Pieczarki faszerowane

Opublikowano: 26.09.2022 r., 22:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadziewane pieczarki z serem
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane idealnie sprawdzą się jako przystawka przed daniem głównym lub dodatek do mięsa. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
89 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Pieczarki (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (200 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na pieczarki faszerowane krok po kroku

Pieczarki umyj i odetnij nóżki.

Pokrój nóżki na mniejsze kawałki.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodaj nóżki pieczarek.

Po chwili dodaj mięso, dopraw do smaku i podsmaż przez 10 minut.

Przygotowanym farszem nadziej kapelusze pieczarek.

Dodaj kawałki mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na pieczarki faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat pieczarek faszerowanych

Pieczarki faszerowane z piekarnika to dobry pomysł na obiad lub przystawka przed daniem głównym dla całej Twojej rodziny.

To danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.

W moim przepisie mięso możesz jednak zamienić je na tofu lub ciecierzycę. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.

Głównym składnikiem naszego dania są pieczarki, które są bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Zatem, jak zrobić pieczarki faszerowane idealne a imprezę lub na obiad?

W pierwszej kolejności pieczarki umyj i odetnij nóżki. Pokrój nóżki na mniejsze kawałki. Olej rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Nie pomijaj dodatku tych warzyw, mają one działanie antywirusowe i antybakteryjne, spożywanie ich pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Dodaj nóżki pieczarek. Po chwili dodaj mięso, dopraw do smaku i podsmaż przez 10 minut. Przygotowanym farszem nadziej kapelusze pieczarek. Dodaj kawałki mozzarelli i zapiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.

Moje pieczarki zawierają mięso mielone wieprzowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zamienił je na drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Nasz przepis na pieczarki faszerowane jest gotowy do spożycia.

Nadziewane pieczarki sprawdzą się jako dodatek do dania głównego, jak i przystawka.

Sam zadecyduj, w jakiej formie je podasz.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pieczarkach faszerowanych

Lista alergenów dla pieczarek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pieczarek faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie jesz mięsa, możesz zamienić je na tofu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
178.30
89.15
Białko (g)
9.93
4.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
3.33
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
2.71
1.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
14.14
7.07
Tłuszcze nasycone (g)
6.11
3.06
Tłuszcze nienasycone (g)
8.03
4.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.85
3.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
0.59
Cholesterol (mg)
33.95
16.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
31.85
15.93
Witamina B6 (mg)
0.18
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
0.30
Witamina C (mg)
2.40
1.20
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.04
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
0.32
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.98
15.49
Tiamina (mg)
0.25
0.12
Ryboflawina (mg)
0.26
0.13
Niacyna (mg)
2.52
1.26
Foliany (µg (mcg))
11.27
5.63
Beta karoten (µg (mcg))
12.13
6.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
103.26
51.63
Potas (mg)
230.83
115.41
Wapń (mg)
98.69
49.34
Fosfor (mg)
147.10
73.55
Magnez (mg)
13.71
6.85
Żelazo (mg)
0.57
0.29
Cynk (mg)
1.35
0.67
Miedź (mg)
0.14
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek faszerowanych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek faszerowanych

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowe
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
43.50