Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.

Natrzyj mięso przyprawami: 2 łyżeczkami majeranku i słodkiej papryki, łyżeczką czosnku i soli oraz połową łyżeczki pieprzu.

Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa oprósz dodatkowo mąką i obsmaż z obu stron, aż zrobi się rumiany.

W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a także umyj i pokrój pieczarki w plasterki.

Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je do innego naczynia.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Pod sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie na patelni rozłóż mięso tak, by między jego kawałkami znajdowały się pieczarki z cebulką.

Na patelnię wlej szklankę wody, dodaj trzy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i duś wszystko razem przez około 60 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.

Gdy mięso będzie gotowe, w 70 ml wody rozmieszaj łyżeczkę mąki i dodaj do sosu.

Podgotuj wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki.

Karkówka z pieczarkami i cebulą posypana natką pietruszki i podana na czarnym talerzu.
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Koszt przygotowania dania
21.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Karkówka z pieczarkami i cebulą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o karkówce z pieczarkami i cebulą

Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne danie, które nie wymaga wiele pracy. Gotowanie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę z pieczarkami i cebulą to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka z pieczarkami i cebulą będzie jeszcze lepsza.

Ta dobra potrawa potrzebuje tak naprawdę trzech składników: cebuli, pieczarek i karkówki. Zamarynowane mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Następnie każdy kawałek mięsa należy z obu stron obsmażyć na oleju, by stało się rumiane. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli i pieczarek. Smażone razem na tej samej patelni co mięso, nabierają nadzwyczajnego smaku. Duszona karkówka z dodatkami powinna w ciągu godziny zrobić się miękka i rozpływająca w ustach. Zagęszczanie sosu jest propozycją, więc ten krok możecie pominąć. Sami widzicie, że ta potrawa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Jeśli potrzebny Ci pomysł na pyszne i sycące danie to karkówka z pieczarkami i cebulą będzie najlepszym wyborem.

Wartości odżywcze karkówki z pieczarkami i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
157.27 kcal
393.17 kcal
Białko
12.31 g
30.78 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
10.55 g
26.39 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
4.76 g
Tłuszcze nienasycone
8.65 g
21.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.52 g
6.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na karkówkę z pieczarkami i cebulą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.22 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.52 mg
8.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.39 µg (mcg)
28.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na karkówkę z pieczarkami i cebulą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
30.35 mg
75.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
278.65 mg
696.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
11.26 mg
28.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
141.11 mg
352.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.46 mg
33.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
1.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.55 mg
3.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z pieczarkami i cebulą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karkówce z pieczarkami i cebulą

Lista alergenów dla karkówki z pieczarkami i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób