Przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia

Cukinie umyj, przekrój na połówki i wydrąż środek przy pomocy łyżeczki. Środkową część warzywa odłóż do miseczki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie zeszklona, dodaj starte pieczarki i środek cukinii. Całość podsmaż przez 5 minut.

Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Po tym czasie, gdy wchłonie całą wodę, wrzuć ją na patelnię do warzyw.

Zawartość patelni dopraw do smaku wszystkimi przyprawami.

Nadzienie przełóż do wydrążonych cukinii i przykryj je startym serem.

Warzywa ułóż na blaszce piekarnika i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut.

Cukinia faszerowana pieczarkami ułożona na białym talerzu.
cukinia faszerowana pieczarkami
Koszt przygotowania dania
25.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
498 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Cukinia faszerowana pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cukinii faszerowanej pieczarkami

Cukinia faszerowana pieczarkami jest daniem prostym, a przy okazji naprawdę ciekawym. Idealnie sprawdzi się na prosty wegetariański obiad dla całej rodziny. W dodatku można przygotować go w kilka chwil w swojej własnej kuchni! To idealna opcja dla każdego, kto kocha lekkie, warzywne dania w ciekawej formie. Zapiekana cukinia z pieczarkami sprawdzi się nawet dla dzieci, gdyż ma naprawdę delikatny smak i dostarcza sporo cennych składników.

Przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami jest niezwykle łatwy, więc spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Najważniejszym krokiem jest przygotowanie farszu, a następnie wypełnienie nim cukinii. Wydrążenie warzywa nie jest wcale trudne. To dlatego, że środek pokrywają miękkie pesteczki, które można bez problemu usunąć za pomocą łyżeczki, nie potrzeba to tego specjalnych sprzętów kuchennych. Pesteczki można wykorzystać do przygotowania farszu, gdyż dostarczają sporo błonnika, jednak w przypadku, gdy są zbyt wyrośnięte i zgrubiałe lepiej nie dodawać ich do potrawy, gdyż wpłyną negatywnie na jej fakturę.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować cukinię faszerowaną pieczarkami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie ci do gustu. Jego stworzenie jest proste, a do tego danie, które powstaje, jest naprawdę smaczne. Cukinia z piekarnika staje się delikatna i nieco słodkawa, dzięki czemu wspaniale komponuje się z serem i grzybami. To zapiekanka w zupełności wegetariańska z pieczarkami oraz warzywami, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Głównym składnikiem jest oczywiście cukinia, która jest źródłem wielu cennych składników. W dodatku jest też bardzo niskokaloryczna, dzięki czemu będzie idealnym warzywem na diecie redukcyjnej. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może stanowić podstawę diety osób z cukrzycą. Tak przygotowana jest również lekkostrawna. Farsz z pieczarkami idealnie łączy się z warzywami. Choć można wybrać naprawdę różne, idealnie komponuje się głównie z papryką, cebulą czy marchewką. To danie proste, ale również naprawdę smaczne.

Wartości odżywcze cukinii faszerowanej pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
139.38 kcal
499.00 kcal
Białko
6.41 g
22.96 g

Węglowodany w cukinii faszerowanej pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
19.11 g
68.42 g
Węglowodany przyswajalne
17.31 g
61.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.80 g
6.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
4.19 g
15.01 g
Tłuszcze nasycone
1.72 g
6.17 g
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
8.84 g
Tłuszcze jednonasycone
2.08 g
7.45 g
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
1.39 g
Cholesterol
4.76 mg
17.02 mg

Witaminy w przepisie na cukinię faszerowaną pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A
18.67 µg (mcg)
66.84 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina C
8.47 mg
30.32 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.37 mg
1.33 mg
Brak danych dla: kasza kuskus.
czytaj dalej
Retinol
14.06 µg (mcg)
50.32 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.59 mg
Niacyna
1.71 mg
6.11 mg
Foliany
19.65 µg (mcg)
70.35 µg (mcg)
Beta karoten
55.03 µg (mcg)
197.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cukinię faszerowaną pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
89.34 mg
319.85 mg
Potas
227.71 mg
815.21 mg
Wapń
96.31 mg
344.79 mg
Fosfor
120.21 mg
430.35 mg
Magnez
22.45 mg
80.36 mg
Żelazo
0.57 mg
2.04 mg
Cynk
0.62 mg
2.23 mg
Miedź
0.15 mg
0.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii faszerowanej pieczarkami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii faszerowanej pieczarkami

Lista alergenów dla cukinii faszerowanej pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza kuskus

Cena przygotowania cukinii faszerowanej pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Kasza kuskus
300 g
3.50
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 300 g
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób