Przepis na pomidory z mozzarellą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
głęboki talerz

Pomidory sparz i pokrój je w cienkie plasterki.

Bazylię umyj i udekoruj nią talerz. Na nią rozłóż pokrojoną w plastry mozzarellę, następnie dołóż pomidory.

Całość polej oliwą i posyp solą i pieprzem.

Pomidory z mozzarellą podane w miseczce z bazylią.
pomidory z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
257.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Pomidory z mozzarellą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pomidorach z mozzarellą

Pomidory z mozzarellą to pomysł na włoską przystawkę, która pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Całość można przygotować w kilka chwil na bazie trzech składników, które są łatwo dostępne i można je znaleźć w większości sklepów, a nawet w domowej spiżarni. Sprawdzi się na imprezy, rodzinne spotkania, a także dodatek do obiadu. Będzie też wspaniałą opcją na lekką i letnią przekąskę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory z mozzarellą w łatwy sposób, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, które zaskakuje swoim smakiem i aromatem. Całość choć prosta i nie potrzebuje obróbki termicznej jest świetnym dodatkiem. Łączą się w niej smak soczystych i słodkich pomidorów, delikatna mozzarella i pyszna bazylia. To danie, które jest najlepszą opcją dla wszystkich miłośników włoskich smaków. To właśnie stamtąd się wywodzi. Znana pod nazwą sałatka Caprese, w Polsce pojawia się na stole dość rzadko, a to ogromna szkoda, gdyż ma wspaniały smak. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu, więc będzie idealną opcją na szybki i bardzo prosty posiłek, bez obróbki termicznej.

Przepis na pomidory z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego sprawdzi się zwłaszcza dla początkujących kucharzy, ale również osób, które nie przepadają za zbyt długim gotowaniem.

To przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszystkich imprezach. Jest bardzo delikatna i ma pyszny smak. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza latem, gdyż jest niezwykle lekka. Ma również mało kalorii, więc będzie dobrym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Całość jest również zdrowa, co spodoba się wszystkim, którzy szukają zdrowszych opcji. Dostarcza naprawdę sporo błonnika, a przy okazji likopenu i potasu. To dobry wybór dla osób z chorobami układu krwionośnego, gdyż te dwie substancje wpływają pozytywnie na funkcjonowanie serca. To danie bardzo smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia. W dodatku jest niezwykle szybkie i łatwe.

Ten prosty przepis będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy szukają wspaniałej opcji pełnej smaku, a przy okazji lekkiej i delikatnej w smaku. Całość jest tak dobra, że nie potrzebuje zbyt dużo przypraw.

Wartości odżywcze pomidorów z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kalorie)
106.70 kcal
291.28 kcal
Białko
5.93 g
16.18 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pomidorach z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany
3.34 g
9.11 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.41 g
6.59 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz
8.02 g
21.88 g
Tłuszcze nasycone
3.92 g
10.71 g
Tłuszcze nienasycone
4.09 g
11.18 g
Tłuszcze jednonasycone
3.54 g
9.67 g
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
1.50 g

Witaminy w przepisie na pomidory z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A
90.60 µg (mcg)
247.33 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.86 mg
2.36 mg
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.49 mg
1.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
17.13 µg (mcg)
46.76 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
569.09 µg (mcg)
1553.62 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pomidory z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód
115.16 mg
314.38 mg
Potas
198.37 mg
541.54 mg
Wapń
137.07 mg
374.21 mg
Fosfor
101.67 mg
277.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.14 mg
46.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
1.52 mg
Cynk
0.85 mg
2.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów z mozzarellą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorach z mozzarellą

Lista alergenów dla pomidorów z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania pomidorów z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
360 g
2 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.80
Za 360 g
Ser Mozzarella
125 g
pół szt
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Bazylia świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
278.00
Jak oceniasz przepis na pomidory z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób