.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
10.19 g
22.42 g
Tłuszcze nasycone
4.12 g
9.06 g
Tłuszcze nienasycone
6.07 g
13.36 g
Tłuszcze jednonasycone
4.10 g
9.02 g
Tłuszcze wielonasycone
1.97 g
4.33 g
Cholesterol
43.79 mg
96.34 mg

Witaminy w przepisie na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
39.31 µg (mcg)
86.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
1.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.18 mg
2.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
38.62 µg (mcg)
84.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.91 mg
8.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.97 µg (mcg)
35.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.31 µg (mcg)
16.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
187.91 mg
413.40 mg
Potas
245.54 mg
540.20 mg
Wapń
65.44 mg
143.98 mg
Fosfor
133.93 mg
294.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.54 mg
45.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
1.94 mg
Cynk
1.38 mg
3.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z indyka w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania pulpetów z indyka w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
20 g
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Śmietana 12%
500 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Koszt składników
42.70
Jak oceniasz przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.5% osób