Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Opublikowano: 23.01.2022 r., 14:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem to pełnowartościowy posiłek, który w krótkim czasie przygotujesz dla całej swojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
291 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser Mozzarella 1 kula (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (40 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Pieczarki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami krok po kroku

Ziemniaki umyj i pokrój w plastry.

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso, dopraw do smaku. Gdy mięso będzie charakterystycznie zarumienione dodaj pokrojone pieczarki.

W naczyniu żaroodpornym przełóż warstwami ziemniaki i mięso z pieczarkami.

Śmietanę wymieszaj z jajkiem, dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i polej zapiekankę po całości.

Dodaj mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Danie obficie posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilka ogólnodostępnych składników, takich jak: ziemniaki, świeże pieczarki, mięso mielone, cebula, czosnek, mozzarella, odrobina oleju rzepakowego, jajko i śmietana.

W przepisie zostały użyte ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym.

Do przepisu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które jest chude tak jak mięso z kurczaka, jeśli wolisz nieco bardziej tłuste mięso postaw na mielone mięso z karkówki.

Mięso będziemy podsmażać na patelni z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Dokładny przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami przedstawiam nieco niżej.

Sam zobacz, jaki to prosty przepis na zapiekankę, która będzie smaczna na obiad i na pewno zasmakuje każdemu. W krótkim czasie pyszna propozycja na obiad dla dużej rodziny gotowa.

Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie dobra. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i pieczarkami

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego nie będzie to dobra propozycja dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
145.67
291.34
Białko (g)
10.91
21.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.54
13.09
Węglowodany przyswajalne (g)
5.70
11.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.68
17.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.51
9.02
Tłuszcze nienasycone (g)
4.17
8.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.89
5.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
2.55
Cholesterol (mg)
49.12
98.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
52.88
105.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.65
17.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.30
Witamina E (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.47
86.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.07
6.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.98
29.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
111.54
223.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
162.06
324.12
Potas (mg)
277.83
555.66
Wapń (mg)
80.79
161.57
Fosfor (mg)
145.69
291.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.06
40.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
1.82
Cynk (mg)
1.34
2.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i pieczarkami 95
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i pieczarkami

Koszt składników
59.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
250 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Natka pietruszki
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
59.40