Przepis na bruschettę krok po kroku
- Pomidory koktajlowe 350 g 3,5 garście
- Bułka ciabatta 80 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 48 ml 4 łyżki
- Czosnek 6 g 1 ząbek
- Cebula czerwona 8 g 1 plaster
- Bazylia świeża 5 g 5 listków
Bułkę pokrój, posmaruj oliwą i delikatnie zgrilluj z każdej strony. Gdy będą jeszcze ciepłe natrzyj posierając ząbek czosnku o powierzchnię grzanki.
Plaster cebuli i bazylię drobno posiekaj, przełóż do miski.
Pomidorki pokrój w kostkę i przełóż do cebuli.
Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu.
Pomidory przełóż na grzanki i podawaj.

(liczba kalorii)
Bruschetta - cechy przepisu
Więcej o bruschettcie
Bruschetta to najpopularniejsza przystawka wywodząca się z kuchni włoskiej. Składa się z grzanki polanej oliwą z oliwek oraz natartej czosnkiem, na której kładzie się przygotowane dodatki. Najpopularniejszą wersją jest bruschetta pomidorowa z bazylią. Inne wersje to bruschetta z grzybami, szpinakiem czy serem ricotta.
Przepis na bruschettę z pomidorami jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Pyszna, domowa, włoska bruschetta jest znakomitą przystawką ale również możesz wykorzystać ją jako przekąskę, dodatek do śniadania czy kolacji. Pomidory do bruschetty powinny być mięsiste lub małe aby zawartość pestek była jak najmniejsza. Najlepsze pomidory do bruschetty to cherry (koktajlowe), daktylowe, paprykowe, bawole serce, gargamele czy san marzano.
Bruschetta pomidorowa składa się z wielu cennych i pysznych składników, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Oliwa z oliwek zmniejsza zachorowalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i jelita grubego. Oliwa z oliwek jest bogata w szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym i profilaktycznym chorób cywilizacyjnych. Pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu. Należy jednak pamiętać, że w oliwie z oliwek stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 9:1, kiedy zalecany stosunek to 5:1 z tego powodu jeśli spożywasz dużo oliwy z oliwek pamiętaj aby włączyć do diety produkty bogate w kwasy omega-3. Bazylia wykazuje działanie zwiększające wydzielanie soków trawiennych oraz rozkurczowe, kojące i przeciwzapalne. Jak zrobić bruschettę z pomidorami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap jest wyjaśniony.
Bruschetta to wyśmienita, włoska przekąska, która sprawdzi się w wielu sytuacjach.
Wartości odżywcze bruschetty
Energia i białka
Węglowodany w bruschettcie
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na bruschettę
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na bruschettę
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bruschettcie
Lista alergenów dla bruschetty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka ciabatta