Rolada szpinakowa z łososia

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada szpinakowa z łososia podana na białym talerzyku. Obok rolady znajduje się naczynie z gęstą śmietanką.
Rolada szpinakowa z łososia
Rolada szpinakowa z łososia to sprawdzona propozycja na pyszną przekąskę podczas imprez w gronie rodziny i znajomych. Roladę możesz przygotować także z kurczakiem lub inną rybą.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
271 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (30 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem (200 g)
  • Łosoś wędzony 2 opakowania (200 g)
  • Masło 2 łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na rolada szpinakowa z łososia krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Rozmroź szpinak, na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź.

Żółtka wymieszaj z mąką pszenną i dodaj do szpinaku, wymieszaj dokładnie.

Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę.

Do białek dodaj szpinak i wymieszaj delikatnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę szpinakową, wyrównaj ją i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Ciasto szpinakowe do rolady wystudź w otwartym piekarniku.

Gdy ciasto wystygnie posmaruj je serkiem śmietankowym i ułóż na nim plastry wędzonego łososia i zwiń ciasto w roladę.

Gotową roladę schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na rolada szpinakowa z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat rolady szpinakowej z łososia

Rolada szpinakowa z łososia to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę podczas rodzinnych spotkań. Przepis na roladę szpinakową z łososia jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia rolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak mrożony, jajka, mąka pszenna, czosnek, serek śmietankowy, łosoś wędzony, sól, pieprz.

Jak zrobić roladę szpinakową z łososia? Oddziel żółtka od białek. Rozmroź szpinak, na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź. Żółtka wymieszaj z mąką pszenną i dodaj do szpinaku, wymieszaj dokładnie. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj szpinak do białek i wymieszaj delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę szpinakową, wyrównaj ją i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie posmaruj je serkiem śmietankowym i ułóż na nim plastry wędzonego łososia i zwiń ciasto w roladę. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na roladę to świetna propozycja na imprezę lub na święta. Dobra rolada może być przygotowana także z inną rybą. Pyszna rolada zawiera wiele cennych składników mineralnych. Rolada łososiowa może być także podana na obiad.

Alergeny w roladzie szpinakowej z łososia

Lista alergenów dla rolady szpinakowej z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Łosoś wędzony
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem
    • Masło

Wartości odżywcze rolady szpinakowej z łososia

na 100g gotowej potrawy

Rolada z łososia to bogata w kwasy omega 3 przekąska. Zawartość błonnika sprawia, że zawiera ona spore ilości błonnika oraz żelaza. Szpinak jest nisko kaloryczny więc powinien występować często z naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
174.88
271.06
Białko (g)
9.30
14.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
4.76
7.38
Węglowodany przyswajalne (g)
3.88
6.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
13.44
20.82
Tłuszcze nasycone (g)
8.40
13.02
Tłuszcze nienasycone (g)
5.04
7.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
6.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
308.24
477.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
3.90
6.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
129.13
200.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Ryboflawina (mg)
0.25
0.39
Niacyna (mg)
1.34
2.08
Foliany (µg (mcg))
61.12
94.74
Beta karoten (µg (mcg))
2151.64
3335.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
253.71
393.25
Potas (mg)
202.35
313.65
Wapń (mg)
74.90
116.09
Fosfor (mg)
118.32
183.40
Magnez (mg)
32.02
49.63
Żelazo (mg)
1.32
2.05
Cynk (mg)
0.66
1.02
Miedź (mg)
0.12
0.18
Mangan (mg)
0.24
0.37
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady szpinakowej z łososia 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady szpinakowej z łososia

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
200 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.70
Za 200 g
Łosoś wędzony
200 g
2 opakowania
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Masło
40 g
2 łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
47.00