Dania z łososiem

dania z łososiem

Łosoś, czyli ryba o smacznym, czerwonym mięsie, jest jedną z najbardziej cenionych ryb w kuchniach świata. Na rynku występuje hodowlany łosoś norweski lub dziki łosoś atlantycki. Mięso łososia ma ogromne wartości odżywcze. Cenione jest przede wszystkim za zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu omega-3, jak również witaminy D i B. Na rynku dostępny jest łosoś surowy oraz wędzony. Łosoś sprawdza się głównie jako danie obiadowe, jak również jako dodatek do sałatek, dań z ryżem i kaszą oraz do kanapek.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z łososiem

Przepisy w temacie dania z łososiem

Łosoś na wiele sposobów - przepisy na dania z łososiem

Jak zrobić dobrego i smacznego łososia na obiad? Nie jest to zadanie łatwe, gdyż mięso łososia czasem wychodzi suche. Dobry przepis na smażonego czy pieczonego łososia przyda się nie tylko na obiad, lecz także jako danie na imprezę, przekąskę lub dodatek do sałatki. Przepisy na dania z łososiem przydają się w wielu sytuacjach. Łososia jemy na kanapce, w sałatce, czy też z ryżem lub z kaszą. Przedstawiamy najlepsze pomysły na potrawy z łososiem i doradzamy jak przyrządzić świeżego łososia, aby nie był suchy.

Przepisy na potrawy z łososia

Dlaczego czerwony łosoś jest tak bardzo ceniony jako potrawa

Łosoś jest rybą drapieżną występującą w północnym Atlantyku, Bałtyku, w morzach Europy po Morze Białe i Morze Północne. Występuje również łosoś słodkowodny. Jego charakterystyczną cechą jest smaczne, czerwone mięso. W handlu dostępny jest czerwony łosoś atlantycki lub bałtycki i norweski. Najczęściej spotykane są hodowlane łososie norweskie. Natomiast rzadziej możemy znaleźć w sklepie dzikiego łososia atlantyckiego lub bałtyckiego, który jest rybą chronioną.

Pytanie, jakiego łososia warto kupić, jest dość kontrowersyjne. Łosoś atlantycki może być bardziej zanieczyszczony niż łosoś hodowlany z uwagi na zanieczyszczenie mórz. Natomiast jakość mięsa łososia hodowlanego zależy od paszy, jaką karmione są ryby. Niestety liczne hodowle łososia wpływają niekorzystnie na środowisko i na łososia dzikiego. Dzieje się tak z powodu pasożytów i chorób, które przedostają się do wody z hodowli i atakują łososie dzikie. Obecnie pojawia się coraz więcej hodowli ekologicznych, które oferują zdrowsze mięso ryb.

Aby kupić świeżego łososia należy zwracać uwagę na mięso i skórę. Kolor mięsa nie jest wyznacznikiem jakości, gdyż niektórzy producenci dodają barwnik do karmy ryb. Dobry łosoś powinien mieć sprężyste mięso, które ugina się przy dotyku i wraca szybko do poprzedniego kształtu. Niemniej ważna jest skóra, która powinna być jasna i bez przebarwień.

Wartości odżywcze łososia

Łosoś stanowi przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka. Zawiera również aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Jest to ryba tłusta i kaloryczna. Potrawy z łososia są szczególnie cenne z uwagi na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. Kwasy omega-3 mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wspomagają odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Zapobiegają depresji i nowotworom.

Mięso łososia zawiera dużo witaminy D oraz witaminy z grupy B, jak również selen, fosfor i magnez. Wprowadzenie dań z łososiem do diety ma dobry wpływ na mózg, oczy, wzmacnia kości i reguluje zawartość cholesterolu we krwi.

Na rynku dostępny jest łosoś świeży oraz wędzony. Warto wiedzieć, że łosoś wędzony na znacznie mniejsze wartości odżywcze niż łosoś świeży. Podczas wędzenia wytwarzają się znaczne ilości sodu. Mogą również powstać związki rakotwórcze.

Jak zrobić pysznego łososia

Jak zrobić na obiad danie z surowego łososia

Świeżego łososia możemy ugotować na parze, upiec, grillować, udusić lub usmażyć. Mięso łososia samo w sobie stanowi pomysł na idealne danie obiadowe. Dobry łosoś powinien być miękki i soczysty. Stanowi to jednak największą trudność dla osób, które zaczynają przygodę kulinarną z łososiem, gdyż przyrządzone mięso często okazuje się suche.

Dobry przepis na pysznego, smażonego łososia na obiad wymaga dobrze rozgrzanej patelni. Przed smażeniem surowego łososia należy osuszyć. Niektórzy kucharze zdejmują skórę ze świeżego łososia, inni zaś smażą go ze skórą. Łososia kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz, zmniejszamy ogień i smażymy po obu stronach około 5 minut.

Mięso smażonego, gotowanego na parze lub pieczonego łososia może stanowić smaczne danie obiadowe. Podajemy go z sokiem z cytryny lub z limonki oraz ze świeżą sałatką. Do łososia świetnie pasuje również sos czosnkowy lub sos pieczarkowy. Smażonego łososia możemy również użyć do sałatek, kanapek czy też dań z kaszą czy makaronem.

Jak upiec świeżego łososia

Surowego łososia pieczemy w naczyniu żarodopornym z przykrywą lub w folii aluminiowej. Tajemnica jak zrobić pysznego, soczystego, pieczonego łososia na obiad, tkwi w temperaturze piekarnika. Łososia solimy i wkładamy do zimnego piekarnika. Łososia w naczyniu żaroodpornym pieczemy około godzinę, zaś w folii aluminiowej około 20 minut.

Dobry pomysł na szybkie danie z łososia na obiad, stanowi łosoś pieczony z warzywami. Potrawa ta sprawdzi się szczególnie dla osób odchudzających się, gdyż łosoś z warzywami jest lekki i nietuczący. Najlepiej przyrządzić łososia z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Do łososia dodajemy paprykę, pomidory, warzywa liściaste, na przykład szpinak i skrapiamy obficie oliwą z oliwek.

Najciekawsze przepisy na dania z łososiem

Łosoś to nie tylko danie obiadowe. Mięso łososia doskonale sprawdza się jako dodatek do innych dań. Wędzony lub pieczony łosoś sprawdza się również jako dodatek do zup.

Łosoś wędzony świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki greckiej z serkiem feta, sałatą, pomidorem i wiosennymi, świeżymi warzywami. Dobry pomysł na danie z łososiem stanowi pożywna sałatka z łososiem. Łosoś świetnie zastąpi mięso w postnej sałatce makaronowej. Na imprezie wspaniale wygląda sałatka warstwowa z łososiem.

Łosoś stanowi mięso wykwintne. Dlatego też doskonale sprawdza się jako potrawa na imprezę. Gości można uraczyć tatarem z łososia, sałatką nicejską z wędzonym łososiem, czy też zapiekanką z łososiem. Jako małe przekąski na imprezę idealnie pasują pokrojone naleśniki lub tortille z łososiem, łosoś zawijany z paski cukinii, czy też jajka zapiekane z łososiem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto