Przepis na rolady z mięsem mielonym krok po kroku
- Mięso mielone z kurczaka 500 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Pieczarki 400 g
- Bułka tarta 50 g 6 łyżek
- Jajko 2 szt.
- Ser Mozzarella 120 g
- Masło 30 g 3 łyżeczki
Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
Składniki podsmaż na maśle.
Smaż tak długo, aż pieczarki będą miękkie.
Odstaw do wystygnięcia.
Mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Na blaszce od piekarnika ułóż papier do pieczenia.
Mięso mielone rozłóż na całej blaszce, następnie ułóż farsz z pieczarkami.
Na pieczarki posyp ser mozzarella.
Mięso zwiń w rulon i piecz w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Rolada szpinakowa
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Roladki z kurczaka
-
Rolada serowa
-
Roladki z tortilli
-
Roladki ze schabu
-
Rolady z indyka
-
Roladki z indyka
-
Rolada śląska
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Rolada biszkoptowa
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Roladki z łososia
-
Roladki z karkówki
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Zrazy z mięsa mielonego
-
Roladki

(liczba kalorii)
Rolady z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o roladach z mięsem mielonym
Rolady z mięsem mielonym to dobry pomysł na domową, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad z piekarnika, które idealnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Rolada jest pyszna, dzięki składnikom, które są do niej dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dobra rolada z farszem grzybowym w połączeniu z serem zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Mięso z kurczaka możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić roladę z mięsem mielonym? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy pokroić cebulę w kostkę a pieczarki w plastry. Składniki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki smażymy tak długo, aż będą miękkie. Odstawiamy je do wystygnięcia. Mięso mielone łączymy z jajkami, bułką tarta i przyprawami. Na blaszce od piekarnika układamy papier do pieczenia, na który układamy mięso mielone. Na mięso wykładamy pieczarki, które posypujemy tartym serem. Całość zwijamy w rulon i pieczemy w piekarniku 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak zwinąć roladę? Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na który układamy mięso. Za pomocą papieru do pieczenia zwijamy mięso w rulon przesuwając je do środka.
Przepis na rolady z mięsem mielonym jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z pieczarek, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Pieczarki to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B oraz związków bioaktywnych. Dodatkowo mają działanie antynowotworowe, wpływają na naszą odporność, a także pomagają nam w walce z bakteriami. Pieczarki dzięki beta – glukanom obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także mają wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ponadto są doskonałym źródłem witaminy C i D.
Pomysł na roladę z mięsa mielonego z dodatkiem pieczarek idealnie komponuje w takim wydaniu, a co ważne jest szybka do zrobienia. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Roladę zamiast drobiowa może być także wieprzowa, oczywiście wedle uznania. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.
Wartości odżywcze rolady z mięsem mielonym
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w roladach z mięsem mielonym
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na rolady z mięsem mielonym
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na rolady z mięsem mielonym
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladach z mięsem mielonym
Lista alergenów dla rolady z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Masło