Przepis na leczo z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Całość smażymy dalej.

Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość jeszcze przez kilka minut podsmażamy na małym ogniu.

Na koniec dodajemy passatę pomidorową oraz bulion drobiowy. Opcjonalnie doprawiamy sos.

Leczo gotujemy około 20 minut na mały ogniu lub do miękkości warzyw.

Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Często zadawane pytania

Leczo z kurczakiem w misce
Leczo z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
29.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
276 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Leczo z kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z kurczakiem

Pyszne leczo z kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Leczo z cukinią i papryką w sosie pomidorowym przygotowane w domu jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić leczo z kurczakiem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy ją do garnka z rozgrzanym olejem i podsmażamy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka oraz przyprawy. Całość smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz cukinię. Całość jeszcze przez kilka minut podsmażamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy passatę pomidorową oraz bulion drobiowy. Opcjonalnie doprawiamy sos. Leczo gotujemy około 20 minut na mały ogniu lub do miękkości warzyw. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na leczo z kurczakiem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Leczo z kurczakiem odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze lecza z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
65.82 kcal
276.44 kcal
Białko
7.33 g
30.78 g

Węglowodany w leczu z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
4.97 g
20.86 g
Węglowodany przyswajalne
3.83 g
16.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.14 g
4.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
2.03 g
8.54 g
Tłuszcze nasycone
0.59 g
2.48 g
Tłuszcze nienasycone
1.44 g
6.05 g
Tłuszcze jednonasycone
0.96 g
4.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.48 g
2.04 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: bulion drobiowy.
czytaj dalej
Cholesterol
20.73 mg
87.08 mg

Witaminy w przepisie na leczo z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
27.26 µg (mcg)
114.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
17.45 mg
73.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.09 mg
4.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.54 µg (mcg)
10.68 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.45 mg
14.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.58 µg (mcg)
61.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
272.32 µg (mcg)
1143.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
115.03 mg
483.12 mg
Potas
324.60 mg
1363.34 mg
Wapń
12.46 mg
52.32 mg
Fosfor
84.35 mg
354.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.68 mg
86.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
3.79 mg
Cynk
0.41 mg
1.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z kurczakiem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z kurczakiem

Lista alergenów dla lecza z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania lecza z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Passata pomidorowa
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion drobiowy
100 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na leczo z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób