Dania ze szpinakiem

dania ze szpinakiem

Liście szpinaku obecne są w kuchni polskiej od około XVII wieku. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Persji, skąd przywędrowała do Europy i na Daleki Wschód. Liście szpinaku są łatwe i tanie w uprawie i stanowią uniwersalny dodatek do dań. Jeszcze w XX wieku znane były jako sałatka szpinakowa do obiadu, bardzo nie lubiana przez dzieci. Obecnie mnożą się pomysły na dania ze szpinakiem. Szczególnie popularny jest farsz ze szpinaku, który wykorzystujemy do naleśników, pierogów, pasztecików czy tart. Szpinak świetnie zastępuje zieleninę w sałatkach bez mięsa oraz sałatkach z kurczakiem czy łososiem.

Najciekawsze przepisy w temacie dania ze szpinakiem

Przepisy w temacie dania ze szpinakiem

Najciekawsze artykuły w temacie dania ze szpinakiem

Dania ze szpinakiem - przepisy na wyśmienite dania z dodatkiem szpinaku

Wiele osób pamięta z dzieciństwa mdły smak szpinaku na obiad. Szpinak na obiad mógł popsuć dziecku cały dzień. Dziś już szpinak jako warzywo na obiad odszedł w zapomnienie. Pojawiły się nowe pomysły na pyszne potrawy z liści szpinaku, jak sałatki, sosy do spaghetti, czy farsz do naleśników. Dodatek szpinaku sprawia, że kluseczki, placki czy naleśniki nabierają ciekawego, zielonego koloru. Doradzamy jakie pyszne i szybkie dania można zrobić ze szpinaku. Poddajemy ciekawe pomysły na dania ze szpinakiem, które można zrobić na szybko i łatwo.

Jakie potrawy można zrobić ze szpinaku

Pochodzenie i wartości odżywcze szpinaku

Szpinak jest popularnym warzywem, tanim w uprawie, które można długo przechowywać i stosować do różnych dań. Pochodzi prawdopodobnie z Persji, skąd jego uprawa rozprzestrzeniła się przez Chiny do Korei i Japonii. Do Europy przywieźli go Maurowie, którzy zdobyli Półwysep Iberyjski.

Szpinak dostępny jest w sprzedaży w postaci świeżej, mrożonej oraz konserwowej. Warto pamiętać, aby kupować liście świeże, nie przywiędłe i nie pożółknięte. Świeże liście szpinaku można przechowywać w lodówce, w zamkniętym woreczku foliowym, przez 4 dni. Ugotowany szpinak należy zjeść tego samego dnia.

Szpinak ma właściwości przeciwnowotworowe, zapobiega anemii, reguluje ciśnienie i ma właściwości odchudzające. Warzywo to zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu oraz składników mineralnych. Szpinak ma jednak wady. Zawiera dużo kwasu szczawiowego, który powoduje odwapnienie organizmu. Szpinaku nie powinny jeść osoby z kamicą nerkową, gdyż kwas szczawiowy razem z wapniem może tworzyć kamienie nerkowe.

Dania ze szpinakiem w kuchni polskiej

Szpinaku szczególnie nie lubią dzieci. Wiele osób pamięta, jak zmuszane były w dzieciństwie do jedzenia na obiad nielubianej sałatki z gotowanego szpinaku. Jeszcze w XX wieku popularnym dodatkiem do mięsa i ziemniaków na obiad była sałatka ze szpinaku na ciepło. Wiele osób jeszcze pamięta jej mdły smak, bardzo nielubiany przez dzieci.

Pod koniec XX wieku upowszechniły się nowe pomysły na pyszne i proste potrawy ze szpinaku. Z liści szpinaku można zrobić lekkie i zdrowe sałatki wiosenne. Szpinak pozwala tworzenie pysznych sosów do makaronu na szybko. Świetnie sprawdza się również jako farsz do naleśników i pierogów. Szpinak doskonale nadaje się na dania wegetariańskie bez mięsa.

Najlepsze pomysły na pyszne i proste dania ze szpinakiem

Co można zrobić ze szpinaku na obiad

Szpinak świetnie nadaje się na proste i szybkie dania bez mięsa. Do dań na obiad wykorzystujemy głównie gotowane liście szpinaku. Warto pamiętać, że gotując szpinak w wodzie tracimy dużo składników mineralnych i witamin, które rozpuszczają się w wodzie. Dlatego też najlepszym sposobem gotowania szpinaku, jest gotowanie na parze lub w sosie własnym. Szpinak gotujemy krótko. Szpinak obficie puszcza sok, dlatego też warto go krótko poddusić, a następnie zagęścić zasmażką.

Ze szpinaku możemy zrobić na obiad lekkie i pyszne dania na szybko. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożony szpinak i zrobić z niego sos do makaronu. Świetnym dodatkiem do makaronu na szybko jest szpinak z czosnkiem i śmietaną.

Szpinak nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i bez mięsa. Dobrze pasuje jako dodatek do sosu do makaronu z kurczakiem. Ze szpinakiem i kurczakiem zrobimy także pyszne kaszotto na obiad.

Na wiosenny obiad możemy podać zupę szpinakową, którą ugotujemy bez mięsa. Zupę podaje się z ziemniakami i jajkiem na twardo. Szpinak dodajemy również do klusek lub kopytek, aby nadać im ciekawy, zielony kolor. Podobnie robimy placki ziemniaczane ze szpinakiem. Ciekawie wyglądają naleśniki, jeśli do ciasta dodamy masę szpinakową. Naleśniki w niezwykłym, zielonym kolorze można połączyć z wytrawnym farszem z sera, łososia lub kurczaka.

Szpinak idealnie sprawdza się do wszelkiego rodzaju wytrawnych rolad i dań zawijanych, jak na przykład rolady mięsne, czy rolady z łososiem.

Przepis na uniwersalny farsz ze szpinaku

Odpowiednio przyprawiony szpinak gotowany lub duszony świetnie nadaje się na farsz do pierogów lub naleśników. Potrzebny będzie przepis na uniwersalny farsz, który pozwoli nam wykorzystać różne pomysły na dania ze szpinakiem bez mięsa. Farsz ze szpinaku robimy z masłem, czosnkiem i śmietaną oraz przyprawami. Do liści szpinaku pasuje czosnek, gałka muszkatołowa oraz biały pieprz.

Farsz możemy wykorzystać do zrobienia na obiad naleśników lub pierogów ze szpinakiem. Przepis na farsz ze szpinaku pozwoli również tworzyć pyszne i zdrowe paszteciki lub tarty na kruchym cieście. Jeśli spodziewamy się gości możemy zrobić szybkie paszteciki ze szpinakiem w cieście francuskim. Farsz szpinakowy możemy również położyć na pizzy czy na omlecie.

Farsz ze szpinaku przyda się do wielu ciekawych dań na imprezę, jak wytrawne muffiny ze szpinakiem, szpinak z szynką lub łososiem zwijany w tortillę, czy też tarty i tartaletki na kruchym cieście wyłożone szpinakiem.

Nie tylko farsz uniwersalny świetnie smakuje do naleśników i pierogów. Możemy wzbogacić smak szpinakowego farszu poprzez różne dodatki. Do farszu pasuje ser feta, jajka na twardo, czy też sery pleśniowe.

Szybkie, lekkie i zdrowe sałatki ze szpinakiem

Ze świeżych liści szpinaku można zrobić sałatkę na szybko. Przed dodaniem do sałatki, liście szpinaku należy dokładnie umyć i osuszyć. Ponieważ kwas szczawiowy usuwa wapń z organizmu, dobrze jest dodać do sałatki białko w postaci jajek na twardo czy sera. Do liści szpinaku świetnie pasują sery pleśniowe.

Liście szpinaku doskonale zastępują sałatę w sałatce, lub mogą stanowić dodatek. Pomysłów na sałatki ze szpinakiem może być bardzo wiele. Szpinak pasuje do sałatki z łososiem, serem feta czy serem pleśniowym, kurczakiem, mozarellą lub ciecierzycą.

Liście szpinaku mogą z powodzeniem zastąpić sałatę i zieleninę na kanapce. Szpinak szczególnie dobrze pasuje do kanapek z wędliną lub serem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto