Przepis na leczo z parówkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
duży garnek

Warzywa umyj.

Cebulę i czosnek posiekaj.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.

Papryki pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.

Włóż warzywa do garnka i smaż przez 5 minut.

Parówki pokrój w plasterki. Dodaj do garnka.

Wlej przecier. Dopraw słodką i ostrą papryką, odrobiną chilli.

Całość gotuj przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Leczo z parówkami na brązowym półmisku
Leczo z parówkami
Koszt przygotowania dania
20.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
179 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Leczo z parówkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z parówkami

Leczo z parówkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.

Ten prosty przepis na leczo z parówkami najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Parówki w plasterki. Z papryki czerwonej i żółtej usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj papryki z cukinią. Chwilę podsmaż. Teraz dodaj parówki i przecier. Dopraw papryką słodką i ostrą, a także solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze 20-30 minut.

Jeśli wiesz już jak zrobić leczo z parówkami to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Świetnie nadaje się jako danie dla dzieci.

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. Ale równie świetnie sprawdzi się papryka marynowana czy pomidory z puszki. Takie leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji podaje się leczo z kurczakiem i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.

Wartości odżywcze lecza z parówkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
59.71 kcal
179.12 kcal
Białko
3.22 g
9.66 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w leczu z parówkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
5.92 g
17.77 g
Węglowodany przyswajalne
4.65 g
13.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
3.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.95 g
8.84 g
Tłuszcze nasycone
1.01 g
3.04 g
Tłuszcze nienasycone
1.91 g
5.73 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.17 g
3.51 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
2.22 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.02 g
0.06 g
Cholesterol
12.97 mg
38.92 mg

Witaminy w przepisie na leczo z parówkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
31.39 µg (mcg)
94.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
48.64 mg
145.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.80 mg
2.40 mg
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.41 mg
4.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.79 µg (mcg)
62.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
341.46 µg (mcg)
1024.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z parówkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
197.03 mg
591.10 mg
Potas
281.42 mg
844.26 mg
Wapń
23.75 mg
71.24 mg
Fosfor
51.85 mg
155.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.57 mg
52.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
2.63 mg
Cynk
0.40 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z parówkami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z parówkami

Lista alergenów dla lecza z parówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z parówkami

Cena przygotowania lecza z parówkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Parówki
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
240 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na leczo z parówkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób