Przepis na leczo z kabaczkiem krok po kroku
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Papryka czerwona 1000 g 4 duże sztuki
- Pomidor 1000 g 5 duże sztuki
- Kabaczek 800 g 4 małe sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Kiełbasa podwawelska 250 g
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj ostrą i słodką paprykę.
Pieczarki pokrój w ćwiartki i podduś, aż puszczą wodę.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do reszty warzyw i gotuj, aż się rozpadną.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj do garnka, wlej pół litra wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 10 minut.
Kabaczka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
Pokrój w talarki kiełbasę i umieść w garnku z resztą składników.
Dopraw solą, pieprzem, duś jeszcze 5 minut.
Gotowe leczo podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Wegańskie curry
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo z kabaczkiem - cechy przepisu
Więcej o leczo z kabaczkiem
Leczo z kabaczkiem to doskonała propozycja na syte danie obiadowe dla całej rodziny. Leczo to tradycyjna Węgierska potrawa przygotowywana na bazie warzyw i słodkiej papryki podsmażanej na smalcu lub oleju rzepakowym. Przepis na leczo z kabaczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia leczo potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: cebula, pomidory, papryka, pieczarki, kabaczek, słodka papryka, ostra papryka, sól, liść laurowy, ziele angielskie, kiełbasa.
Jak zrobić leczo z kabaczkiem? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj ostrą i słodką paprykę. Pieczarki pokrój w ćwiartki i podduś, aż puszczą wodę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do reszty warzyw i gotuj, aż się rozpadną. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski, dodaj do garnka, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś przez 10 minut. Kabaczka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Pokrój w talarki cebulę i umieść w garnku z resztą składników. Dopraw solą, pieprzem.
Czerwona papryka jest doskonałym źródłem witamin C, zawiera również duże ilości witaminy E i A. Witamina E odpowiada za zmniejszenie ryzyka wystąpienia zakrzepów, poprawia wzrok, ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Antocyjany zawarte w papryce czerwonej nie tylko odpowiedzialne są za nadawanie jej barwy ale również mają działanie zapobiegające nowo tworzeniu. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pomysł na leczo z kabaczkiem to świetne na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na leczo z papryką i pieczarkami jest zdrowy i syty. Pyszne leczo jest dobre do spożycia przez 3-4 dni.
Wartości odżywcze leczo z kabaczkiem
Energia i białka
(325g)
Węglowodany w leczo z kabaczkiem
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy w przepisie na leczo z kabaczkiem
(325g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo z kabaczkiem
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczo z kabaczkiem
Lista alergenów dla leczo z kabaczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z kabaczkiem