Krokiety z pieczarkami i serem

Opublikowano: 26.04.2021 r., 20:42 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z pieczarkami i serem podane na szarym talerzu, z natką pietruszki i widelcem
Krokiety z pieczarkami i serem
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze krokiety z pieczarkami i serem. Farsz z pieczarek i sera otulony, delikatnym, puszystym naleśnikiem w chrupiącej panierce.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 45 min
201 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (270 g)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pieczarki (1000 g)
  • Cebula 1 duża (100 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek (120 ml)
  • Bułka tarta 1/4 szklanki (54 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, miska

Przepis na krokiety z pieczarkami i serem krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.

Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi. Drobno pokrój.

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.

Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją.

Na patelnię dodaj pieczarki i szybko smaż na dużym ogniu.

Pieczarki przypraw dużą szczyptą soli i pieprzu oraz papryki słodkiej.

Farsz pozostaw do wystudzenia.

Kiedy pieczarki wystygną dodaj do nich starty żółty ser.

Zwiń krokiety.

Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krokiety z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat krokietów z pieczarkami i serem

Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie i smażyli na głębokim tłuszczu, danie nazywało się rissoles. Pierwsze wzmianki o panierowanych w bułce tartej krokietach pochodzą z XVIII wieku z Francji. To właśnie od francuskiego croquer, które oznacza chrupać, pochodzi polska nazwa krokiety. Najbardziej popularne krokiety w Polsce to te z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Takie postne danie, w wielu domach przygotowuje się na kolację wigilijną. Można do nich podać barszcz czerwony lub podać same. Krokiety przygotować można również z farszem z mięsa, z kapusty słodkiej, z kapusty słodkiej i mięsa, ze szpinaku, z soczewicy, z ziemniaków, z pieczarkami i serem, z jajkiem, z ziemniakami, z soczewicą czy z warzywami. Ważną częścią tego dania są naleśniki. Muszą one być puszyste i delikatne a co najważniejsze odpowiedniej grubości. Za cienkie będą zbyt delikatne aby utrzymać farsz i mogą się rwać podczas smażenia, za grube będą dominowały swoim smakiem farsz.

Krokiety z pieczarkami i serem są pyszną odmianą tradycyjnych krokietów. Danie kuchni wegetariańskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Krokiety pieczarkowe możesz także przygotować na święta, będę pewną odmianą od tradycyjnych potraw. Dobre krokiety z pieczarkami i z serem żółtym charakteryzują się dobrze przyprawionym, wyrazistym, smacznym farszem oraz puszystymi, delikatnymi i odpowiednio grubymi naleśnikami.

Przepis na krokiety z pieczarkami i serem nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Najwięcej czasu zajmuje smażenie naleśników. Aby przyspieszyć tą czynność możesz smażyć naleśniki na dwóch a nawet trzech patelniach. Farsz do krokietów z pieczarkami i serem musi być dobrze przyprawiony inaczej danie wyjdzie mdłe ponieważ naleśniki mają delikatny, subtelny smak i potrzebują wyrazistych dodatków. Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem dowiesz się z dokładnego przepisu.

Krokiety to wyśmienite danie tradycyjne, które możesz przygotować w różnych wersjach i wprowadzić różne modyfikacje przez co dostosujesz je do każdej diety. Ciasto na krokiety możesz przygotować z mąki gryczanej, orkiszowej czy ryżowej, bez lub z jajkami, a farsz może być mięsny, wegetariański lub wegański.

Alergeny w krokietach z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla krokietów z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze krokietów z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Krokiety to pyszne danie kuchni polskiej. Jest ono dość kaloryczne ale znajdzie się dla nich miejsce raz na jakiś czas w zbilansowanej i zrównoważonej diecie

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
161.13
201.41
Białko (g)
6.23
7.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
14.30
17.87
Węglowodany przyswajalne (g)
13.43
16.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
8.92
11.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.38
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
6.54
8.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.63
5.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
2.39
Cholesterol (mg)
46.30
57.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
34.40
43.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.31
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.57
Witamina E (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.33
42.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.71
3.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.08
51.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.85
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
96.72
120.90
Potas (mg)
212.47
265.59
Wapń (mg)
77.53
96.92
Fosfor (mg)
125.68
157.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.31
15.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
1.84
Cynk (mg)
0.81
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z pieczarkami i serem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z pieczarkami i serem

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
270 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 270 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
120 ml
10 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Bułka tarta
54 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Koszt składników
37.80