Przepis na makaron z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do czosnku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda.

Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż.

Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią.

Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować).

Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.

Makaron z pieczarkami podany na białym talerzu.
Makaron z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
19.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
478 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
46

Makaron z pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z pieczarkami

Makaron z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron doskonale smakuje na ciepło, dlatego warto podać bo bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na makaron z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, czosnek, śmietanka kremówka, natka pietruszki, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić makaron z pieczarkami? Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki oczyść i pokrój wpół plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmaż pieczarki, aby odparowała z nich woda. Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki podsmaż. Następnie zawartość patelni zalej śmietanką i zmniejsz ogień pod patelnią. Sos duś bez przykrycia mieszając co jakiś czas (sos powinien zredukować). Następnie patelnię ściągnij z ognia, dodaj makaron i składniki wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Makaron z sosem podawaj na ciepło posypany parmezanem oraz natką pietruszki.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem — dlatego chętnie wybierane są na diecie redukcyjnej.

Podsumowując smaczny makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Łatwe w przygotowaniu makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje podany na ciepło. Sos do makaronu przygotowany jest na śmietanie 30%, dlatego jest dość kaloryczny. W celu wzbogaceniu dania w białko warto dodać do sosu mięso z piersi kurczaka pokrojone w kostkę.

Wartości odżywcze makaronu z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
174.08 kcal
478.72 kcal
Białko
6.02 g
16.54 g

Węglowodany w makaronie z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
16.54 g
45.49 g
Węglowodany przyswajalne
14.03 g
38.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.51 g
6.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
9.82 g
27.00 g
Tłuszcze nasycone
6.66 g
18.31 g
Tłuszcze nienasycone
3.16 g
8.68 g
Tłuszcze jednonasycone
2.16 g
5.95 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
2.74 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ser parmezan.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.10 mg
8.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
24.23 µg (mcg)
66.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
58.89 mg
161.95 mg
Potas
242.88 mg
667.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
65.75 mg
180.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
126.13 mg
346.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
27.01 mg
74.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.05 mg
2.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pieczarkami 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z pieczarkami

Lista alergenów dla makaronu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na makaron z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób