Karkówka z pieczarkami i cebulą

Opublikowano: 09.12.2021 r., 22:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karkówka z pieczarkami i cebulą posypana natką pietruszki i podana na czarnym talerzu.
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Karkówka z pieczarkami i cebulą to proste danie pełne smaku i aromatu. Sprawdzi się na niedzielny obiad w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw i kaszy.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 90 min
393 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (600 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku, pokrywka do patelni

Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą krok po kroku

Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.

Natrzyj mięso przyprawami: 2 łyżeczkami majeranku i słodkiej papryki, łyżeczką czosnku i soli oraz połową łyżeczki pieprzu.

Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Na patelni rozgrzej olej. Każdy kawałek mięsa oprósz dodatkowo mąką i obsmaż z obu stron, aż zrobi się rumiany.

W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, a także umyj i pokrój pieczarki w plasterki.

Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je do innego naczynia.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Pod sam koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie na patelni rozłóż mięso tak, by między jego kawałkami znajdowały się pieczarki z cebulką.

Na patelnię wlej szklankę wody, dodaj trzy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykryj pokrywką i duś wszystko razem przez około 60 minut lub dłużej, aż mięso będzie miękkie.

Gdy mięso będzie gotowe, w 70 ml wody rozmieszaj łyżeczkę mąki i dodaj do sosu.

Podgotuj wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat karkówki z pieczarkami i cebulą

Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne danie, które nie wymaga wiele pracy. Gotowanie trwa około godziny, ale dla zapachu rozprzestrzeniającego się po domu naprawdę warto poczekać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić karkówkę z pieczarkami i cebulą to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po karkówkę, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie przygotowane na patelni było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować mięsa paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobrą karkówkę? Powinna być ona lekko wilgotna i błyszcząca. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również białe żyłki tłuszczu. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że karkówka z pieczarkami i cebulą będzie jeszcze lepsza.

Ta dobra potrawa potrzebuje tak naprawdę trzech składników: cebuli, pieczarek i karkówki. Zamarynowane mięso powinno nabierać smaku przez noc w lodówce. Następnie każdy kawałek mięsa należy z obu stron obsmażyć na oleju, by stało się rumiane. Kolejnym krokiem jest przygotowanie cebuli i pieczarek. Smażone razem na tej samej patelni co mięso, nabierają nadzwyczajnego smaku. Duszona karkówka z dodatkami powinna w ciągu godziny zrobić się miękka i rozpływająca w ustach. Zagęszczanie sosu jest propozycją, więc ten krok możecie pominąć. Sami widzicie, że ta potrawa jest naprawdę łatwa w przygotowaniu.

Choć w ciągu tygodnia powinno się spożywać do dwóch porcji mięsa, ze względów zdrowotnych to warto wiedzieć, że mięso wieprzowe zawiera żelazo w najlepiej przyswajalnej formie. Dlatego należy do tego dania zjeść porcję surówki ze świeżych warzyw. Witamina C z surówki spowoduje, że żelazo zostanie przyswojone w jeszcze większej ilości! Danie składające się z mięsa, kaszy i surówki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych odżywiających nasz organizm.

Jeśli potrzebny Ci pomysł na pyszne i sycące danie to karkówka z pieczarkami i cebulą będzie najlepszym wyborem.

Alergeny w karkówce z pieczarkami i cebulą

Lista alergenów dla karkówki z pieczarkami i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze karkówki z pieczarkami i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowane dania dostarczają wielu witamin i wartości odżywczych. Dodatek kaszy i surówki do mięsa nadaje mu dodatkowych zalet.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
157.27
393.17
Białko (g)
12.31
30.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.21
8.02
Węglowodany przyswajalne (g)
2.60
6.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.55
26.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
4.76
Tłuszcze nienasycone (g)
8.65
21.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.13
15.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
6.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.73
71.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.52
8.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.39
28.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
30.35
75.88
Potas (mg)
278.65
696.62
Wapń (mg)
11.26
28.15
Fosfor (mg)
141.11
352.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.46
33.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.72
Cynk (mg)
1.55
3.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karkówki z pieczarkami i cebulą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulą

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
600 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
45.00