Leczo na zimę

Opublikowano: 30.05.2022 r., 10:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Leczo na zimę w brązowej miseczce
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem możesz cieszyć się nawet w środku zimy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
276 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 11 porcji
  • Papryka czerwona (1000 g)
  • Papryka zielona (300 g)
  • Papryka żółta (700 g)
  • Cebula (1000 g)
  • Cukinia (1000 g)
  • Pomidor (1500 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, słoiki, pokrywka do patelni, ściereczka

Przepis na leczo na zimę krok po kroku

Papryki umyj. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Pomidory pokrój w średnią kostkę, a cukinię w półplasterki.

Na duże patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim cebulę.

Następnie dodaj paprykę i pomidory.

Gdy upłynie 5-10 minut dodaj cukinię. Przykryj patelnie pokrywką, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Całość duś przez 10 minut.

Małe słoiki dokładnie umyj, wyparz i osusz.

Do 3/4 wysokości wlej gorące leczo. Na wierzch wlej po łyżce oleju i dokładnie zakręć.

W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki z leczo. Wlej wodę do połowy wysokości. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut.

Tak zapasteryzowane słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na leczo na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat lecza na zimę

Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem możesz cieszyć się nawet w środku zimy.

Ten prosty przepis na leczo na zimę najlepiej rozpocząć od przygotowania składników. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w kostkę. Z papryki czerwonej, zielonej i żółtej usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki a pomidory w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj papryki i pomidory z cukinią. Na koniec dopraw do smaku słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Całość duś kilka minut. Następnie przelej leczo do słoików. Pamiętaj, by było to do ¾ wysokości słoika. Na wierzch wlej po łyżce oleju. Dokładnie zakręć. Słoiczki zapasteryzuj w garnku. Jeśli wiesz już jak ugotować leczo to pewnie zastanawiasz się, z czym je podać. Najlepiej smakuje z kromkami świeżego pieczywa. To pyszne danie, świetne na szybki obiad. Jeśli jeszcze zastanawiasz się czy i jak zrobić leczo na zimę, to może przekona Cię ten krótki opis lecza?

Leczo miało swoje początki na Węgrzech, gdzie przygotowywane jest na smalcu i stanowi dodatek do głównego dania. Leczo to inaczej gulasz warzywny z niewielką ilością sosu z pomidorów. W Polsce zdecydowanie częściej samo w sobie stanowi smaczne danie główne. Spożywane jest najczęściej latem, ponieważ wtedy dojrzewają papryki i pomidory. Ale równie świetnie sprawdzi się papryka marynowana czy pomidory z puszki. W Polsce leczo przygotowuje się również z pieczarkami i kiełbasą. Takie leczo jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.

Ze względu na popularność lecza na całym świecie można spotkać kilka jego odmian. We Francji dodaje się również bakłażana i kabaczek i nie dodaje się mięsa. W Rosji podaje się leczo z kurczakiem i często przygotowuje się je jako przetwory na zimę. Ormianie w swojej wersji leczo wykorzystują tylko pomidory, paprykę oraz pietruszkę. A tak przygotowany sos podają z kaszą, ryżem lub makaronem.

Leczo to danie dobre dla wszystkich, dużych i małych.

Alergeny w leczu na zimę

Lista alergenów dla lecza na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo na zimę

Wartości odżywcze lecza na zimę

na 100g gotowej potrawy

Dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać minimum 400 g warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
55.25
276.23
Białko (g)
0.98
4.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.29
26.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.93
19.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
6.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.72
18.61
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
16.74
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.33
11.65
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
5.09
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
42.53
212.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
57.21
286.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.44
2.22
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
2.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.28
116.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
449.98
2249.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
4.53
22.63
Potas (mg)
206.04
1030.18
Wapń (mg)
12.58
62.89
Fosfor (mg)
26.63
133.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.91
59.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
1.61
Cynk (mg)
0.20
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza na zimę 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lecza na zimę

Koszt składników
67.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Papryka zielona
300 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Papryka żółta
700 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
7.00
Za 700 g
Cebula
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cukinia
1000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Pomidor
1500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 1500 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
67.50