Pierogi z soczewicą i pieczarkami

Opublikowano: 09.09.2021 r., 6:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z soczewicą i pieczarkami podane są w głębokim talerzyku. Na stole znajduje się również pojemnik ze śmietanką oraz widelec.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to doskonała propozycja na danie jarskie. Świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
923 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło klarowane (130 g)
  • Soczewica czerwona (250 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula (150 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami krok po kroku

Ugotuj soczewicę w litrze wody z solą.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w paseczki.

Rozgrzej na patelni masło i podsmaż cebulę z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną soczewicę oraz paprykę słodką i ostrą i wymieszaj.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do farszu. Dokładnie wymieszaj.

Na stolnicy wysyp mąkę i sól oraz roztopione masło i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła.

Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Jak oceniasz przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat pierogów z soczewicą i pieczarkami

Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników odżywczych. Pierogi wegetariańskie zasmakują nie jednemu mięsożercy. Przepis na pierogi z soczewicą i pieczarkami jest łatwy do zrobienia dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Smaczne pierogi przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło klarowane, soczewica czerwona, cebula, pieczarki, natka pietruszki, sól i pieprz oraz papryka słodka i ostra. Farsz do pierogów możesz urozmaicić dodatkiem gotowanych ziemniaków lub kapusty kiszonej.

Jak zrobić pierogi z soczewicą i pieczarkami? Najpierw przygotuj farsz. W garnku zagotuj wodę z solą. Wsyp soczewicę i gotuj do miękkości przez około 20-25 minut. W między czasie pokrój w drobną kostkę cebulę a pieczarki z paski. Rozgrzej masło na patelni i przesmaż cebulę z pieczarkami. Dodaj ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki wraz z papryką słodką i ostrą. Wymieszaj dokładnie, odstaw na czas przygotowania ciasta. Na stolnicy umieść mąkę, sól, roztopione masło i bardzo ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto cienko i wykrawaj szklanką koła. Na środek każdego kawałka ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi. W dużym garnku zagotuj pięć litrów wody z solą. Na wrzącą wodę wkładaj partiami pierogi. Gotuj je 3-5 minut. Gdy będą gotowe same będą wypływać na wierzch. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując wegetariańskie pierogi z soczewicą i pieczarkami to dobre danie na obiad dla całej rodziny. Farsz z soczewicy jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów.

Alergeny w pierogach z soczewicą i pieczarkami

Lista alergenów dla pierogów z soczewicą i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze pierogów z soczewicą i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z soczewicą i pieczarkami to doskonała propozycja na bez mięsny posiłek. Soczewica jest warzywem strączkowym, które powinniśmy częściej wprowadzać do swojej diety w zastępstwie dla mięsa. Soczewica zawiera dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
307.86
923.58
Białko (g)
10.86
32.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
41.94
125.81
Węglowodany przyswajalne (g)
39.42
118.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.14
33.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.48
22.45
Tłuszcze nienasycone (g)
3.66
10.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.43
Tiamina (mg)
0.49
1.46
Ryboflawina (mg)
0.27
0.82
Niacyna (mg)
3.54
10.62
Foliany (µg (mcg))
102.80
308.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
4.98
14.95
Potas (mg)
264.33
792.99
Wapń (mg)
22.10
66.29
Fosfor (mg)
125.31
375.92
Magnez (mg)
28.81
86.42
Żelazo (mg)
3.77
11.31
Cynk (mg)
1.24
3.71
Miedź (mg)
0.39
1.17
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z soczewicą i pieczarkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z soczewicą i pieczarkami

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło klarowane
130 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
27.50