Ptysie

Opublikowano: 08.06.2021 r., 9:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ptysie nadziane bitą śmietaną podane na eleganckim talerzu.
Ptysie
Ptysie to przepyszna słodka przekąska. Są niezwykle miękkie i puszyste i smakują wszystkim, którzy ich spróbują. Na pewno przypadną do gustu także najmłodszym.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
340 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 pełna szklanka (160 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 2 pełne szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, drewniana łyżka, rękaw cukierniczy

Przepis na ptysie krok po kroku

W rondlu zagotuj półtorej szklanki wody. Dodaj do niej masło i mieszaj by się roztopiło.

Do garnka z wodą dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, by powstała zwarta masa. Ciasto ostudź.

Ciasto utrzyj z jajkami na dużych obrotach.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Ptysie wyciskaj na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Po upieczeniu ptysie odstaw do ostygnięcia i przekrój każdy na pół.

W dużej misce ubij śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Tak powstałą masę przekładaj do rozkrojonych ptysi.

Po włożeniu nadzienia, zamknij dwie połówki razem.

Jak oceniasz przepis na ptysie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat ptysi

Ptysie to jeden z tych deserów, który jest znany i lubiany przez prawie wszystkich. Są niezwykle kruche, puszyste i wypełnione przepysznym kremem, co sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Smakują naprawdę wybornie i nadają się na wystawne przyjęcia, a także jako pyszna słodka przekąska do kawy. Choć wydają się bardzo skomplikowane możne je zrobić w naprawdę szybki i łatwy sposób.

Przepis na ciasto ptysiowe jest niezwykle prosty. Ciasto na ptysie choć różni się od tego używanego zwykle w większości przepisów, wcale nie jest tak skomplikowane czy czasochłonne jak się wydaje. Do jego wykonania nie trzeb też specjalnych czy drogich sprzętów. Warto jednak pamiętać, by ciasto bardzo energicznie mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, dzięki temu będzie miało idealną konsystencję, a także nie będzie w nim grudek, które po upieczeniu mogłyby zepsuć cały efekt.

To dobre ciastka dla wszystkich, którzy kochają słodkości z masą śmietanową. Są niezwykle lekkie i puszyste, a ich smak jest po prostu obłędny. Te w wersji domowej nie mają tak dużo cukru i masła, dzięki czemu są zdrowsze. Można je również faszerować innymi kremami, na przykład na bazie budyniu, jednak ten ze śmietanki jest najlepszy. W dodatku można go zrobić już w 10 minut.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ptysie, które będą niezwykle pyszne, a ich wykonanie nie zabierze zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ptysie wychodzą niezwykle smaczne, miękkie i chrupiące na zewnątrz, a ich środek skrywa przepyszny, gęsty i aksamitny krem, który na pewno zasmakuje wszystkim amatorom domowych słodkości. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje, dlatego mogą z niego skorzystać nawet początkujący cukiernicy.

Ta receptura pokaże ci jak upiec dobre ptysie, które są nie tylko smaczne, ale również piękne. Wyglądają bardzo dekoracyjnie, dlatego stanowią wspaniałą dekorację imprezowego stołu. Są tak pyszne, że znikają z talerza w ekspresowym tempie. A choć są w pełni domowe, smakują jak z najlepszej cukierni. By wyszły tak dobre najważniejsza jest odpowiednia temperatura pieczenia. Te klasyczne słodkości smakują naprawdę pysznie ze względu na odpowiednie ciasto.

Alergeny w ptysiach

Lista alergenów dla ptysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ptysi

na 100g gotowej potrawy

Ptysie tak jak wszystkie inne słodycze powinny być tylko dodatkiem do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
336.92
340.29
Białko (g)
5.01
5.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
18.58
18.77
Węglowodany przyswajalne (g)
18.32
18.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
27.51
27.79
Tłuszcze nasycone (g)
23.69
23.93
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptysi

Koszt składników
23.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 pełna szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 pełne szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Koszt składników
23.30