Kociołek węgierski

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kociołek węgierski przygotowywany nad ogniskiem.
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe, które możesz przygotować nad ogniskiem. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
418 kcal
Kcal w porcji
495 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wołowa (1500 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (500 g)
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Pomidor 5 dużych sztuk (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
żeliwny kociołek

Przepis na kociołek węgierski krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj drobno.

Mięso pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm.

Z papryki usuń gniazda nasiennie i pokrój w średnią kostkę.

Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę o boku około 1 cm, przełóż do miski i zalej wodą.

Kociołek ustaw nad ogniskiem i rozgrzej w nim olej.

Następnie wrzuć cebulę i usmaż na złoty kolor.

Do kociołka dodaj mięso oraz czosnek i całość podsmaż do zarumienienia mięsa z każdej strony.

Kociołek zdejmij z ognia, dodaj do niego 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej oraz łyżeczkę kminku. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do kociołka dodaj pomidory, paprykę oraz wlej 8 szklanek wody. Całość ustaw nad ogień i gotuj przez około 90 minut pod przykryciem.

Po tym czasie do kociołka dodaj ziemniaki, dolej wodę (aby całość była przykryta) i gotuj do miękkości ziemniaków - około 15-20 minut.

Gotowy kociołek podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kociołek węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,6% osób

Więcej informacji na temat kociołka węgierskiego

Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz podać go z dodatkiem pieczywa. Prosty przepis na kociołek węgierski nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, czosnek, papryka czerwona, ziemniaki, olej rzepakowy, pomidory, sól, papryka słodka, kminek mielony oraz papryka ostra. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić kociołek węgierski? Kociołek ustaw nad ogniskiem i rozgrzej w nim olej. Następnie wrzuć cebulę i usmaż na złoty kolor. Do kociołka dodaj mięso oraz czosnek i całość podsmaż do zarumienienia mięsa z każdej strony. Kociołek zdejmij z ognia, dodaj do niego przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Do kociołka dodaj pomidory, paprykę oraz wlej wodę. Całość ustaw nad ogień i gotuj przez około 90 minut pod przykryciem. Po tym czasie do kociołka dodaj ziemniaki, dolej wodę i gotuj do miękkości ziemniaków. Gotowy kociołek podawaj na ciepło.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy obecny w papryce niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Podsumowując kociołek węgierski z warzywami to doskonały pomysł na pyszny obiad podczas biwaków. Najlepszy kociołek jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania potrawy potrzebny jest specjalny, żeliwny kociołek - umieszcza się go nad ogniskiem i gotuje w nim pyszne potrawy. Do przygotowania kociołka możesz wykorzystać różne produkty spożywcze, np możesz dodać do niego pieczarki lub zamienić łopatkę wołową na wieprzową.

Alergeny w kociołku węgierskim

Lista alergenów dla kociołka węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kociołek węgierski

Wartości odżywcze kociołka węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Kociołek węgierski to doskonała propozycja na smaczny obiad, który możesz przygotować na łonie natury. Kociołek świetnie sprawdzi się podczas biwaków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(495g)
Energia (kcal)
84.47
418.14
Białko (g)
7.21
35.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(495g)
Węglowodany (g)
7.57
37.48
Węglowodany przyswajalne (g)
6.34
31.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
6.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(495g)
Tłuszcz (g)
2.84
14.05
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
5.93
Tłuszcze nienasycone (g)
1.64
8.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.28
6.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.80
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.33
Cholesterol (mg)
16.94
83.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(495g)
Witamina A (µg (mcg))
24.29
120.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.20
5.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.32
110.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
9.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.86
78.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
254.64
1260.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(495g)
Sód (mg)
21.46
106.23
Potas (mg)
313.49
1551.79
Wapń (mg)
10.45
51.72
Fosfor (mg)
88.14
436.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.25
90.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
4.82
Cynk (mg)
1.37
6.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kociołka węgierskiego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kociołka węgierskiego

Koszt składników
147.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
1500 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
105.00
Za 1500 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Papryka czerwona
500 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Pomidor
1000 g
5 dużych sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Koszt składników
147.00