Koreczki

Opublikowano: 18.05.2021 r., 13:17 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koreczki podane na łupkowej desce, w tle na łupkowej desce paluchy chlebowe.
Koreczki
Wypróbuj przepis na super szybkie i łatwe w wykonaniu koreczki. Fajny pomysł na koreczki a’la sałatka caprese, z pyszną mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.
Przygotowanie 10 min
45 kcal
Kcal w porcji
33 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser Mozzarella 1 opakowanie kuleczek (100 g)
  • Pomidory koktajlowe 10 sztuk (200 g)
  • Bazylia świeża (10 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patyczki do szaszłyków

Przepis na koreczki krok po kroku

Kuleczki mozzarelli odsącz z zalewy.

Pomidorki koktajlowe umyj.

Nabijaj na patyczka kuleczkę mozzarelli, listek bazylii i pomidorka.

W misce wymieszaj oliwę z oliwek z solą oraz pieprzem. Polej nią gotowe koreczki.

Jak oceniasz przepis na koreczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat koreczków

Koreczki to jedna z najpopularniejszych „finger food” na świecie. Mogą być przygotowane praktycznie ze wszystkiego na co mamy ochotę. Są one proste i szybkie w wykonaniu, wykorzystasz do nich popularne składniki, które kupisz w najbliższym sklepie. Pyszne koreczki to świetna przystawka na różnego rodzaju przyjęcia czy imprezy.

Domowe koreczki a’la sałatka caprese to pomysł na przystawkę, która będzie smakowała każdemu. Dodatkowo przystawka jest lekka, dietetyczna i zdrowa. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Bazyli wykazuje działanie zwiększające wydzielanie soków trawiennych oraz rozkurczowe, kojące i przeciwzapalne. Przepis na koreczki jest naprawdę łatwy i szybki. A jak zrobić dobre koreczki na imprezę dowiesz się z dokładnego przepisu.

Fajny pomysł na koreczki a’la sałatka caprese idealnie pasuje do różnego rodzaju przyjęć, sprawdzą się również jako przystawka do grilla. Fajne i dobre koreczki zasmakują każdemu i będą hitem na każdym spotkaniu.

Alergeny w koreczkach

Lista alergenów dla koreczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze koreczków

na 100g gotowej potrawy

Koreczki są bardzo popularną przystawką imprezową. Przygotowane według tego przepisu są zdrowe i smaczne. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska dla dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(33g)
Energia (kcal)
137.70
45.44
Białko (g)
7.53
2.48
Fenyloalanina (mg)
0.34
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(33g)
Węglowodany (g)
3.24
1.07
Węglowodany przyswajalne (g)
2.45
0.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
0.26
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.78
0.26
Fruktoza (g)
0.85
0.28
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bazylia świeża.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bazylia świeża.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(33g)
Tłuszcz (g)
10.75
3.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.27
1.74
Tłuszcze nienasycone (g)
5.47
1.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
1.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
0.23
Cholesterol (mg)
24.53
8.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(33g)
Witamina A (µg (mcg))
89.88
29.66
Witamina B6 (mg)
0.07
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
0.23
Witamina C (mg)
9.07
2.99
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.04
Witamina E (mg)
0.62
0.20
Retinol (µg (mcg))
54.04
17.83
Tiamina (mg)
0.04
0.01
Ryboflawina (mg)
0.10
0.03
Niacyna (mg)
0.43
0.14
Foliany (µg (mcg))
13.60
4.49
Beta karoten (µg (mcg))
394.16
130.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(33g)
Sód (mg)
154.24
50.90
Potas (mg)
180.01
59.40
Wapń (mg)
168.58
55.63
Fosfor (mg)
126.58
41.77
Magnez (mg)
15.03
4.96
Żelazo (mg)
0.42
0.14
Cynk (mg)
1.04
0.34
Miedź (mg)
0.05
0.02
Mangan (mg)
0.11
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny koreczków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koreczków

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser Mozzarella
100 g
1 opakowanie kuleczek
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Bazylia świeża
10 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Oliwa z oliwek
12 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Koszt składników
37.50