Przepis na risotto z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój w kostkę pieczarki.

W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż.

Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn.

Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu.

Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu.

Dodaj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu.

Risotto z pieczarkami podane w białym, głębokim talerzu.
Risotto z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
63.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
728 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Risotto z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto z białym winem można podać także jako kolację podczas imprezy ze znajomymi. Do risotto można dodać rozmaite składniki. Przepis na risotto z pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż arborio, bulion drobiowy, wino białe wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, pieczarki, cebula, sól, pieprz, parmezan, masło.

Jak zrobić risotto z pieczarkami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój w kostkę pieczarki. W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż. Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste. Dodaj pieczarki i podsmaż. Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu. Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu.

Podsumowując pyszne risotto to smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Risotto bez mięsa jest daniem dobrym na obiad dla wegetarian. Jeśli chcesz przygotować risotto w wersji wegańskiej, zamień bulion drobiowy na warzywny. Natomiast parmezan zamień na płatki drożdżowe. Risotto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, gdyż bardzo zgęstnieje.

Wartości odżywcze risotto z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kalorie)
140.07 kcal
728.35 kcal
Białko
3.83 g
19.91 g

Węglowodany w risotto z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany
12.49 g
64.93 g
Węglowodany przyswajalne
1.80 g
9.37 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
3.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz
7.81 g
40.63 g
Tłuszcze nasycone
5.23 g
27.21 g
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
13.42 g
Tłuszcze jednonasycone
2.21 g
11.49 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
1.52 g
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol
20.91 mg
108.73 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina A
63.58 µg (mcg)
330.61 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C
1.16 mg
6.03 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
1.08 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol
62.25 µg (mcg)
323.72 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.57 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna
0.67 mg
3.50 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany
5.45 µg (mcg)
28.34 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten
16.21 µg (mcg)
84.30 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód
211.14 mg
1097.91 mg
Potas
85.09 mg
442.47 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń
74.11 mg
385.38 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor
60.73 mg
315.78 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez
6.44 mg
33.48 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
1.03 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
1.55 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.33 mg
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto z pieczarkami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotto z pieczarkami

Lista alergenów dla risotto z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania risotto z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
350 g
7.20
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 350 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Wino białe wytrawne
240 ml
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
6.86
Za 240 ml
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Koszt składników
89.70
Jak oceniasz przepis na risotto z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób