Leczo z pieczarkami

Opublikowano: 17.05.2022 r., 21:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo z pieczarkami w patelni
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to pyszne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
239 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona 3 sztuki (720 g)
  • Papryka zielona 1 sztuka (200 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (200 g)
  • Kiełbasa śląska (500 g)
  • Cebula 2 sztuki (200 g)
  • Pomidor 4 sztuki (720 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku

Przepis na leczo z pieczarkami krok po kroku

Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój w plasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę i smaż.

Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.

Warzywa i pieczarki dodaj do garnka. Wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Jak oceniasz przepis na leczo z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat lecza z pieczarkami

Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.

Ten prosty przepis na leczo z pieczarkami najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Kiełbasę w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodaj papryki, pieczarki i wlej bulion. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka razem z czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz by przepis na leczo z pieczarkami, był jeszcze bardziej tradycyjny, to zamiast zwykłej kiełbasy użyj takiej z dodatkiem papryki. Jeśli wiesz już, jak ugotować leczo to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Jeśli jeszcze zastanawiasz się, czy i jak zrobić leczo z pieczarkami, to może przekona Cię ten krótki opis lecza?

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi, danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. To leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji dodaje się mięso w postaci fileta kurczaka i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.

Alergeny w leczu z pieczarkami

Lista alergenów dla lecza z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze lecza z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Codziennie w diecie powinno pojawić się minimum 400 g warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
68.51
239.77
Białko (g)
2.54
8.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.34
15.18
Węglowodany przyswajalne (g)
3.29
11.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
3.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.89
17.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
10.71
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.09
7.31
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
3.39
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.11
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.54
29.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
44.50
155.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
46.83
163.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.35
Witamina E (mg)
0.49
1.71
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.12
3.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
4.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.91
62.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
452.08
1582.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
174.50
610.74
Potas (mg)
198.93
696.25
Wapń (mg)
10.46
36.61
Fosfor (mg)
50.60
177.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.86
34.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.35
Cynk (mg)
0.37
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z pieczarkami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z pieczarkami

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
720 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.96
Za 720 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Kiełbasa śląska
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
720 g
4 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.60
Za 720 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
73.50