Przepis na leczo z kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek

Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w pół plastry.

Cebulę także kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju w garnku na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Całość smażymy dalej, aż mięso się zarumieni.

Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość jeszcze chwilę podsmażamy.

Na koniec dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny i przyprawy.

Leczo gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do miękkości warzyw.

Leczo z kiełbasą w misce
Leczo z kiełbasą
Koszt przygotowania dania
32.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
564 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Leczo z kiełbasą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z kiełbasą

Pyszne leczo z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Leczo z cukinią i papryką w sosie pomidorowym przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić leczo z kiełbasą? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w pół plastry. Cebulę także kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju w garnku na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Całość smażymy dalej, aż mięso się zarumieni. Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Całość jeszcze chwilę podsmażamy. Jak ugotować leczo? Na koniec dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny i przyprawy. Leczo gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do miękkości warzyw.

Sprawdzony przepis na leczo z kiełbasą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Smaczne leczo z kiełbasą wędzoną odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lecza z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
134.46 kcal
564.75 kcal
Białko
5.68 g
23.85 g

Węglowodany w leczu z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
6.23 g
26.15 g
Węglowodany przyswajalne
5.09 g
21.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
4.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
9.97 g
41.89 g
Tłuszcze nasycone
3.57 g
15.00 g
Tłuszcze nienasycone
6.40 g
26.89 g
Tłuszcze jednonasycone
4.48 g
18.80 g
Tłuszcze wielonasycone
1.93 g
8.09 g
Cholesterol
22.09 mg
92.78 mg

Witaminy w przepisie na leczo z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
28.05 µg (mcg)
117.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
20.80 mg
87.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.95 µg (mcg)
Witamina E
1.04 mg
4.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.66 µg (mcg)
11.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.16 mg
9.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.03 µg (mcg)
50.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
278.53 µg (mcg)
1169.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
433.22 mg
1819.53 mg
Potas
327.66 mg
1376.15 mg
Wapń
21.10 mg
88.63 mg
Fosfor
92.15 mg
387.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.14 mg
76.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.07 mg
4.51 mg
Cynk
0.73 mg
3.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z kiełbasą 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z kiełbasą

Lista alergenów dla lecza z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania lecza z kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa polska
400 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na leczo z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób