Zdrowa żywność

zdrowa żywność

Zdrowa żywność cechuje się naturalnym procesem produkcji, zarówno rolniczej jak i przetwórczej. Zdrowe produkty żywnościowe powinny pochodzić z ekologicznych upraw i hodowli, które nie tylko nie stosują sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, lecz także nie wpływają niekorzystnie na środowisko. Produkty żywnościowe oznaczone jako zdrowa żywność nie mogą zawierać dodatkowych substancji konserwujących, uzdatniających, sztucznych barwników, aromatów czy ulepszaczy smaku. Nie powinny też zawierać hormonów, antybiotyków i GMO. Aby mieć pewność co do kupowanych produktów, warto dokładnie zapoznać się z etykietami. Warto również mieć świadomość, że określenia typu: eko, bio, czy zdrowa żywność, znajdujące się na etykietach, nie dają pewności pochodzenia produktu. Jeśli nie są one poparte odpowiednimi certyfikatami, są to tylko hasła marketingowe, które mają przyciągnąć klienta.

Najciekawsze przepisy w temacie zdrowa żywność

Przepisy w temacie zdrowa żywność

Zdrowa żywność - zbiór informacji o zdrowej żywności i jej zaletach

Niewiele osób jeszcze pamięta smak i zapach prawdziwych warzyw dojrzewających w słońcu, babcinych przetworów, naturalnych wypieków, czy lokalnych produktów żywnościowych. Zdrowa żywność powinna być smaczna, aromatyczna, a przede wszystkim zdrowa dla naszego organizmu. O obecnych czasach półki sklepowe uginają się od towaru i nie spotykamy się z brakami żywności. Czy jednak dostępna w handlu żywność jest zdrowa? Jak odróżnić zdrową żywność od żywności konwencjonalnej i czy warto wybierać droższą zdrową żywność? Przedstawiamy czym jest i czym powinna się charakteryzować zdrowa żywność i jak dbać o zdrową dietę.

Co to jest zdrowa żywność

Czym się charakteryzuje naturalna, zdrowa żywność

Zdrowa żywność modna jest od wielu lat. Jeszcze w XX wieku zaczęły powstawać sklepy ze zdrową żywnością, gdyż coraz więcej ludzie nabierało świadomości dbania o własne zdrowie. Niestety w obecnych czasach intensywne rolnictwo sprawia, że coraz trudniej zdobyć naturalne produkty z ekologicznych upraw. Niestety uprawa ekologiczna wymaga sporej wiedzy. W sytuacji zatrucia środowiska i wyjałowienia gleby, trudno jest uzyskać plony bez korzystania ze sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Plony z takich upraw są mniejsze, dlatego też produkty są droższe.

Zdrowa żywność nie jest tym samym co zdrowa dieta. Ciągle pojawiają się nowe informacje o dietach, jakie warto stosować, aby zachować zdrowie. Diety mówią nam jakie produkty należy jeść, a jakich unikać. Jednak właściwe zdrowe żywienie powinno opierać się na produktach wytwarzanych naturalnie, bez szkodliwych substancji. Naturalna żywność powinna nie tylko pochodzić z ekologicznych upraw, lecz także powinna być przetwarzana w sposób jak najbardziej naturalny, czyli bez dodatku konserwantów, uzdatniaczy, spulchniaczy, sztucznych barwników, aromatów i polepszaczy smaku, itp. W wielu wypadkach jest to trudne, a nawet niemożliwe, dlatego też dietetycy zalecają unikanie żywności wysoko przetworzonej i gotowanie samodzielnie w domu z podstawowych produktów. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie ekologicznej żywności popartej certyfikatami.

Zdrowa żywność powinna być produkowana naturalnymi metodami bez nawozów mineralnych i środków ochrony roślin oraz nie zawierać wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków. Nie powinna też zawierać antybiotyków, hormonów i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Zdrowa żywność cechuje się niską zawartością metali ciężkich, które przedostają się do żywności wskutek używania nawozów mineralnych. Ponadto naturalna żywność posiada znacznie więcej wartości odżywczych, witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Zdrowa żywność zawiera również znacznie suchej masy, gdyż nie jest sztucznie pompowana wodą. Natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego mają znacznie więcej kwasów omega-3. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zdrowa żywność jest również smaczniejsza i bardziej aromatyczna, niż żywność produkowana metodami konwencjonalnymi.

Jak rozpoznać naturalne, zdrowe produkty - regulacje Unii Europejskiej

Ponieważ zdrowa żywność stała się modna, wielu producentów opatruje etykiety swoich produktów słowami “bio” czy “eko”. Niestety nie zawsze jest to w pełni zgodne z prawdą. Aby konsument miał pewność co kupuje, stworzono certyfikaty i standardy, które mogą potwierdzić pochodzenie danego produktu. Określenie “zdrowa żywność” na etykiecie produktu nie podlega regulacjom prawnym. Jest to tylko nazwa, która niekoniecznie daje pewność co do pochodzenia i procesu produkcji danego towaru.

Określenia “bio” i “eko” odnoszą się nie tyle do samej żywności, lecz to procesu produkcji, który powinien degradować środowiska naturalnego. W przypadku produktów “eko” standardy ekologiczne musi spełniać nie tylko produkt żywnościowy, lecz także jego opakowanie. Opakowanie powinno być biodegradowalne i wyprodukowane, tak aby nie szkodzić środowisku. Opakowania muszą nadawać się do ponownego przetworzenia, zaś podczas produkcji muszą być wykorzystane materiały z recyclingu. Natomiast produkty oznaczone jako “bio” powinny być produkowane w sposób wspierający naturalne środowisko i nie przyczyniać się do wymierania gatunków.

Jednak jeśli określenia te nie są poparte odpowiednimi certyfikatami, są to tylko hasła marketingowe, które nie dają pewności dla konsumenta. Jednym z certyfikatów odnoszących się do produktów ekologicznych jest logo euro liścia. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty ekologiczne posiadają certyfikaty, mimo że spełniają wszystkie wymagania zdrowej żywności.

Logiem euro liścia opatrywane są produkty wyprodukowane w Unii Europejskiej, które pochodzą z naturalnych, certyfikowanych ekologicznych upraw lub hodowli. Logo Euro Liścia świadczy nie tylko o tym, że produkt powstał bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, lecz także proces produkcji nie wpłynął niekorzystnie na środowisko naturalne.

Zalety zdrowej żywności:

  • wysoka jakość,
  • większa wartość odżywcza, więcej witamin i składników mineralnych,
  • brak sztucznych dodatków jak konserwanty, barwniki, uzdatniacze itp,
  • znacznie mniejsza zawartość metali ciężkich,
  • brak pozostałości środków chemicznych,
  • bardziej nadaje się dla alergików,
  • oczyszcza organizm, przez co łagodzi choroby,
  • nie powoduje kumulowanie się chemii w organizmie,
  • świeże warzywa i owoce lepiej się przechowują z powodu niskiej zawartości chemii,
  • wspiera ochronę środowiska,
  • wspiera polskie rolnictwo i gospodarstwa rodzinne.

Wady zdrowej żywności:

  • wysoka cena,
  • mniej atrakcyjny wygląd,
  • krótszy termin przydatności do spożycia,
  • zdrowa żywność szybciej się psuje,
  • smak nieco inny od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

Jak sprawić, aby zdrowa żywność znalazła się na twoim talerzu

Nawet przy najlepszych chęciach nie jesteśmy w stanie wytworzyć wystarczającej ilości żywności w ogródku przydomowym czy na działce. Dlatego też musimy zaopatrywać się w żywność na rynku. Warto wybierać produkty ekologiczne oparte odpowiednimi certyfikatami. Zdrowa żywność jest z reguły droższa niż żywność konwencjonalna, lecz warto kupić mniej, za to lepszej jakości produktów, którymi będziemy oszczędniej gospodarować.

Wybierając żywność warto starannie czytać etykiety i wybierać takie produkty, które zawierają mniej sztucznych dodatków. Dietetycy zalecają również, aby unikać produktów wysoko przetworzonych i gotowych. Zamiast tego lepiej kupować produkty podstawowe i gotować samodzielnie w domu. Osoby, które z racji pracy, nie mają czasu na gotowanie, mogą zdecydować się na ekologiczny catering, który jest ostatnio coraz bardziej modny i dostępny. Podczas gotowania ważny jest również rodzaj obróbki oraz przechowywania. Warto stosować zdrowsze sposoby obróbki cieplnej, jak gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, duszenie, czy pieczenie, natomiast unikać smażenia i grillowania. 

Żywność ekologiczna ma krótszy termin ważności. Dlatego też warto kupować częściej mniejsze ilości. Dobrym pomysłem jest urządzenie typu thermomix, które otrzymujemy z rozpisanymi przepisami pozwalającymi kupować tylko tyle ile jest potrzebne. Niemniej ważnym aspektem jest przechowywanie żywności. Po zakupie przekładamy je z plastikowych torebek do naczyń, najlepiej szklanych. Warto ograniczać przechowywanie żywności w naczyniach plastikowych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto