Przepis na leczo bez mięsa krok po kroku
- Pomidor 2000 g 7 dużych sztuk
- Papryka czerwona 800 g 4 duże sztuki
- Papryka zielona 800 g 4 duże sztuki
- Cebula 500 g 5 dużych sztuk
Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podgrzej na nim paprykę słodką i ostrą, dodaj cebulę i zeszklij. Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż, aż stracą nieco wody.
Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej 0,5 litra wody, duś 20 minut.
W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Wegańskie curry
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo bez mięsa - cechy przepisu
Więcej o leczo bez mięsa
Leczo bez mięsa to świetna propozycja na danie warzywne. Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, serwowana jest jako warzywny sos do mięsa lub danie główne z dodatkiem kiełbasy. Przepis na leczo bez mięsa jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, pomidory, papryka czerwona, papryka zielona, pieczarki, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak zrobić leczo bez mięsa? Najpierw obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i podgrzej na nim paprykę słodką i ostrą, dodaj cebulę i zeszklij. Pokrój pieczarki w połówki i podsmaż aż stracą nieco wody. Pomidory natnij z góry nożem i sparz wrzątkiem, usuń z nich skórkę i pokrój w kostkę, dodaj do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, wlej wodę i duś 20 minut. W między czasie paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój paski. Umieść w garnku i duś 10 minut, dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Papryka czerwona to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując pyszne danie wegetariańskie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dobre dietetyczne danie możesz przygotować także z cukinii bez pomidorów, zawiera ona dużo wody świetnie więc nadaje się jako zamiennik. Fit leczo możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Wartości odżywcze leczo bez mięsa
Energia i białka
(410g)
Węglowodany w leczo bez mięsa
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy w przepisie na leczo bez mięsa
(410g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo bez mięsa
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczo bez mięsa
Lista alergenów dla leczo bez mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo bez mięsa