Przepis na nachos krok po kroku

Składniki
  • Mąka kukurydziana 200 g
  • Mąka pszenna typ 550 100 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, sitko

Mąkę kukurydzianą i pszenną przesiej do jednej miski. Dodaj do nich 1 szklankę gorącej wody i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, następnie zagnieć całość.

Ciasto odstaw na pół godziny, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Całość wyłóż na blat i porządnie rozwałkuj. Z ciasta powycinaj trójkąty.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej trójkąty. Posyp je solą i papryką.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Nachos podane na talerzyku z guacamole.
nachos
Koszt przygotowania dania
2.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Nachos - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nachos

Nachos to popularna przekąska wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Składają się na nią chrupiące chipsy w kształcie trójkątów, które zrobione są na bazie mąki kukurydzianej, dzięki czemu odznaczają się wspaniałym żółtym kolorem. To dodatek, który świetnie sprawdzi się podczas seansów filmowych, gdyż stanowi zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych chipsów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domowe nachosy, które będą pyszne i pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego przepyszna przekąska pełna smaku, jednak nie jest tłusta czy ciężkostrawna. To wszystko dzięki odpowiedniej obróbce termicznej.

Przepis na nachosy jest niezwykle łatwy i szybki. W kilka chwil można przygotować te chrupiące chipsy i cieszyć się ich smakiem. Smakują wspaniale z dodatkiem soli i słodkiej papryki. Można do ich przyprawiania użyć również chili, by lekko podkręcić ich smak.

Do ich przygotowania konieczna jest mąka kukurydziana, która nadaje im odpowiedniego smaku i konsystencji. Najlepiej jednak dodać odrobinę mąki pszennej, by całość była bardziej spójna i lepiej się trzymała. Dodatek mąki pszennej niestety sprawia, że nie są one bezglutenowe, dlatego osoby z celiakią mogą pominąć ją i dodać odrobiny mąki ziemniaczanej.

Te meksykańskie chipsy zyskały niesamowitą popularność również w Polsce. To ze względu na ich wspaniały smak. Można je kupić z łatwością w każdym sklepie, jednak produkty gotowe pełne są konserwantów i soli, a samodzielne ich wykonanie pozwala wyeliminować składniki, które nie są konieczne. W tej wersji przygotowuje się je z piekarnika, dzięki czemu są jeszcze bardziej fit i mniej kaloryczne. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Są niezwykle smaczne nawet bez jakichkolwiek innych dodatków, jednak można je serwować również z dipami czy salsą. To dobre rozwiązanie na imprezy czy spotkania towarzyskie, gdyż pozwala zrezygnować z niezdrowych chipsów i zastąpić je zdrowszymi i równie smacznymi nachosami. Z tego przepisu dowiesz się jak się robi nachosy, które są zdrowe, a przy tym pyszne i aromatyczne.

Wartości odżywcze nachos

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (83g)
Energia (kalorie)
410.97 kcal
341.10 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (83g)
Tłuszcz
10.65 g
8.84 g

Składniki mineralne w przepisie na nachos

Na 100g
Na porcję (83g)
Potas
125.85 mg
104.45 mg
Żelazo
4.42 mg
3.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nachos 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nachos

Lista alergenów dla nachos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, papryka słodka.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania nachos

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
200 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 200 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
26.50
Łączny koszt
2.20
Jak oceniasz przepis na nachos
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób