Zapiekanka z pieczarkami

Opublikowano: 31.01.2022 r., 9:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z pieczarkami podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zapiekanka makaronowa to także doskonała propozycja na spotkanie ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
1096 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron świderki (600 g)
  • Pieczarki 30 małych sztuk (400 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 niepełne szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Natka pietruszki 2 małe pęczki (40 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zapiekanka z pieczarkami krok po kroku

Makaron umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli.

Gotuj makaron przez 8 minut.

Pokrój pieczarki w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut.

Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż śmietana nieco odparuje.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu pieczarkowego.

Sos wymieszaj z makaronem.

Zetrzyj ser żółty i wymieszaj z resztą składników.

Makaron umieść w naczyniu żaroodpornym.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa to szybkie danie, które można wzbogacać o dowolne składniki. Przepis na zapiekankę z pieczarek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, cebula, świeże pieczarki, śmietana kremówka, ser żółty, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę z pieczarkami? Makaron umieść w garnku, wlej wodę i dodaj łyżkę soli. Gotuj makaron przez 8 minut. Pokrój pieczarki w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż przez 5-8 minut. Wlej śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż śmietana nieco odparuje. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu pieczarkowego. Sos wymieszaj z makaronem. Zetrzyj ser żółty i wymieszaj z resztą składników. Makaron umieść w naczyniu żaroodpornym. Piecz w nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego. Ser żółty jest produktem kalorycznym, dzięki dużej zawartości tłuszczu. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia, który ma wpływ na prawidłowy rozwoju układu kostnego. Wapń potrzebny jest do prawidłowej mineralizacji kości oraz do zapobiegania osteoporozie, oraz krzywicy u dzieci. Pieczarki to grzyby hodowlane. Są one dostępne w wielu sklepach, ich cena jest niewysoka. Dlatego są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Pieczarki mają mała ilość kalorii i doskonale sprawdzają się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała. Pieczarki zawierają także sporą ilość składników mineralnych.

Podsumowując zapiekanka z makaronem pieczona w piekarniku to świetny pomysł na obiad. Pyszna zapiekanka sprawdzi się także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pieczarki z serem żółtym tworzą pyszne połączenie. Danie jest kaloryczne, jeśli dbasz o linię zjedź mniejszą porcję potrawy.

Alergeny w zapiekance z pieczarkami

Lista alergenów dla zapiekanki z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zapiekanki z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z pieczarkami to danie zawierające duża ilość węglowodanów prostych. Zapiekanka jest świetnym daniem jarskim. Może występować w naszej diecie 2-3 razy w tygodniu zastępując potrawy mięsne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
260.95
1096.00
Białko (g)
8.33
35.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
23.91
100.42
Węglowodany przyswajalne (g)
22.52
94.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
5.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
14.64
61.48
Tłuszcze nasycone (g)
8.87
37.24
Tłuszcze nienasycone (g)
5.77
24.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.23
17.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
6.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.98
67.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
31.00
130.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.92
16.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.99
96.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.20
5.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.67
70.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
95.93
402.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
119.04
499.98
Potas (mg)
169.75
712.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
110.19
462.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
150.76
633.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.94
96.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
2.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.08
4.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z pieczarkami

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Pieczarki
400 g
30 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
40 g
2 małe pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
41.40