Przepis na ptysie krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 160 g 1 pełna szklanka
  • Jajko 4 szt.
  • Cukier puder 50 g 5 łyżek
  • Masło 100 g pół kostki
  • Śmietanka kremowa 36% 500 ml 2 pełne szklanki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy

W rondlu zagotuj półtorej szklanki wody. Dodaj do niej masło i mieszaj by się roztopiło.

Do garnka z wodą dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, by powstała zwarta masa. Ciasto ostudź.

Ciasto utrzyj z jajkami na dużych obrotach.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Ptysie wyciskaj na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Po upieczeniu ptysie odstaw do ostygnięcia i przekrój każdy na pół.

W dużej misce ubij śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Tak powstałą masę przekładaj do rozkrojonych ptysi.

Po włożeniu nadzienia, zamknij dwie połówki razem.

Ptysie nadziane bitą śmietaną podane na eleganckim talerzu.
ptysie
Koszt przygotowania dania
15.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
340 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ptysie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ptysiach

Ptysie to jeden z tych deserów, który jest znany i lubiany przez prawie wszystkich. Są niezwykle kruche, puszyste i wypełnione przepysznym kremem, co sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Smakują naprawdę wybornie i nadają się na wystawne przyjęcia, a także jako pyszna słodka przekąska do kawy. Choć wydają się bardzo skomplikowane możne je zrobić w naprawdę szybki i łatwy sposób.

Przepis na ciasto ptysiowe jest niezwykle prosty. Ciasto na ptysie choć różni się od tego używanego zwykle w większości przepisów, wcale nie jest tak skomplikowane czy czasochłonne jak się wydaje. Do jego wykonania nie trzeb też specjalnych czy drogich sprzętów. Warto jednak pamiętać, by ciasto bardzo energicznie mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, dzięki temu będzie miało idealną konsystencję, a także nie będzie w nim grudek, które po upieczeniu mogłyby zepsuć cały efekt.

To dobre ciastka dla wszystkich, którzy kochają słodkości z masą śmietanową. Są niezwykle lekkie i puszyste, a ich smak jest po prostu obłędny. Te w wersji domowej nie mają tak dużo cukru i masła, dzięki czemu są zdrowsze. Można je również faszerować innymi kremami, na przykład na bazie budyniu, jednak ten ze śmietanki jest najlepszy. W dodatku można go zrobić już w 10 minut.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ptysie, które będą niezwykle pyszne, a ich wykonanie nie zabierze zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ptysie wychodzą niezwykle smaczne, miękkie i chrupiące na zewnątrz, a ich środek skrywa przepyszny, gęsty i aksamitny krem, który na pewno zasmakuje wszystkim amatorom domowych słodkości. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje, dlatego mogą z niego skorzystać nawet początkujący cukiernicy.

Ta receptura pokaże ci jak upiec dobre ptysie, które są nie tylko smaczne, ale również piękne. Wyglądają bardzo dekoracyjnie, dlatego stanowią wspaniałą dekorację imprezowego stołu. Są tak pyszne, że znikają z talerza w ekspresowym tempie. A choć są w pełni domowe, smakują jak z najlepszej cukierni. By wyszły tak dobre najważniejsza jest odpowiednia temperatura pieczenia. Te klasyczne słodkości smakują naprawdę pysznie ze względu na odpowiednie ciasto.

Wartości odżywcze ptysi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (101g)
Energia (kalorie)
336.92 kcal
340.29 kcal
Białko
5.01 g
5.06 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w ptysiach

Na 100g
Na porcję (101g)
Węglowodany
18.58 g
18.77 g
Węglowodany przyswajalne
18.32 g
18.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (101g)
Tłuszcz
27.51 g
27.79 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
16.89 g
17.06 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ptysiach

Lista alergenów dla ptysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier z prawdziwą wanilią.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania ptysi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 pełna szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 pełne szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Liczba porcji:
Razem
23.30
Łączny koszt
15.12
Jak oceniasz przepis na ptysie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób