Dania z kiełbasą - polecane przepisy
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Caldo verde
Caldo verde to pyszna portugalska zupa na bazie jarmużu i kiełbasy chorizo, która zachwyca pysznym smakiem. Jej nazwa oznacza po …
15 + 45 min łatwy 6 176 kcal -
Kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin, które często zawierają masę konserwantów. Jest też znacznie łatwiejsza w przygotowaniu …
20 + 170 min średni 10 258 kcal -
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny tradycyjnie podaje się na święta. Jest robiony na zakwasie i dużej ilości mięsa. Jest pyszny, aromatyczny i najlepszy, …
20 + 30 min łatwy 8 393 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji …
30 + 20 min łatwy 3 466 kcal
Dania z kiełbasą - pozostałe przepisy
-
Leczo z kiełbasą
Pyszne leczo z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 564 kcal -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal -
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni, w której przygotowywana jest od …
60 min średni 6 370 kcal -
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Pyszna zapiekanka makaronowa z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 25 min łatwy 4 499 kcal -
Currywurst
Currywurst to niemiecka potrawa, którą przygotujesz w krótkim czasie. Danie to nie należy do lekkostrawnych, a nawet uważane jest za …
10 + 20 min łatwy 5 -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal
-
Kiełbasa słoikowa
Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Swojska kiełbasa w słoiku świetnie sprawdzi się również …
25 + 90 min łatwy 15 144 kcal -
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Smaczna zupa na obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty. Z ziemniakami, marchewką i kiełbasą tworzy pyszny i prosty przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 324 kcal -
Bigos z białej kapusty
Bigos z białej kapusty to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny i znajomych. Bigos jest szybki do zrobienia i …
20 + 50 min łatwy 8 -
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4
-
Gumbo
Gumbo to nieco egzotyczny gulasz, który charakteryzuje się wspaniałym aromatem. Jego przygotowanie jest dość długie, jednak smak tego dania to …
20 + 50 min łatwy 4 -
Kiełbasa wiejska
Kiełbasa wiejska najlepiej smakuje, gdy jest swojska. Idealnie aromatyczna i doprawiona będzie świetnym dodatkiem do pysznych dań czy kanapek. Można …
45 + 30 min łatwy 50 456 kcal -
Keto gofry
Keto gofry to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla osób na diecie ketogenicznej. Dietetyczne śniadanie to sprawdzony przepis na …
10 + 10 min łatwy 2 -
Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Pyszna chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 35 min łatwy 6 294 kcal -
Żurek na białej kiełbasie
Żurek na białej kiełbasie to zupa, która nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Jednak niekoniecznie musi być serwowana tylko wtedy. Ma …
20 + 45 min łatwy 8 182 kcal -
Duszonki
Duszonki to pyszne danie, które wykonasz na ognisku. Jeśli lubisz zaskakiwać swoich gości i przygotowywać dania w niebanalny sposób, to …
30 + 60 min łatwy 8
-
Żur z białą kiełbasą
Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną …
15 + 60 min łatwy 20 365 kcal -
Leczo z kiełbasą i cukinią
Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i z pomidorami to idealna propozycja na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Będzie dobrym rozwiązaniem …
35 + 10 min średni 6 199 kcal -
Barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą to smaczny posiłek dla całej rodziny. Pyszny barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz …
20 + 70 min łatwy 20 415 kcal -
Schab po sztygarsku
Schab po sztygarsku nadziewany kiełbasą to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Jest to coś …
20 + 30 min łatwy 10 158 kcal
-
Żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą będzie wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską. Całość jest niezwykle prosta w …
20 + 60 min łatwy 6 472 kcal -
Łazanki z kapustą i kiełbasą
Pyszne łazanki z kapustą i kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
60 + 45 min łatwy 4 803 kcal -
Biała kiełbasa w piwie
Biała kiełbasa w piwie świetnie sprawdzi się na Wielkanoc i zachwyci wszystkich twoich gości. To chyba właśnie białą kiełbasę najbardziej …
20 + 30 min łatwy 5 246 kcal -
Kiełbasa w cieście francuskim
Kiełbasa w cieście francuskim to świetny patent na bardzo szybką kolację, ale również imprezową przekąskę. Całość robi się w kilka …
10 + 20 min łatwy 3 1108 kcal -
Chłopski garnek z kapustą
Chłopski garnek z kapustą to danie jednogarnkowe, które powstaje z jedenastu składników. Mimo to, to naprawę łatwy w przygotowaniu i …
20 + 60 min łatwy 6 -
Leczo Thermomix
Leczo Thermomix to pyszne danie z cukinią, papryką i kiełbasą, które szczególnie dobrze smakuje latem, gdy można użyć świeżych, sezonowych …
20 + 25 min łatwy 4
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiełbasą
Genialny i prosty przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym oraz z kiełbasą w majonezowo-keczupowym sosie. To wszystko w …
30 + 20 min łatwy 6 558 kcal -
Szaszłyki z kiełbasy
Kto nie lubi szaszłyków? Ja uwielbiam, i to nie tyle ze względu na smak ile na ich przyciągający uwagę wygląd. …
20 + 15 min łatwy 6 114 kcal -
Roladki schabowe duszone
Dziś prezentujemy przepis na roladki schabowe duszone. Roladki lub inaczej zrazy to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, …
15 + 50 min łatwy 8 321 kcal -
Leczo z mięsem mielonym
Pyszne leczo z mięsem mielonym to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 8 201 kcal
Często zadawane pytania
Dania z kiełbasy - przepisy na potrawy z wykorzystaniem kiełbasy
Kiełbasa to jeden z najczęściej pojawiających się w polskiej kuchni produktów. Choć kiedyś przygotowywano ją głównie samodzielnie, w warunkach domowych, w dzisiejszych czasach w większości sklepów można znaleźć mnóstwo przeróżnych rodzajów kiełbasy, co jest zdecydowanym ułatwieniem i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak kiełbasa nie jest charakterystyczna wyłącznie dla polskiej kuchni, a przygotować ją można na sposoby, o których z dużym prawdopodobieństwem większość z nas nawet nie słyszała.
Kiełbasa – historia, produkcja, rodzaje, wartość odżywcza
Historia kiełbasy
Określenie skąd pochodzi kiełbasa oraz kiedy dokładnie wyprodukowano ją po raz pierwszy jest nie lada wyzwaniem. Pierwsze przesłanki pochodzą już ze starożytnego Egiptu i Mezopotamii, dlatego historia kiełbasy jest z pewnością bardzo długa.
Jeśli chodzi o historię kiełbasy w Polsce i ogólnie w Europie to już w dawnych latach kiełbasa uchodziła za produkt iście szlachecki. Uważano, że każdy kucharz szlachecki powinien umieć przyrządzić kiełbasę na co najmniej 12 różnych sposobów, a najlepiej na 24 sposoby.
Produkcja kiełbasy w dawnych czasach była sposobem na wykorzystanie każdego, nawet najmniejszego skrawka mięsa czy tłuszczu, dzięki czemu nic się nie marnowało. A jak wiadomo, kiedyś o tak szerokim dostępie do żywności jak dzisiaj można było tylko pomarzyć. Dodatkowo, dzięki wędzeniu i soleniu kiełbasa mogła przetrwać kilka miesięcy w odpowiednich, chłodnych warunkach.
Jak robi się kiełbasę?
Ze względu na bardzo dużą różnorodność i szeroki wybór różnego rodzaju kiełbas nie ma jednej uniwersalnej metody ich produkcji. Jednak zawsze, pierwszym etapem jest dokładna selekcja i wybór części mięsa, które będą wykorzystane do kiełbasy. Mięso to jest następnie solone i peklowane.
Kolejnym etapem produkcji jest rozdrobnienie mięsa. W warunkach domowych wykorzystuje się do tego specjalne młynki, a w przypadku produkcji masowej stosuje się specjalistyczne urządzenia zwane kutrami lub wilkami.
Po zmieleniu mięso łączone jest z wodą, dodatkami smakowymi i przyprawami. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnia się następnie osłonki ze specjalnie przygotowanych jelit lub osłonek z tworzywa sztucznego, na przykład celulozy. W tym etapie nadaje się kiełbasie odpowiedni kształt, długość i grubość.
Kolejny etap zależy ściśle od rodzaju kiełbasy jaki ma powstać. Kiełbasy poddawane są suszeniu, dojrzewaniu, gotowaniu, parzeniu, pieczeniu lub wędzeniu.
Rodzaje kiełbasy
Najbardziej tradycyjny i podstawowy skład kiełbasy to solone mięso wieprzowe z dodatkiem przypraw utrwalane za pomocą wędzenia. Obecnie do produkcji kiełbasy używa się bardzo wielu różnych rodzajów mięs, między innymi drobiowego, wołowego, cielęcego, czy koniny lub jagnięciny.
Mięso wymieszane z solą i przyprawami tradycyjnie umieszczane i zawijane było w osłonkach z naturalnych jelit zwierzęcych, jednak w dzisiejszych czasach coraz częściej wykorzystuje się do tego celu tworzywa sztuczne.
Kiełbasy można podzielić w zależności od zawartości w nich wody. Kiełbasy trwałe zawierają ok. 36% wody i są to na przykład kiełbasy krakowskie, suche lub salami. Kiełbasa żywiecka lub kabanosy to tak zwane kiełbasy półtrwałe zawierające od 36 do 56% wody. Więcej wody zawierają kiełbasy nietrwałe wśród których wyróżnia się między innymi białą kiełbasę, kiełbasę śląską i serdelową.
Kolejnym kryterium według którego można podzielić kiełbasy jest stopień rozdrobnienia. Te najbardziej rozdrobnione to parówki i mortadele. Kiełbasy drobno rozdrobnione to natomiast salami i metka, a średnio rozdrobnione, na przykład kiełbasa jałowcowa lub toruńska. Kiełbasy o grubym stopniu rozdrobnienia to przykładowo kiełbasa dębicka i krakowska.
Kiełbasy można podzielić również na surowe, gotowane, wędzone, suszone, o różnej zawartości tłuszczu oraz oczywiście ze względu na rodzaj wykorzystanego mięsa i dodatków.
Produkcja kiełbasy w dawnych czasach była sposobem na wykorzystanie każdego, nawet najmniejszego skrawka mięsa czy tłuszczu, dzięki czemu nic się nie marnowało. A jak wiadomo, kiedyś o tak szerokim dostępie do żywności jak dzisiaj można było tylko pomarzyć. Dodatkowo, dzięki wędzeniu i soleniu kiełbasa mogła przetrwać kilka miesięcy w odpowiednich, chłodnych warunkach.
Czy kiełbasa jest zdrowa? Wartość odżywcza kiełbasy
Kiełbasa jest źródłem przede wszystkim białka oraz tłuszczu. Zawartość tego drugiego składnika jest zależna od rodzaju mięsa wykorzystanego w produkcji kiełbasy. Kiełbasy wieprzowe będą zdecydowanie bardziej tłuste niż kiełbasy na przykład drobiowe.
Od zawartości tłuszczu i rodzaju wykorzystanego mięsa zależy również kaloryczność kiełbasy. Te najbardziej chude mają ok. 100-150 kcal w 100 gramach, a te o największej zawartości tłuszczu nawet ponad 400 kcal w 100 g.
Trzeba pamiętać, że kiełbasa jest mięsem przetworzonym, a to nie należy do produktów zdrowych, które powinny pojawiać się w diecie często. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie jest szkodliwe dla zdrowia, ponieważ może zwiększać ryzyko między innymi nowotworu prostaty. Dlatego ilość przetworzonego mięsa nie powinna przekraczać tej wartości. Nie musisz całkowicie i na zawsze rezygnować z kiełbasy, ale traktować ją jako produkt okazjonalny.
Przepisy na najlepsze dania z kiełbasy
Co zrobić z kiełbasy?
Kiełbasę możesz wykorzystać jako dodatek do kanapek lub sałatek zamiast wędliny. Sprawdzi się również jako mięso na grilla lub na ognisko. Bardzo często podawana jest też samodzielnie z chrzanem lub musztardą. Możesz dodawać ją do leczo, sosów warzywnych, zup, czy jako dodatek do pizzy. Tak naprawdę ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia.
Leczo warzywne z kiełbasą
Leczo warzywne z kiełbasą to świetny przepis na to jak w zdrowy sposób wykorzystać kiełbasę. Do leczo możesz dodać ulubione warzywa takie jak cukinia, kolorowe papryki, bakłażan, marchewka, dzięki czemu będzie ono bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne.
Fasolka po bretońsku
Nie można również nie wspomnieć o klasycznej, polskiej, wszystkim dobrze znanej fasolce po bretońsku przygotowywanej z dodatkiem plastrów kiełbasy. Aby połączyć przyjemne ze zdrowym, zadbaj o to, aby przynajmniej połowę pocji tego dania stanowiły warzywa, a kiełbasa była dodatkiem, a nie podstawą.