Przepisy na ciasteczka świąteczne

przepisy na ciasteczka świąteczne

Wypiekanie ciasteczek istnieje w tradycji kulinarnej już od wieków. Kiedyś jednak ciasteczka tworzono w zupełnie innej formie, więc wcale nie przypominały one dzisiejszych wypieków z cukierni. Podawano je w wersji słonej do momentu, gdy odkryto, że po dodaniu cukru do ciasta wypieki całkiem zmieniają swój smak. Pachnące i chrupiące ciasteczka świąteczne na stałe weszły do tradycyjnego menu na bożonarodzeniowego. Stanowią one nie tylko smaczny przysmak dla gości, ale też upominek pod choinkę czy nawet jej dekorację.

Przepisy na ciasteczka świąteczne - polecane przepisy

Przepisy na ciasteczka świąteczne - pozostałe przepisy

Przepisy na ciasteczka świąteczne – zbiór sprawdzonych przepisów na ciastka

Przepisy na ciasteczka świąteczne od wielu lat cieszą się ogromną popularnością. Spora grupa ludzi uważa jednak, że najbardziej słuszne ciastka bożonarodzeniowe to pierniczki. Tymczasem istnieje ogromna ilość przepisów na łatwe i smaczne ciasteczka wigilijne, które zupełnie nie przypominają pierników ani w smaku, ani w wyglądzie. Jak zrobić pyszne ciasteczka świąteczne, które zaskoczą wszystkich gości? Oto kilka ciekawostek na ten temat!

Dobre przepisy na ciasteczka świąteczne. Sprawdź, jakie to łatwe!

Jak zrobić smaczne, drobne ciastka wigilijne?

Większość ludzi z okazji Bożego Narodzenia zastawia stół pierniczkami w przeróżnej formie. Często spotkać możemy się zatem z piernikami kruchymi, w polewie czekoladowej, z nadzieniem śliwkowym czy lukrem. Sporo polskich rodzin ustawia też na stole piernik w formie ciasta – właśnie dlatego mówi się, że pierniczki to słodkie wypieki, które „rządzą świętami”. Nie każdy jednak przepada za tą formą wypieku. Pierniczki są bowiem bardzo specyficzne, przez co nie trafiają w kubki smakowe każdego z nas. Co alternatywie można więc podać dla gości, którzy nie lubią ani pierniczków, ani piernika? Świetnym rozwiązaniem będą drobne ciasteczka, które w niczym nie przypominają oblepionych czekoladą pierników, z których słynie Boże Narodzenie.

Świątecznymi ciasteczkami mogą być na przykład kruche wypieki, które przyozdobić można dowolną dekoracją. Przepis na zwykłe kruche ciastka można dowolnie modyfikować w taki sposób, aby stały się one wspaniałymi, smacznymi i jak najbardziej świątecznymi wypiekami. Wystarczy dodać do nich specjalne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, anyż, gałkę muszkatołową bądź imbir. To w zupełności wystarczy, żeby najzwyklejsze ciasteczka zyskały wykwintnego smaku i aromatu. Takiego, który będzie kojarzyć się z Bożym Narodzeniem. Owszem, istnieje mnóstwo przepisów na ciastka tego typu. Wystarczy podmienić w nich składniki, np. dodać pokruszone orzechy włoskie albo migdały, aby stworzyć cudownie pachnące i chrupkie ciastka świąteczne. A może suszone owoce czy laska wanilii? Możliwości jest naprawdę sporo!

Jakie przepisy na ciasteczka świąteczne popularne są w innych krajach?

Ciastka bożonarodzeniowe cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Polsce. W większości państw, gdzie obchodzi się Boże Narodzenie, istnieją bowiem tradycyjne przepisy na te słodkie wypieki. W Szwecji królują pierniczki Pepparkakor, które wcale nie muszą leżakować w puszce tak długo, jak polskie, aby nabrały charakterystycznego smaku i aromatu. Nasi niemieccy sąsiedzi wypiekają z kolei tzw. Lebkuchen, które są okrągłymi ciasteczkami obficie polanymi lukrem. Z okazji świąt Bożego Narodzenia w innych państwach przygotowuje się równie dobre, łatwe ciasteczka, które w mgnieniu oka znikają ze świątecznych stołów:

  • Sassanelli – czyli włoskie ciasta z Apulii, które pachną cynamonem i goździkami. Przyrządza się je na bazie czerwonego wina
  • Melomakarona– bożonarodzeniowe ciasteczka z Grecji. Prawidłowo powinno się je zanurzać w słodkim syropie z miodem. Wypieki muszą posypane zostać jednak uprzednio pokruszonymi orzechami włoskimi
  • Polvorón – tradycyjne ciastka hiszpańskie, które na Boże Narodzenie wypieka się od XVI wieku. Są to owalne ciasteczka migdałowe, będące niezwykle delikatne i kruche.
  • Montecados– podobne do powyższych hiszpańskich ciastek, jednak są już okrągłe i znacznie mniejsze od polvorón. Poza tym w ciastkach montecados nie ma migdałów.

Pyszne bożonarodzeniowe przepisy na ciasteczka świąteczne

Jak ozdobić ciastka na Boże Narodzenie? Różne rodzaje pierniczków

Dekorowanie ciasteczek świątecznych to nieodłączny element każdych świąt Bożego Narodzenia. Wśród kolorowych dekoracji rządzą oczywiście posypki, ale też smaczny lukier, bakalie, orzechy, skórka z pomarańczy i pianki w różnych kształtach oraz barwach. Dzięki dekoracjom nawet najzwyklejsze kruche ciastko może stać się kulinarnym dziełem, mocno podkreślając świąteczną atmosferę, zwłaszcza gdy wypiek wyląduje na stole. Kolorowe ciasteczka bożonarodzeniowe będą wspaniałą przekąską dla wszystkich gości – nie tylko dla tych najmłodszych! Poza tym można też nimi ozdobić choinkę czy nawet stroik wigilijny.

Przygotowując przepisy na ciasteczka świąteczne, warto pamiętać, aby wykrawać ciasto na kształt bożonarodzeniowych ozdób. Ciastka w formie choinki, gwiazdy albo bałwanka wprawią domowników w świąteczną atmosferę. Nawet jeśli w takim kształcie upieczesz najzwyklejsze ciastko, nabierze ono bożonarodzeniowej magii. Nie wiesz, które ciastka warto upiec dla swoich gości? Oto kilka pomysłów na tradycyjne pierniczki, które powinny wylądować na wspólnym stole:

  • Pierniczki korzenne – do ich utworzenia wystarczy mąka, jaja, masło, miód i przyprawy korzenne.
  • Pierniczki miodowe – w tych ciasteczkach zdecydowane przebija smak miodu. Pierniczki idealnie smakują, gdy zanurzać się je będzie w gorącym kakao.
  • Pierniczki miękkie – nie każdy przepada za twardymi ciastkami. Właśnie dlatego warto stworzyć miękkie pierniczki, które trzeba minimum kilkanaście dni przed Bożym Narodzeniem zamknąć w szczelnym pojemniku, gdzie nabiorą miękkości.

Najlepsze przepisy na ciasteczka świąteczne – czy znasz je wszystkie?

Nie masz pomysłu na bożonarodzeniowe ciasteczka? A może masz już dość tradycyjnych pierniczków i chcesz w tym roku zaskoczyć swoich gości nietypowymi wypiekami? Oto kilka smacznych i prostych przepisów, które na pewno zrobią furorę na świątecznym stole!

  1. Kruche ciasteczka – do ich przygotowania wystarczy masło, szklanka cukru, jajko, cukier waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dowolna dekoracja (np. lukier lub skórka pomarańczowa). Masło trzeba pokroić i poczekać, aż zacznie się roztapiać, a wiórki zmielić na drobne. Trzeba później zmieszać mąkę ze zmielonymi wiórkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło ubija się osobno z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaje do niej jajko. Wystarczy zmieszać później wszystko ze sobą i wstawić do lodówki na calutką godzinę. Następnie należy podzielić ciasto na trzy równe części i partiami je rozwałkowywać na ok. 2-3 mm. Wykrawamy ciasteczka, wrzucamy je później na kwadrans do piekarnika, ozdabiamy w świąteczne motywy i już, gotowe!
  2. Ciasteczka korzenne – cukier puder wsypuje się do mąki pszennej, a następnie dodaje do niej kakao, cynamon, przyprawę korzenną oraz sodę. Masło należy roztopić z miodem i dobrze wystudzić. W suchej masie należy wykonać delikatne wgłębienia i zalać je masłem z roztopionym miodem. Później trzeba dodać do masy jajko i dokładnie zagnieść wszystko razem, a następnie schować do lodówki na godzinę. Następnie wystarczy już tylko rozwałkować ciasto, wykroić w nim świąteczne kształty i piec ciastka przez niecały kwadrans. Oczywiście korzenne pierniczki można też dowolnie udekorować.
  3. Maślane ciasteczka z żurawiną – aby je zrobić, należy zmiksować masło z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodać trzeba do niej mleko, sól i wanilię, a także mąkę (stopniowo). Całość się miksuje, dodaje żurawinę (suszoną) i wykłada gotowe ciasto na stolnicę. Należy podzielić ciasto na dwie równe części, zawinąć w grube wałki (po ok. 25 cm długości każda część) i zawinąć w folię, a następnie odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Gdy masa się schłodzi, należy pociąć ją na równe plastry (grubość ok. 2 cm każdy) i wrzucić na blachę. Ciasteczka piecze się przez ok. 15 minut. Można je później udekorować lukrem, posypką albo polewą czekoladową.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto