Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 16.02.2022 r., 8:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym podany w żeliwnej patelni.
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w takim wydaniu jest doskonałe.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 25 min
315 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na filet z kurczaka w sosie pieczarkowym krok po kroku

Kurczaka podziel na mniejsze plastry i natrzyj solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

Dodaj powoli plastry mięsa na patelnie. Podsmaż je przez 3 - 4 minuty.

Mięso zalej bulionem i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Całość duś przez 20 minut.

Do sosu wlej delikatnie śmietankę i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania.

Dopraw gałką i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w takim wydaniu jest doskonałe. Całość dostarcza sporo smaku, a przy okazji przygotowanie jest niezwykle proste. To danie idealnie komponuje się z ziemniakami z wody lub kluskami.

Przepis na filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest prostym sposobem na stworzenie posiłku dla całej rodziny. Głównym składnikiem tego dania jest oczywiście pierś z kurczaka. Jednak w tym przypadku towarzyszy jej również naprawdę fantastyczny sos na bazie pieczarek. Pieczarki to grzyby, które są w Polsce niezwykle popularne. Używa się ich do wielu różnych dań, czasami w formie smażonej, a czasami gotowanej. By sos był nieco lepszy w smaku, dobrze jest przed duszeniem, nieco pieczarki podsmażyć, dzięki temu będą naprawdę smaczne, a przy okazji lekko chrupiące. To coś dla wszystkich miłośników grzybowych dań. To właśnie dzięki nim całe danie zyskuje wyjątkowego smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z kurczaka w sosie pieczarkowym, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy i szybki, to te przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na posiłek dla całej rodziny. Sprawdzi się zwłaszcza na obiad, wystarczy połączyć mięso ze źródłem węglowodanów złożonych np. ryżem czy kaszą, a także świeżymi warzywami, by powstało naprawdę zdrowe i w pełni zbilansowane danie. Mięso z kurczaka dusi się w sosie. Duszenie jest świetną alternatywą dla smażenia, czy pieczenia, podczas których mogą powstawać szkodliwe substancje. Duszenie nie powoduje takiego ryzyka. Dodatkowo tak przygotowane mięso jest również bardzo miękkie, delikatne i wspaniale sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Sam sos wspaniale dopełnia smak mięsa. Dodaje się do niego odrobinę śmietanki. Najlepiej wybrać taką o większej ilości tłuszczu, która nie zważy się podczas dodawania do posiłku. Nie ma wtedy potrzeby jej hartowania. Ten przepis to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają pyszne, ale również proste dania. Kurczak w sosie pieczarkowym jest tak smaczny, że ciężko przejść obok niego obojętnie.

Alergeny w filecie z kurczaka w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
90.00
315.00
Białko (g)
7.46
26.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
1.72
6.01
Węglowodany przyswajalne (g)
1.45
5.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.02
21.08
Tłuszcze nasycone (g)
5.67
19.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.35
1.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.20
0.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.57
75.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
2.57
9.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.83
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.57
9.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.35
11.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.36
22.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.43
1.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
146.36
512.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
157.71
552.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
4.78
16.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
76.64
268.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.36
36.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.22
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
47.00