Przepis na leczo z bakłażanem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Bakłażana posól i odstaw na 15 minut.

Kiełbasę podsmaż na oliwie i dodaj cebulę z pieczarkami.

Następnie dodaj paprykę i także lekko ją podsmaż.

Bakłażana opłucz i dodaj razem z cukinią, przecierem i solą oraz pieprzem na patelnię.

Duś na wolnym ogniu aż cukinia i bakłażan będą miękkie.

Biało-czerwony garnek z leczo z bakłażanem, na białym talerzu. Pod garnkiem znajduje się czerwono-biała ściereczka, a obok leży czosnek, pęczek natki pietruszki oraz oliwa i przyprawy
leczo z bakłażanem
Koszt przygotowania dania
14.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Leczo z bakłażanem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z bakłażanem

Leczo z bakłażanem jest połączeniem wielu warzyw i pieczarek w sosie pomidorowym. Żeby zadbać także o źródło białka przygotuj leczo z kiełbasą lub tofu. Świetnie sprawdzi się również ugotowana ciecierzyca, która idealnie pasuje z takim daniem. Przepis na leczo z bakłażanem jest bardzo prosty i szybki. Zrobiony jest z cukinią i bakłażanem, pieczarkami, cebulką oraz oczywiście z dodatkiem różnokolorowej papryki. Dodatkowo dodaj swoje ulubione źródło białka: jak mięso, tofu, nasiona roślin strączkowych lub rybę. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę a pieczarki w półplasterki. Na patelni zaczynamy od podsmażenia mięsa lub tofu. Do niego dodajemy cebulę, potem pieczarki, paprykę i cukinię z bakłażanem. Całość zalewamy oczywiście przecierem pomidorowym i dodajemy przyprawy. Żeby uzyskać smaczne leczo, musisz wiedzieć jak przygotować bakłażana do leczo. Na początek kroimy go w kostkę tak jak i resztę warzyw. Następnie bakłażana należy posolić i zostawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie płuczemy bakłażana i dusimy w sosie pomidorowym razem z innymi warzywami i pieczarkami. Całość dusimy, aż cukinia i bakłażan będą ugotowane, a to zależy między innymi od wielkości kawałków tych warzyw. W ten szybki i prosty sposób masz gotowe leczo warzywne z bakłażanem, które możesz podać z ryżem, kaszą lub pieczywem. Warto przyrządzić takie leczo, ponieważ bakłażan jest niskokalorycznym warzywem, które ma jedynie 25 kcal w 100 g. W bakłażanie znajdują się flawonoidy, na przykład nasunin, który jest antyoksydantem. Nadmiar wolnych rodników może wpływać na starzenie się, a także rozwój wielu chorób. Dodatkowo wykazuje działanie przeciw angiogenne. Angiogeneza to proces powstawania nowych naczyń krwionośnych, a powstawanie nowych naczyń krwionośnych ma duży wpływ na wzrost nowotworu i powstawanie przerzutów. Składnik aktywny zawarty w bakłażanie, jakim jest nasunin, przeciwdziała angiogenezie, czyli powstawaniu nowych naczyń krwionośnych. Oberżyna zawiera także bardzo dużo wody, bo około 90%. To wszystko przemawia na korzyść tego warzyw, dlatego nie wahaj się i przyrządź pyszne leczo z bakłażanem.

Wartości odżywcze lecza z bakłażanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(468g)
Energia (kalorie)
53.32 kcal
249.52 kcal
Białko
1.91 g
8.92 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w leczu z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(468g)
Węglowodany
5.61 g
26.26 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.89 g
18.20 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
8.07 g
Brak danych dla: kiełbasa domowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(468g)
Tłuszcz
3.03 g
14.20 g
Tłuszcze nasycone
1.09 g
5.12 g
Tłuszcze nienasycone
1.94 g
9.08 g
Tłuszcze jednonasycone
1.40 g
6.56 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
2.52 g

Witaminy w przepisie na leczo z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(468g)
Witamina B6
0.14 mg
0.67 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
39.44 mg
184.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.75 mg
3.49 mg
Brak danych dla: papryka zielona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.04 mg
4.88 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
20.89 µg (mcg)
97.75 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z bakłażanem

Na 100g
Na porcję
(468g)
Sód
73.44 mg
343.72 mg
Potas
249.71 mg
1168.63 mg
Wapń
13.05 mg
61.07 mg
Fosfor
42.07 mg
196.88 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.17 mg
52.30 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
2.69 mg
Cynk
0.33 mg
1.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z bakłażanem 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z bakłażanem

Lista alergenów dla lecza z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z bakłażanem

Cena przygotowania lecza z bakłażanem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
100 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Bakłażan
240 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 240 g
Cukinia
250 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka zielona
200 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
52.30
Jak oceniasz przepis na leczo z bakłażanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób