Zdrowa żywność - najlepsze przepisy
-
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z …
40 min łatwy 4 399 kcal -
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6
Zdrowa żywność - przepisy
-
Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding …
15 + 20 min łatwy 3 362 kcal -
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Kiszona cebula
Kiszona cebula to sprawdzony przepis na pyszne kiszonki. Kiszonki stały się bardzo popularne w ostatnim czasie. Na pewno zastanawiasz się, …
10 min łatwy 10 40 kcal -
Konfitura wiśniowa bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie …
20 + 90 min łatwy 20 -
Powidła truskawkowe bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz …
30 + 80 min łatwy 30
-
Powidło z borówki amerykańskiej
Powidło z borówki amerykańskiej to bardzo dobry pomysł na pyszny zdrowy deser. Własnoręcznie przygotowane powidło sprawdzi się doskonale jako dodatek …
10 + 70 min łatwy 6 -
Dżem z kabaczka
Choć dżemy najczęściej przygotowuje się z owoców, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by w tej formie przygotować również …
60 min łatwy 10 -
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii jest daniem bardzo popularnym, ze względu na wspaniały smak i aromat. Jest bardzo pożywne i dostarcza dużej …
20 + 25 min łatwy 7 315 kcal -
Pasztet z soczewicy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest …
10 + 55 min łatwy 12 145 kcal
-
Kotlety ziemniaczane
Kotlety ziemniaczane to naprawdę sycąca i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpetów. Kotleciki robi się niesamowicie łatwo i można je …
30 + 20 min łatwy 3 364 kcal -
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to świetny pomysł na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Choć są dużo zdrowsze niż tradycyjna wersja, to …
30 + 10 min łatwy 4 295 kcal -
Krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie cukinii. Nie dość, że jej przygotowanie zajmie …
30 min łatwy 4 136 kcal -
Makaron z cukinią
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to pyszne, łatwe i szybkie danie na obiad, które możesz również wykonać na kolację. …
20 min łatwy 2 458 kcal -
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej …
60 min łatwy 40 -
Placek z cukinią
W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, które aktualnie można dostać w supermarketach przez cały rok. Dzięki temu możemy korzystać …
30 + 50 min średni 16 136 kcal
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
40 + 30 min łatwy 12 157 kcal -
Deser chia
Deser chia to pomysł na pyszny, ale również dietetyczny i zdrowy fit posiłek. Sprawdzi się nie tylko na deser, ale …
5 min łatwy 2 118 kcal -
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. …
15 + 25 min łatwy 4 220 kcal -
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy są smaczną alternatywą dla mięsa. Są one wegetariańskie, a dokładniej owowegetariańskie, i przygotowane z ciecierzycy gotowanej z …
20 + 30 min średni 8 108 kcal
-
Kotlety z soczewicy
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
40 + 20 min łatwy 4 374 kcal -
Kotlet z kaszy gryczanej
Pyszne kotlety z kaszy gryczanej to bezglutenowe jarskie danie będące alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Kotlety możesz także wykorzystać do przygotowania …
20 + 30 min łatwy 4 431 kcal -
Ciastka owsiane z bananem
Ciastka owsiane z bananem to pomysł na pyszny, słodki, a przy tym zdrowy deser. Idealnie sprawdzą się dla wszystkich, którym …
10 + 20 min łatwy 10 -
Budyń jaglany
Poznaj przepis na budyń jaglany z bananem, cynamonem i masłem orzechowym – z mąki jaglanej, bez mleka. To pyszny deser …
10 min łatwy 2 1003 kcal -
Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii jest fit alternatywą dla klasycznego ciasta czekoladowego. Przez dodatek cukinii oraz czekolady ciasto cukiniowe jest wilgotne i …
30 + 45 min łatwy 8 316 kcal -
Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej to pyszne i sycące danie wegetariańskie, które możesz wykonać na codzienny szybki obiad. Zaraz …
30 min łatwy 4 127 kcal
-
Kotlety warzywne
Przepis na kotlety z warzyw jest prosty. To wegetariańskie danie jest odpowiednie dla dzieci, więc takie kotlety możesz przygotować na …
70 + 20 min łatwy 4 616 kcal -
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli to idealny dodatek do chleba, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Smakuje wspaniale, ze …
30 + 40 min średni 10 237 kcal -
Gofry wytrawne
Gofry wytrawne to świetne rozwiązanie na śniadanie lub na kolację. Tak przygotowane gofry możecie podać np. z serkiem śmietankowym i …
10 + 20 min łatwy 50 42 kcal -
Fusilli
Makaron fusilli to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. W zależności od regionu bywa nazywany także eliche, tortiglioni lub …
30 min łatwy 2 586 kcal
Zdrowa żywność - zbiór informacji o zdrowej żywności i jej zaletach
Niewiele osób jeszcze pamięta smak i zapach prawdziwych warzyw dojrzewających w słońcu, babcinych przetworów, naturalnych wypieków, czy lokalnych produktów żywnościowych. Zdrowa żywność powinna być smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa dla naszego organizmu. O obecnych czasach półki sklepowe uginają się od towaru i nie spotykamy się z brakami żywności. Czy jednak dostępna w handlu żywność jest zdrowa? Jak odróżnić zdrową żywność od żywności konwencjonalnej i czy warto wybierać droższą zdrową żywność? Przedstawiamy czym jest i czym powinna się charakteryzować zdrowa żywność i jak dbać o zdrową dietę.
Co to jest zdrowa żywność
Czym się charakteryzuje naturalna, zdrowa żywność
Zdrowa żywność modna jest od wielu lat. Jeszcze w XX wieku zaczęły powstawać sklepy ze zdrową żywnością, gdyż coraz więcej ludzie nabierało świadomości dbania o własne zdrowie. Niestety w obecnych czasach intensywne rolnictwo sprawia, że coraz trudniej zdobyć naturalne produkty z ekologicznych upraw. Niestety uprawa ekologiczna wymaga sporej wiedzy. W sytuacji zatrucia środowiska i wyjałowienia gleby, trudno jest uzyskać plony bez korzystania ze sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Plony z takich upraw są mniejsze, dlatego też produkty są droższe.
Zdrowa żywność nie jest tym samym co zdrowa dieta. Ciągle pojawiają się nowe informacje o dietach, jakie warto stosować, aby zachować zdrowie. Diety mówią nam jakie produkty należy jeść, a jakich unikać. Jednak właściwe zdrowe żywienie powinno opierać się na produktach wytwarzanych naturalnie, bez szkodliwych substancji. Naturalna żywność powinna nie tylko pochodzić z ekologicznych upraw, lecz także powinna być przetwarzana w sposób jak najbardziej naturalny, czyli bez dodatku konserwantów, uzdatniaczy, spulchniaczy, sztucznych barwników, aromatów i polepszaczy smaku, itp. W wielu wypadkach jest to trudne, a nawet niemożliwe, dlatego też dietetycy zalecają unikanie żywności wysoko przetworzonej i gotowanie samodzielnie w domu z podstawowych produktów. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie ekologicznej żywności popartej certyfikatami.
Zdrowa żywność powinna być produkowana naturalnymi metodami bez nawozów mineralnych i środków ochrony roślin oraz nie zawierać wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków. Nie powinna też zawierać antybiotyków, hormonów i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Zdrowa żywność cechuje się niską zawartością metali ciężkich, które przedostają się do żywności wskutek używania nawozów mineralnych. Ponadto naturalna żywność posiada znacznie więcej wartości odżywczych, witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Zdrowa żywność zawiera również znacznie suchej masy, gdyż nie jest sztucznie pompowana wodą. Natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego mają znacznie więcej kwasów omega-3. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zdrowa żywność jest również smaczniejsza i bardziej aromatyczna, niż żywność produkowana metodami konwencjonalnymi.
Jak rozpoznać naturalne, zdrowe produkty - regulacje Unii Europejskiej
Ponieważ zdrowa żywność stała się modna, wielu producentów opatruje etykiety swoich produktów słowami “bio” czy “eko”. Niestety nie zawsze jest to w pełni zgodne z prawdą. Aby konsument miał pewność co kupuje, stworzono certyfikaty i standardy, które mogą potwierdzić pochodzenie danego produktu. Określenie “zdrowa żywność” na etykiecie produktu nie podlega regulacjom prawnym. Jest to tylko nazwa, która niekoniecznie daje pewność co do pochodzenia i procesu produkcji danego towaru.
Określenia “bio” i “eko” odnoszą się nie tyle do samej żywności, lecz to procesu produkcji, który powinien degradować środowiska naturalnego. W przypadku produktów “eko” standardy ekologiczne musi spełniać nie tylko produkt żywnościowy, lecz także jego opakowanie. Opakowanie powinno być biodegradowalne i wyprodukowane, tak aby nie szkodzić środowisku. Opakowania muszą nadawać się do ponownego przetworzenia, zaś podczas produkcji muszą być wykorzystane materiały z recyclingu. Natomiast produkty oznaczone jako “bio” powinny być produkowane w sposób wspierający naturalne środowisko i nie przyczyniać się do wymierania gatunków.
Jednak jeśli określenia te nie są poparte odpowiednimi certyfikatami, są to tylko hasła marketingowe, które nie dają pewności dla konsumenta. Jednym z certyfikatów odnoszących się do produktów ekologicznych jest logo euro liścia. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty ekologiczne posiadają certyfikaty, mimo że spełniają wszystkie wymagania zdrowej żywności.
Logiem euro liścia opatrywane są produkty wyprodukowane w Unii Europejskiej, które pochodzą z naturalnych, certyfikowanych ekologicznych upraw lub hodowli. Logo Euro Liścia świadczy nie tylko o tym, że produkt powstał bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, lecz także proces produkcji nie wpłynął niekorzystnie na środowisko naturalne.
Zalety zdrowej żywności:
- wysoka jakość,
- większa wartość odżywcza, więcej witamin i składników mineralnych,
- brak sztucznych dodatków jak konserwanty, barwniki, uzdatniacze itp,
- znacznie mniejsza zawartość metali ciężkich,
- brak pozostałości środków chemicznych,
- bardziej nadaje się dla alergików,
- oczyszcza organizm, przez co łagodzi choroby,
- nie powoduje kumulowanie się chemii w organizmie,
- świeże warzywa i owoce lepiej się przechowują z powodu niskiej zawartości chemii,
- wspiera ochronę środowiska,
- wspiera polskie rolnictwo i gospodarstwa rodzinne.
Wady zdrowej żywności:
- wysoka cena,
- mniej atrakcyjny wygląd,
- krótszy termin przydatności do spożycia,
- zdrowa żywność szybciej się psuje,
- smak nieco inny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Jak sprawić, aby zdrowa żywność znalazła się na twoim talerzu
Nawet przy najlepszych chęciach nie jesteśmy w stanie wytworzyć wystarczającej ilości żywności w ogródku przydomowym czy na działce. Dlatego też musimy zaopatrywać się w żywność na rynku. Warto wybierać produkty ekologiczne oparte odpowiednimi certyfikatami. Zdrowa żywność jest z reguły droższa niż żywność konwencjonalna, lecz warto kupić mniej, za to lepszej jakości produktów, którymi będziemy oszczędniej gospodarować.
Wybierając żywność warto starannie czytać etykiety i wybierać takie produkty, które zawierają mniej sztucznych dodatków. Dietetycy zalecają również, aby unikać produktów wysoko przetworzonych i gotowych. Zamiast tego lepiej kupować produkty podstawowe i gotować samodzielnie w domu. Osoby, które z racji pracy, nie mają czasu na gotowanie, mogą zdecydować się na ekologiczny catering, który jest ostatnio coraz bardziej modny i dostępny. Podczas gotowania ważny jest również rodzaj obróbki oraz przechowywania. Warto stosować zdrowsze sposoby obróbki cieplnej, jak gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, duszenie, czy pieczenie, natomiast unikać smażenia i grillowania.
Żywność ekologiczna ma krótszy termin ważności. Dlatego też warto kupować częściej mniejsze ilości. Dobrym pomysłem jest urządzenie typu thermomix, które otrzymujemy z rozpisanymi przepisami pozwalającymi kupować tylko tyle ile jest potrzebne. Niemniej ważnym aspektem jest przechowywanie żywności. Po zakupie przekładamy je z plastikowych torebek do naczyń, najlepiej szklanych. Warto ograniczać przechowywanie żywności w naczyniach plastikowych.