Przepis na leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Kiełbasę pokrój w kostkę lub w krążki.

Cukinię opłucz, obierz i wydrąż z niej nasiona. Pozostałą część pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Z papryk pozbądź się części niejadalnych. Resztę papryki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę lub w piórka.

Olej wlej do garnka i rozgrzej. Wrzuć kiełbasę i podsmażaj ok. 10 min, a potem dodaj cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli.

Dodaj pieczarki i dłuższą chwilę podsmażaj.

Dodaj papryki i cukinię. Wymieszaj i duś pod przykryciem przed 20 min.

Dodaj krojone pomidory w puszcze i koncentrat. Wymieszaj i duś 5 minut.

Dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz nieco soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj i duś ostatnie 5 minut.

Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest proste do przygotowania. Idealnie nadaje się na obiad. Sprawdź, jak wygląda przepis na pyszne domowe leczo!
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
28.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
274 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
21

Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). Leczo to bardzo smaczna potrawa, która powinna posmakować także dzieciom. Jej przygotowanie nie jest trudne. Zazwyczaj można ją zrobić w ok. 60-70 min. Warto zachować ten przepis na później, bo już niedługo możesz go znowu potrzebować.

Tradycyjne węgierskie leczo składa się z papryki (mielonej, świeżej), cebuli, pomidorów i kiełbasy. Istnieją jednak różne warianty tego dania. Jedne są z cukinią, inne z pieczarkami, a jeszcze inne z czymś innym. Każda opcja jest bardzo smaczna, a sposób przygotowania tego wszystkiego jest podobny. Warto wypróbować kilka opcji, aby zdecydować, które leczo smakuje najbardziej.

Przepis na leczo z cukinii z pieczarkami, kiełbasą i papryką możesz nieco zmodyfikować. Możesz np. dodać mniej kiełbasy, a więcej cukinii. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, możesz pokusić się na dodanie chili lub większej ilości mielonej papryki ostrej. Ciekawym dodatkiem będzie też mielona papryka wędzona, ale nie należy przesadzać z jej ilością (łyżeczka powinna w zupełności wystarczyć). Młodej cukinii nie musisz obierać ze skórki i nie musisz wydrążać z niej nasion. Możesz zrobić leczo z pomidorami z puszki (krojonymi, bez skórki) lub samemu obrać i pokroić świeże pomidory.

Leczo możesz przygotować na patelni. Możesz też zdecydować się na wok. To danie może być jednogarnkowe, ale jeśli chcesz, część składników możesz przygotować na patelni. To właśnie tam możesz usmażyć kiełbasę, cebulę i pieczarki, a potem przełożyć je do garnka z cukinią i papryką.

Domowe leczo to idealna danie na obiad. Możesz od razu przygotować większą porcję i część zamrozić na później. Leczo możesz jeść kilka dni. Na drugi dzień jest nawet smaczniejsze! Podstawowe składniki tej węgierskiej potrawy to: papryka (zarówno świeża, jak i mielona), pomidory, kiełbasa oraz cebula. Jednak do tego możesz dodać inne składniki. Idealnie pasują tutaj pieczarki oraz cukinia, które zostały użyte w tym przepisie.

Wartości odżywcze lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
78.30 kcal
274.05 kcal
Białko
2.98 g
10.42 g

Węglowodany w leczu z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
5.42 g
18.98 g
Węglowodany przyswajalne
4.15 g
14.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
4.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
5.43 g
19.02 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
6.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.66 g
12.82 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.52 g
8.82 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
4.00 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kiełbasa polska.
czytaj dalej
Cholesterol
9.56 mg
33.47 mg

Witaminy w przepisie na leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
24.50 µg (mcg)
85.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
45.75 mg
160.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Witamina E
0.46 mg
1.60 mg
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.18 µg (mcg)
4.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
5.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.18 µg (mcg)
63.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
253.36 µg (mcg)
886.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
176.17 mg
616.60 mg
Potas
270.09 mg
945.32 mg
Wapń
19.46 mg
68.10 mg
Fosfor
60.85 mg
212.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.93 mg
52.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
2.41 mg
Cynk
0.45 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami 21
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Lista alergenów dla lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Cena przygotowania lecza z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
450 g
1 i 1/2 cukinii
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 450 g
Kiełbasa polska
300 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Papryka zielona
220 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Pieczarki
300 g
15 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
48.30
Jak oceniasz przepis na leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób