Leczo Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:17 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo Thermomix w naczyniu z uszkami
Leczo Thermomix
Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych warzyw. Podawane ze świeżym pieczywem będzie świetnym pomysłem na szybki obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas duszenia 25 min
305 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Papryka zielona (120 g)
  • Cukinia (300 g)
  • Kiełbasa podwawelska (250 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Pomidor (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na leczo z thermomixa krok po kroku

Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni, aż ładnie się zarumieni.

Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój na kawałki.

Cebulę obierz, pokrój w kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj oliwę i łyżeczkę soli. Całość rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Zgarnij kopystką na dno naczynia i duś przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Włóż paprykę i cukinię do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 6 sekund / obroty 4. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj kiełbasę, dużą szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki. Możesz doprawić również szczyptą kolendry, czosnkiem, oregano, bazylią, cukrem i czarnym pieprzem.

Całość gotuj 10 minut / 120 stopni / obroty "łyżeczka".

Pomidora obierz i pokrój w kostkę. Razem z pomidorami z puszki wlej do naczynia Thermomixa.

Gotuj 10 minut / 100 stopni / obroty "wsteczne". Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na leczo z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat lecza z thermomixa

Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych warzyw. W Polsce często spożywane jest na obiad z dodatkiem świeżego, pachnącego pieczywa. To szybkie rozwiązanie na zdrowe i dobre danie na pewno Wam zasmakuje.

Aby przygotować ten prosty przepis na leczo z Thermomixa potrzebne będą: cebula, oliwa, papryka czerwona, żółta i zielona, cukinia, kiełbasa, pomidory w puszce i pomidory świeże. Na początku warto pokroić kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni, aż ładnie się zarumieni. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Cukinię umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Następnie podduś chwilę z oliwą. Teraz dodaj papryki i cukinię i rozdrobnij. Teraz dorzuć kiełbasę, przyprawy i razem gotuj kilka minut. Na koniec dodaj pomidory i ponownie gotuj. Wiecie już jak zrobić leczo w Thermomixie. Już nic nie stoi na przeszkodzie w przygotowaniu tego pysznego dania. Jeśli chcesz, by było bardziej tradycyjne, to zamiast zwykłej kiełbasy użyj takiej z dodatkiem papryki.

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają cukinie i pomidory. W naszym przepisie wykorzystujemy pomidory w puszce, by można było je wykonać nawet w środku zimy. Jeśli chcecie wykorzystać świeże pomidory, to pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do naczynia Thermomixa razem z innymi warzywami. Dodajcie też wtedy trochę wody i chwilę dłużej gotujcie. To leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji dodaje się mięso w postaci fileta kurczaka i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Alergeny w leczu z thermomixa

Lista alergenów dla lecza z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z thermomixa

Wartości odżywcze lecza z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Dania takie jak leczo to świetny sposób na wzbogacenie diety w warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
76.30
305.22
Białko (g)
2.50
10.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.35
21.39
Węglowodany przyswajalne (g)
4.06
16.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
5.41
21.63
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
7.92
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
13.71
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
10.02
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
3.69
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.13
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.43
33.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
32.49
129.94
Witamina B6 (mg)
0.15
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.38
Witamina C (mg)
51.95
207.79
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.39
Witamina E (mg)
0.78
3.11
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.10
4.42
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Ryboflawina (mg)
0.07
0.28
Niacyna (mg)
1.11
4.42
Foliany (µg (mcg))
19.17
76.66
Beta karoten (µg (mcg))
335.49
1341.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
172.30
689.19
Potas (mg)
232.64
930.54
Wapń (mg)
18.56
74.25
Fosfor (mg)
47.99
191.96
Magnez (mg)
14.56
58.25
Żelazo (mg)
0.63
2.51
Cynk (mg)
0.38
1.51
Miedź (mg)
0.09
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z thermomixa 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza z thermomixa

Koszt składników
48.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
200 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Papryka zielona
120 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Kiełbasa podwawelska
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Pomidor
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Koszt składników
48.80