Przepis na leczo z bakłażanem krok po kroku
- Kiełbasa domowa 100 g
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Bakłażan 240 g
- Cukinia 250 g
- Papryka czerwona 230 g
- Papryka zielona 200 g
- Przecier pomidorowy bez soli 200 g
- Pieczarki 70 g
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Bakłażana posól i odstaw na 15 minut.
Kiełbasę podsmaż na oliwie i dodaj cebulę z pieczarkami.
Następnie dodaj paprykę i także lekko ją podsmaż.
Bakłażana opłucz i dodaj razem z cukinią, przecierem i solą oraz pieprzem na patelnię.
Duś na wolnym ogniu aż cukinia i bakłażan będą miękkie.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Wegańskie curry
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo z bakłażanem - cechy przepisu
Więcej o leczu z bakłażanem
Leczo z bakłażanem jest połączeniem wielu warzyw i pieczarek w sosie pomidorowym. Żeby zadbać także o źródło białka przygotuj leczo z kiełbasą lub tofu. Świetnie sprawdzi się również ugotowana ciecierzyca, która idealnie pasuje z takim daniem. Przepis na leczo z bakłażanem jest bardzo prosty i szybki. Zrobiony jest z cukinią i bakłażanem, pieczarkami, cebulką oraz oczywiście z dodatkiem różnokolorowej papryki. Dodatkowo dodaj swoje ulubione źródło białka: jak mięso, tofu, nasiona roślin strączkowych lub rybę. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę a pieczarki w półplasterki. Na patelni zaczynamy od podsmażenia mięsa lub tofu. Do niego dodajemy cebulę, potem pieczarki, paprykę i cukinię z bakłażanem. Całość zalewamy oczywiście przecierem pomidorowym i dodajemy przyprawy. Żeby uzyskać smaczne leczo, musisz wiedzieć jak przygotować bakłażana do leczo. Na początek kroimy go w kostkę tak jak i resztę warzyw. Następnie bakłażana należy posolić i zostawić na 15 minut. Dopiero po tym czasie płuczemy bakłażana i dusimy w sosie pomidorowym razem z innymi warzywami i pieczarkami. Całość dusimy, aż cukinia i bakłażan będą ugotowane, a to zależy między innymi od wielkości kawałków tych warzyw. W ten szybki i prosty sposób masz gotowe leczo warzywne z bakłażanem, które możesz podać z ryżem, kaszą lub pieczywem. Warto przyrządzić takie leczo, ponieważ bakłażan jest niskokalorycznym warzywem, które ma jedynie 25 kcal w 100 g. W bakłażanie znajdują się flawonoidy, na przykład nasunin, który jest antyoksydantem. Nadmiar wolnych rodników może wpływać na starzenie się, a także rozwój wielu chorób. Dodatkowo wykazuje działanie przeciw angiogenne. Angiogeneza to proces powstawania nowych naczyń krwionośnych, a powstawanie nowych naczyń krwionośnych ma duży wpływ na wzrost nowotworu i powstawanie przerzutów. Składnik aktywny zawarty w bakłażanie, jakim jest nasunin, przeciwdziała angiogenezie, czyli powstawaniu nowych naczyń krwionośnych. Oberżyna zawiera także bardzo dużo wody, bo około 90%. To wszystko przemawia na korzyść tego warzyw, dlatego nie wahaj się i przyrządź pyszne leczo z bakłażanem.
Wartości odżywcze lecza z bakłażanem
Energia i białka
(468g)
Węglowodany w leczu z bakłażanem
(468g)
Tłuszcze
(468g)
Witaminy w przepisie na leczo z bakłażanem
(468g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo z bakłażanem
(468g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczu z bakłażanem
Lista alergenów dla lecza z bakłażanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z bakłażanem