Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na parówka w cieście francuskim krok po kroku

Wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego sól, pieprz i oregano.

Ciasto francuskie podziel na 10 prostokątów. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg.

Parówkę połóż na środek ciasta i zawiń, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj roztrzepanym jajkiem z solą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.

Gotowe parówki w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Parówki w cieście francuskim podane na ręczniku papierowym, który leży na desce do krojenia.
Parówka w cieście francuskim - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - parówka w cieście francuskim

W skrócie
Kalorii w porcji
320 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
56

Wartości odżywcze parówki w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Parówka w cieście francuskim to dobre danie śniadaniowe dla dzieci. Jeśli masz nietolerancję glutenu powinieneś unikać ciasta francuskiego z mąki pszennej. Osoby chore na cukrzycę także nie powinny spożywać tego typu wyrobów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
320.24
320.24
Białko (g)
11.69
11.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
16.43
16.43
Węglowodany przyswajalne (g)
15.88
15.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
22.91
22.91
Tłuszcze nasycone (g)
7.65
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
15.26
15.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.50
10.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.76
4.76
Cholesterol (mg)
77.00
77.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
10.86
10.86
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.36
Witamina C (mg)
0.81
0.81
Witamina E (mg)
0.42
0.42
Retinol (µg (mcg))
10.11
10.11
Tiamina (mg)
0.16
0.16
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Niacyna (mg)
3.94
3.94
Foliany (µg (mcg))
32.54
32.54
Beta karoten (µg (mcg))
8.94
8.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
707.96
707.96
Potas (mg)
154.38
154.38
Wapń (mg)
49.74
49.74
Fosfor (mg)
122.48
122.48
Magnez (mg)
17.87
17.87
Żelazo (mg)
1.57
1.57
Cynk (mg)
0.89
0.89
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny parówki w cieście francuskim 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w parówce w cieście francuskim

Lista alergenów dla parówki w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat parówki w cieście francuskim

Parówka w cieście francuskim to lubiana przystawka. Zawijane w ciasto francuskie parówki są szybkie do przygotowania, świetnie nadają się na imprezę, śniadanie dla dzieci lub szybką przekąskę. Możesz dodawać do nich różne dodatki i sosy. Przepis na parówki w cieście francuskim jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do zrobienia parówek w cieście potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: parówki, majonez, ketchup, chrzan, pieprz, oregano oraz ciasto francuskie i białko jajka do posmarowania ciasta.

Jak zrobić parówki w cieście francuskim? Na początek przygotuj sos: wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i oregano. Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg. Parówkę przekrój na pół na środek ciasta ułóż parówkę i zawiń ją, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj białkiem jaja roztrzepanym z wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.

Parówki inaczej zwane serdelkami to wędlina o dużym stopniu rozdrobnienia mięsa. Parówki produkowane są z mięsa wieprzowego, drobiowego lub cielęcego. Zawierają sporą ilość tłuszczu przez co są kalorycznym wyrobem jak większość kiełbas i kabanosów. Pamiętaj aby wybierać wędliny z dobry składem, możliwie jak najkrótszym bez dodatku konserwantów, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz cukru. Parówki mogą być zdrową wędliną, śmiało możesz je podawać na śniadanie dzieciom, warunek jest taki, że wybierzesz te z szynki lub z mięsa bez antybiotyków.

Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe.

Podsumowując zapiekane serdelki są dobrą propozycją na przekąskę dla dzieci lub podczas imprezy ze znajomymi. Zawijane parówki w ciasto francuskie możesz także przygotować z serem. Pomysł na parówki w cieście francuskim to szybka przekąska także dla niezapowiedzianych gości.

Szacunkowy koszt przygotowania parówki w cieście francuskim

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
500 g
10 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Chrzan
25 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 25 g
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
37.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na parówka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób