Przepis na parówka w cieście francuskim krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i oregano.

Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg.

Parówkę przekrój na pół, ułóż ją na środek ciasta i zawiń, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj białkiem jaja roztrzepanym z wodą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.

Gotowe parówki w cieście francuskim wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Parówki w cieście francuskim podane na ręczniku papierowym, który leży na desce do krojenia.
Parówka w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
19.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
352 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Parówka w cieście francuskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o parówce w cieście francuskim

Parówka w cieście francuskim to lubiana przystawka. Zawijane w ciasto francuskie parówki są szybkie do przygotowania, świetnie nadają się na imprezę, śniadanie dla dzieci lub szybką przekąskę. Możesz dodawać do nich różne dodatki i sosy. Przepis na parówki w cieście francuskim jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do zrobienia parówek w cieście potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: parówki, majonez, ketchup, chrzan, pieprz, oregano oraz ciasto francuskie i białko jajka do posmarowania ciasta.

Jak zrobić parówki w cieście francuskim? Na początek przygotuj sos: wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i oregano. Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg. Parówkę przekrój na pół na środek ciasta ułóż parówkę i zawiń ją, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj białkiem jaja roztrzepanym z wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.

Parówki inaczej zwane serdelkami to wędlina o dużym stopniu rozdrobnienia mięsa. Parówki produkowane są z mięsa wieprzowego, drobiowego lub cielęcego. Zawierają sporą ilość tłuszczu przez co są kalorycznym wyrobem jak większość kiełbas i kabanosów. Pamiętaj aby wybierać wędliny z dobry składem, możliwie jak najkrótszym bez dodatku konserwantów, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz cukru. Parówki mogą być zdrową wędliną, śmiało możesz je podawać na śniadanie dzieciom, warunek jest taki, że wybierzesz te z szynki lub z mięsa bez antybiotyków.

Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe.

Podsumowując zapiekane serdelki są dobrą propozycją na przekąskę dla dzieci lub podczas imprezy ze znajomymi. Zawijane parówki w ciasto francuskie możesz także przygotować z serem. Pomysł na parówki w cieście francuskim to szybka przekąska także dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze parówki w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
352.45 kcal
352.45 kcal
Białko
10.40 g
10.40 g

Węglowodany w parówce w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
20.55 g
20.55 g
Węglowodany przyswajalne
19.80 g
19.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
25.36 g
25.36 g
Tłuszcze nasycone
8.07 g
8.07 g
Tłuszcze nienasycone
17.29 g
17.29 g
Tłuszcze jednonasycone
11.81 g
11.81 g
Tłuszcze wielonasycone
5.48 g
5.48 g

Witaminy w przepisie na parówka w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.17 mg
0.17 mg
Witamina E
0.44 mg
0.44 mg
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.24 mg
Niacyna
3.95 mg
3.95 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
36.73 µg (mcg)
36.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na parówka w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
679.18 mg
679.18 mg
Potas
146.68 mg
146.68 mg
Wapń
43.14 mg
43.14 mg
Fosfor
104.51 mg
104.51 mg
Magnez
17.73 mg
17.73 mg
Żelazo
1.59 mg
1.59 mg
Cynk
0.79 mg
0.79 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Mangan
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parówki w cieście francuskim 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w parówce w cieście francuskim

Lista alergenów dla parówki w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania parówki w cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
500 g
10 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Chrzan
50 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Majonez
40 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na parówka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób