Przepis na muffiny bananowe krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, miska

Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia.

Dodaj rozgnieciony banan, wsyp cukier i wlej olej. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto rozlej do foremek i wstaw do piekarnika.

Upiecz babeczki przez 20 minut w 180 st. C.

Często zadawane pytania

muffiny bananowe
Muffiny bananowe
Koszt przygotowania dania
4.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
193 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Muffiny bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinach bananowych

Małe, słodkie babeczki to najprostsza domowa łakoć, którą możesz przygotować w swoim domu, gdy najdzie Cię ochota na słodycze.

Muffiny bananowe charakteryzują się swoją wyjątkową delikatnością, są niezwykle puszyste i smaczne. Dlatego będą idealne nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Babeczki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo pyszne w smaku, możesz je przygotować nie tylko jako domowe łakocie, świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie dla dzieci.

Zatem, jak zrobić muffiny bananowe?

Przepis jest bardzo prosty i szybki, ciasto nie jest drożdżowe, dlatego wykonasz je ekspresowo. Będziesz potrzebować jedynie odrobiny mąki, w moim przepisie skorzystałam ze zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli, zmagasz się z chorobami glutenozależnymi i musisz eliminować gluten ze swojej codzienne diety, zamień ją na mąkę naturalnie bezglutenową np. kukurydziana, gryczana lub skorzystaj z bezglutenowych mieszanek. Dodatkowo będą nam potrzebne banany, mleko, olej rzepakowy i cukier.

Wystarczy, że w jednej misce wymieszasz suche składniki, a do drugiej wbijesz jajka, dodaj rozgniecione banany.

Składniki, w każdej misce wymieszaj dokładnie, a następnie połącz je najlepiej za pomocą rózgi. Masa ciasta powinna być gęsta i jednolita, nie powinna mieć grudek.

Tak przygotowane ciasto przelej ostrożnie do specjalnych foremek na babeczki, upiecz je w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu, gdy muffiny ostygną, posyp je cukrem pudrem, pyszny deser gotowy.

Najlepsze domowe wypieki wynikają ze swojej prostoty, taki właśnie jest przepis na muffiny bananowe. Zwróć uwagę w jak szybki i prosty sposób, możesz przygotować pyszne słodycze od podstaw w swoim domu. Nie ma potrzeby korzystania z gotowych mieszanek dostępnych w sklepie. Ich skład zazwyczaj zostawia wiele do życzenia. Niestety, bardzo często zawierają zbyt duże ilości cukru, który jest zbędny oraz barwniki i konserwanty, a wszystko po to, aby ich termin przydatności był dłuższy, a wygląd i zapach atrakcyjniejszy. Postaw na dobre, domowe wypieki i ciesz się słodkim smakiem bez zbędnych dodatków, które nie są korzystne dla naszego zdrowia.

Wartości odżywcze muffinów bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
276.59 kcal
193.61 kcal
Białko
7.23 g
5.06 g

Węglowodany w muffinach bananowych

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
48.14 g
33.70 g
Węglowodany przyswajalne
47.68 g
33.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
6.53 g
4.57 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
1.04 g
Tłuszcze nienasycone
5.04 g
3.52 g

Witaminy w przepisie na muffiny bananowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6
0.11 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.97 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.84 µg (mcg)
47.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffiny bananowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
10.20 mg
7.14 mg
Potas
154.27 mg
107.99 mg
Wapń
37.11 mg
25.98 mg
Fosfor
81.19 mg
56.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.22 mg
16.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.50 mg
1.75 mg
Cynk
0.59 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinów bananowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinach bananowych

Lista alergenów dla muffinów bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinów bananowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
16.60
Jak oceniasz przepis na muffiny bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób