Risotto z pieczarkami

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z pieczarkami podane w białym, głębokim talerzu.
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Risotto to tradycyjna Włoska potrawa na bazie ryżu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
728 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż do risotto (350 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Wino białe wytrawne (240 ml)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (400 g)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Ser parmezan (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na risotto z pieczarkami krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój w kostkę pieczarki.

W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż.

Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn.

Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu.

Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu.

Dodaj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na risotto z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto z białym winem można podać także jako kolację podczas imprezy ze znajomymi. Do risotto można dodać rozmaite składniki. Przepis na risotto z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion drobiowy, wino białe wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, pieczarki, cebula, sól, pieprz, parmezan, masło.

Jak zrobić risotto z pieczarkami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój w kostkę pieczarki. W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż. Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste. Dodaj pieczarki i podsmaż. Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu. Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu.

Podsumowując pyszne risotto to smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Risotto bez mięsa jest daniem dobrym na obiad dla wegetarian. Jeśli chcesz przygotować risotto w wersji wegańskiej, zamień bulion drobiowy na warzywny. Natomiast parmezan zamień na płatki drożdżowe. Risotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż bardzo zgęstnieje.

Alergeny w risotto z pieczarkami

Lista alergenów dla risotto z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze risotto z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Risotto z pieczarkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Risotto zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
140.07
728.35
Białko (g)
3.83
19.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
12.49
64.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.80
9.37
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
7.81
40.63
Tłuszcze nasycone (g)
5.23
27.21
Tłuszcze nienasycone (g)
2.58
13.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.21
11.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.52
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.91
108.73
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A (µg (mcg))
63.58
330.61
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.16
6.03
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
1.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.25
323.72
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.57
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
3.50
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.45
28.34
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.21
84.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
211.14
1097.91
Potas (mg)
85.09
442.47
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.11
385.38
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.73
315.78
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.44
33.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
1.03
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
1.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.33
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z pieczarkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotto z pieczarkami

Koszt składników
89.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
350 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 350 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Wino białe wytrawne
240 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.86
Za 240 ml
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Koszt składników
89.70