Leczo bez mięsa

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo bez mięsa podane w białej miseczce.
Leczo bez mięsa
Leczo bez mięsa to świetna propozycja na lekkie warzywne danie. Leczo bez mięsa można właściwie nazwać gulaszem warzywnym, podaj go z kaszą lub świeżym pieczywem.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
116 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidor - 7 dużych sztuk (2000 g)
  • Papryka czerwona - 4 duże sztuki (800 g)
  • Papryka zielona - 4 duże sztuki (800 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na leczo bez mięsa krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij.

Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż, aż stracą nieco wody.

Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej 0,5 litra wody, duś 20 minut.

W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i posiekaną natką pietruszki.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na leczo bez mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat leczo bez mięsa

Leczo bez mięsa to świetna propozycja na danie warzywne. Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, serwowana jest jako warzywny sos do mięsa lub danie główne z dodatkiem kiełbasy. Przepis na leczo bez mięsa jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, pomidory, papryka czerwona, papryka zielona, pieczarki, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak zrobić leczo bez mięsa? Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę i zeszklij. Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż aż stracą nieco wody. Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej wodę i duś 20 minut. W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Papryka czerwona to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dobre dietetyczne danie możesz przygotować także z cukinii bez pomidorów, zawiera ona dużo wody świetnie więc nadaje się jako zamiennik. Fit leczo możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w leczo bez mięsa

Lista alergenów dla leczo bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo bez mięsa

Wartości odżywcze leczo bez mięsa

na 100g gotowej potrawy

Leczo warzywne to pełne błonnika pokarmowego danie. Zawiera także dużo naturalnych antyoksydantów. Warzywny gulasz jest syty i lekki zarazem, świetnie sprawdza się w diecie osób chorych na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
28.53
116.98
Białko (g)
1.06
4.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
4.96
20.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
14.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
6.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
0.89
3.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
3.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.47
1.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
1.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
50.56
207.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
44.74
183.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.53
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
3.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.18
82.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
533.66
2187.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
4.31
17.68
Potas (mg)
214.72
880.34
Wapń (mg)
10.31
42.29
Fosfor (mg)
28.24
115.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.68
43.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
1.31
Cynk (mg)
0.20
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny leczo bez mięsa 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania leczo bez mięsa

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2000 g
7 dużych sztuk
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Papryka czerwona
800 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.40
Za 800 g
Papryka zielona
800 g
4 duże sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 800 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
69.00