Pieczarki w cieście francuskim

Opublikowano: 27.02.2022 r., 23:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczarki
Pieczarki w cieście francuskim
Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na szybką i smaczną przekąskę na każdą imprezę.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
677 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Pieczarki (400 g)
  • Ciasto francuskie (350 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na pieczarki w cieście francuskim krok po kroku

Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj cebulkę z pieczarkami. Dopraw.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty równej wielkości.

Na każdy kwadrat łyżeczką nakładaj porcję farszu i zawijaj.

Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na pieczarki w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pieczarek w cieście francuskim

Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Faszerowane pieczarkami i cebulką ciasto francuskie jest przepyszne i z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Możesz przygotować je na przykład na sylwestra, zwłaszcza jeśli po świętach zostało Ci jeszcze sporo pieczarek, a także na każdą inną imprezę, czy spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli wykorzystasz gotowe ciasto francuskie. Jego samodzielne przygotowanie jest dość czasochłonne i wymaga już większej wprawy i doświadczenia. Natomiast sklepowe ciasto francuskie będzie pasować równie dobrze, a przekąski będą również przepyszne, dlatego to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. Jak zrobić pieczarki w cieście francuskim? Najlepiej zacząć od farszu. W tym celu należy dokładnie umyć, obrać pieczarki i podsmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i czosnku. Aby miały bardziej wyrazisty smak najlepiej doprawić je solą i pieprzem, możesz dodać też majeranek. Tak przygotowany farsz wystarczy nakładać łyżeczką na pokrojone w równej wielkości kwadraty wycięte z płatów ciasta francuskiego. Po zawinięciu brzegów i stworzenia małych pasztecików pieczarki w cieście są gotowe do pieczenia w piekarniku – wystarczy około 20 minut. Pieczarki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako przystawka, dodatek do barszczu, czy do grilla. Koniecznie czytaj dalej i poznaj najlepszy przepis na pieczarki w cieście francuskim, który przygotujesz w kilka minut, a efekt pozytywnie zaskoczy każdego.

Alergeny w pieczarkach w cieście francuskim

Lista alergenów dla pieczarek w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pieczarek w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Przekąski te są dość ciężkostrawne i u osób z refluksem lub zgagą mogą nasilać te dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
225.85
677.56
Białko (g)
4.19
12.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.75
59.24
Węglowodany przyswajalne (g)
18.43
55.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
3.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
14.90
44.69
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
14.68
Tłuszcze nienasycone (g)
10.01
30.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.12
24.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
5.65
Cholesterol (mg)
2.24
6.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
7.12
21.38
Witamina B6 (mg)
0.07
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina C (mg)
2.42
7.25
Witamina E (mg)
0.23
0.69
Retinol (µg (mcg))
6.99
20.97
Tiamina (mg)
0.19
0.57
Ryboflawina (mg)
0.28
0.83
Niacyna (mg)
3.05
9.15
Foliany (µg (mcg))
39.51
118.53
Beta karoten (µg (mcg))
1.85
5.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
93.81
281.44
Potas (mg)
185.41
556.22
Wapń (mg)
9.51
28.54
Fosfor (mg)
64.00
192.00
Magnez (mg)
11.69
35.06
Żelazo (mg)
1.19
3.56
Cynk (mg)
0.45
1.34
Miedź (mg)
0.18
0.55
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek w cieście francuskim 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek w cieście francuskim

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ciasto francuskie
350 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
7.61
Za 350 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
23.00