Przepis na leczo z papryki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
garnek, praska do czosnku

Warzywa umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Kiełbasę pokrój w plasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i smaż.

Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki. Pieczarki pokrój w plasterki.

Warzywa dodaj do garnka. Wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Leczo z papryki w białej miseczce
Leczo z papryki
Koszt przygotowania dania
54.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Leczo z papryki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o leczu z papryki

Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi się samo. Świetnie smakuje podane z pieczywem.

Ten prosty przepis na leczo z papryki najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Kiełbasę w plasterki. Z papryki czerwonej, zielonej i żółtej usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj kiełbasę. Gdy się zarumieni, dodaj papryki, pieczarki z cukinią i wlej bulion. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka razem z czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz by przepis na leczo z papryki, był jeszcze bardziej tradycyjny, to zamiast zwykłej kiełbasy podaj je z kiełbasą paprykową. Jeśli wiesz już, jak ugotować leczo to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie na obiad, jest nie tylko szybkie, ale i łatwe w wykonaniu. Jeśli jeszcze zastanawiasz się czy i jak zrobić leczo z papryki, to może przekona Cię ten krótki opis lecza?

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi, danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. Ale równie świetnie sprawdzi się papryka marynowana czy pomidory z puszki. Takie leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność leczo na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji podaje się leczo z kurczakiem i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.

Wartości odżywcze lecza z papryki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
70.37 kcal
246.31 kcal
Białko
2.86 g
10.01 g

Węglowodany w leczu z papryki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
4.78 g
16.73 g
Węglowodany przyswajalne
3.59 g
12.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
4.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
4.81 g
16.84 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
6.13 g
Tłuszcze nienasycone
3.05 g
10.68 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.08 g
7.29 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
3.39 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kiełbasa polska.
czytaj dalej
Cholesterol
9.95 mg
34.81 mg

Witaminy w przepisie na leczo z papryki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
43.43 µg (mcg)
152.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
47.83 mg
167.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
1.71 mg
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.23 µg (mcg)
4.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.47 mg
5.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.21 µg (mcg)
74.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
444.25 µg (mcg)
1554.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na leczo z papryki

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
148.98 mg
521.42 mg
Potas
245.71 mg
860.00 mg
Wapń
14.83 mg
51.92 mg
Fosfor
59.93 mg
209.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.67 mg
44.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
1.61 mg
Cynk
0.44 mg
1.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z papryki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczu z papryki

Lista alergenów dla lecza z papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z papryki

Cena przygotowania lecza z papryki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
720 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
12.96
Za 720 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Kiełbasa polska
500 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
720 g
4 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.60
Za 720 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Koszt składników
78.50
Jak oceniasz przepis na leczo z papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób