Przepis na leczo z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
garnek, praska do czosnku

Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój w plasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj kiełbasę i smaż.

Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki.

Warzywa i pieczarki dodaj do garnka. Wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Leczo z pieczarkami w patelni
Leczo z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
55.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Leczo z pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczu z pieczarkami

Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.

Ten prosty przepis na leczo z pieczarkami najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Kiełbasę w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodaj papryki, pieczarki i wlej bulion. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka razem z czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz by przepis na leczo z pieczarkami, był jeszcze bardziej tradycyjny, to zamiast zwykłej kiełbasy użyj takiej z dodatkiem papryki. Jeśli wiesz już, jak ugotować leczo to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Jeśli jeszcze zastanawiasz się, czy i jak zrobić leczo z pieczarkami, to może przekona Cię ten krótki opis lecza?

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi, danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. To leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji dodaje się mięso w postaci fileta kurczaka i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.

Wartości odżywcze lecza z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
68.51 kcal
239.77 kcal
Białko
2.54 g
8.89 g

Węglowodany w leczu z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
4.34 g
15.18 g
Węglowodany przyswajalne
3.29 g
11.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
3.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
4.89 g
17.12 g
Tłuszcze nasycone
1.83 g
6.42 g
Tłuszcze nienasycone
3.06 g
10.71 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.09 g
7.31 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
3.39 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.03 g
0.11 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
8.54 mg
29.90 mg

Witaminy w przepisie na leczo z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
44.50 µg (mcg)
155.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
46.83 mg
163.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
1.71 mg
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.12 µg (mcg)
3.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.37 mg
4.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.91 µg (mcg)
62.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
452.08 µg (mcg)
1582.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
174.50 mg
610.74 mg
Potas
198.93 mg
696.25 mg
Wapń
10.46 mg
36.61 mg
Fosfor
50.60 mg
177.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
9.86 mg
34.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
1.35 mg
Cynk
0.37 mg
1.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z pieczarkami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z pieczarkami

Lista alergenów dla lecza z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania lecza z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
720 g
3 sztuki
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
12.96
Za 720 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Kiełbasa śląska
500 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
720 g
4 sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 5
9.60
Za 720 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na leczo z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób