Kociołek węgierski
- Łopatka wołowa (1500 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (500 g)
- Ziemniaki późne (1500 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Pomidor - 5 dużych sztuk (1000 g)
Przepis na kociołek węgierski krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Mięso pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm.
Z papryki usuń gniazda nasiennie i pokrój w średnią kostkę.
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę o boku około 1 cm, przełóż do miski i zalej wodą.
Kociołek ustaw nad ogniskiem i rozgrzej w nim olej.
Następnie wrzuć cebulę i usmaż na złoty kolor.
Do kociołka dodaj mięso oraz czosnek i całość podsmaż do zarumienienia mięsa z każdej strony.
Kociołek zdejmij z ognia, dodaj do niego 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej oraz łyżeczkę kminku. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do kociołka dodaj pomidory, paprykę oraz wlej 8 szklanek wody. Całość ustaw nad ogień i gotuj przez około 90 minut pod przykryciem.
Po tym czasie do kociołka dodaj ziemniaki, dolej wodę (aby całość była przykryta) i gotuj do miękkości ziemniaków - około 15-20 minut.
Gotowy kociołek podawaj na ciepło.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat kociołka węgierskiego
Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz podać go z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na kociołek węgierski nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, czosnek, papryka czerwona, ziemniaki, olej rzepakowy, pomidory, sól, papryka słodka, kminek mielony oraz papryka ostra. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić kociołek węgierski? Kociołek ustaw nad ogniskiem i rozgrzej w nim olej. Następnie wrzuć cebulę i usmaż na złoty kolor. Do kociołka dodaj mięso oraz czosnek i całość podsmaż do zarumienienia mięsa z każdej strony. Kociołek zdejmij z ognia, dodaj do niego przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Do kociołka dodaj pomidory, paprykę oraz wlej wodę. Całość ustaw nad ogień i gotuj przez około 90 minut pod przykryciem. Po tym czasie do kociołka dodaj ziemniaki, dolej wodę i gotuj do miękkości ziemniaków. Gotowy kociołek podawaj na ciepło.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy obecny w papryce niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.
Podsumowując kociołek węgierski z warzywami to doskonały pomysł na pyszny obiad podczas biwaków. Najlepszy kociołek jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania potrawy potrzebny jest specjalny, żeliwny kociołek - umieszcza się go nad ogniskiem i gotuje w nim pyszne potrawy. Do przygotowania kociołka możesz wykorzystać różne produkty spożywcze, np możesz dodać do niego pieczarki lub zamienić łopatkę wołową na wieprzową.
Alergeny w kociołku węgierskim
Lista alergenów dla kociołka węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kociołek węgierski
Wartości odżywcze kociołka węgierskiego
Kociołek węgierski to doskonała propozycja na smaczny obiad, który możesz przygotować na łonie natury. Kociołek świetnie sprawdzi się podczas biwaków.
Energia i białka
(495g)
Węglowodany
(495g)
Tłuszcze
(495g)
Witaminy
(495g)
Składniki mineralne
(495g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.