Dania z papryką
-
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym jest daniem, które świetnie smakuje i pięknie się prezentuje. Papryka wypełniona po brzegi pysznym mięsnym farszem …
20 + 30 min łatwy 2 371 kcal -
Gulasz z papryką
Tradycyjny węgierski gulasz z papryką to danie proste, choć czasochłonne. Jest to jednak dobry pomysł na obiad dla całej rodziny …
70 + 115 min łatwy 5 403 kcal -
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal
Dania z papryką - przepisy
-
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku jest świetną przekąską, która będzie idealnym pomysłem na imprezy czy uroczystości. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku …
20 + 20 min łatwy 6 424 kcal -
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to dobry pomysł na smaczną kolację. To danie możesz przygotować także dla swoich gości. Tortilla z mięsem …
35 min łatwy 4 647 kcal -
Zupa węgierska
Zupa węgierska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Można ją …
20 + 50 min łatwy 10 340 kcal -
Strogonow z wieprzowiny
Pyszny, sprawdzony przepis na obiad z mięsem wieprzowym to właśnie strogonow z wieprzowiny. To idealny pomysł na obiad w towarzystwie …
25 + 55 min łatwy 6 241 kcal -
Wieprzowina po chińsku
Wieprzowina po chińsku z ryżem i warzywami jest idealnym pomysłem na orientalny obiad na ostro. Przepis na wieprzowinę po chińsku …
15 + 20 min łatwy 4 369 kcal -
Tażin
Przepis na tażin możecie wykonać nawet bez użycia tego charakterystycznego naczynia. Gulasz mięsno-warzywny gotowany pod przykryciem to danie, które koniecznie …
60 + 90 min łatwy 5 328 kcal
-
Naleśniki zapiekane
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to …
10 + 40 min łatwy 4 246 kcal
-
Sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi to danie pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wykorzystuje się spore ilości tego typu serów. Jest to …
25 min łatwy 2 437 kcal
-
Zupa paprykowa
Zupa paprykowa to doskonałe danie dla miłośników i wielbicieli papryki. Pełna smaku, aromatu i słodyczy pieczonej papryki. Zupa sprawdzi się …
30 + 40 min łatwy 4 166 kcal
-
Makaron po tajsku z kurczakiem
Zobacz jak zrobić makaron po tajsku z kurczakiem oraz z warzywami. Z mlekiem kokosowym i pysznymi przyprawami. Ta potrawa wprowadza …
30 min łatwy 4 446 kcal -
Muffinki warzywne
Muffinki warzywne to świetny przepis, który możecie wykorzystać na pyszne śniadanie, na obiad czy na kolację. Te dobre muffinki zasmakują …
15 + 20 min łatwy 12 258 kcal
-
Forszmak lubelski
Forszmak lubelski to danie, które przygotowuje się bardzo łatwo. Zazwyczaj jest to pikantniejsza potrawa, przez co dzieci mogą za nią …
65 + 60 min łatwy 8 368 kcal -
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
Fajny pomysł na pyszną sałatkę idealną na imprezę lub na kolację. Oto prosta sałatka z selerem naciowym i jajkiem, papryką, …
15 min łatwy 4 195 kcal
-
Makaron udon z kurczakiem
Makaron udon z kurczakiem to pyszne azjatyckie danie, które koniecznie musisz spróbować. Świetnie sprawdzi się na obiad w stylu orientalnym. …
20 + 30 min łatwy 4 412 kcal -
Bigos cygański
Bigos cygański to świetna propozycja dla wszystkich miłośników sycących, mięsnych dań szukających alternatywy dla tradycyjnego, polskiego bigosu wigilijnego. Bigos po …
60 min średni 5 762 kcal -
Zupa gyros
Domowa zupa gyros z kurczakiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Zupa ta ma charakterystyczny smak. Jest to doskonałe …
20 + 30 min łatwy 8 276 kcal -
Surówka z papryki
To bardzo prosty przepis na kolorową surówkę do obiadu. Zdrowa, pyszna i szybka surówka z papryki oraz cebuli jest dobrym …
5 min łatwy 4 98 kcal
-
Zapiekanka z tortellini z brokułem i kurczakiem
Dobra zapiekanka z tortellini, kurczakiem i brokułem w sosie beszamelowym z dwoma rodzajami sera: mozzarella i feta to super pomysł …
20 + 30 min łatwy 5 688 kcal -
Chłopski garnek z kapustą
Chłopski garnek z kapustą to danie jednogarnkowe, które powstaje z jedenastu składników. Mimo to, to naprawę łatwy w przygotowaniu i …
20 + 60 min łatwy 6 533 kcal -
Kurczak z papryką
Mięso z kurczaka to najpopularniejsze mięso wśród Polaków. Jest delikatnie i można użyć go do wielu dań, a do tego …
35 + 25 min łatwy 2 184 kcal -
Krewetki z makaronem ryżowym
Pyszne krewetki z makaronem ryżowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 25 min łatwy 2 514 kcal -
Pierogi kebabowe
Pierogi drożdżowe z gyrosem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Pierożki kebabowe to również świetny pomysł na …
40 + 20 min łatwy 9 375 kcal
-
Sałatka na grilla
Sałatki na grilla to chyba największy dylemat w trakcie planowania menu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, jaką sałatkę do grilla …
20 min łatwy 10 78 kcal
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal
-
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest …
30 + 45 min łatwy 4 262 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Gulasz ze schabu
Gulasz ze schabu to pomysł na wspaniały i pełen smaku posiłek. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. W …
30 + 75 min łatwy 4 279 kcal -
Papryka nadziewana
Papryka nadziewana to naprawdę wspaniała opcja na posiłek. Jest niezwykle piękna, ciekawa, a przy tym naprawdę smaczna i sycąca. To …
40 + 20 min łatwy 4 556 kcal -
Papryka faszerowana z piekarnika
Znudziły ci się kotlety mielone? Chcesz w ciekawszy sposób przygotować mięso mielone? Jeżeli tak, to dobrze trafiłaś. Ten przepis jest …
30 + 70 min średni 4 258 kcal -
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz …
30 + 90 min łatwy 10 418 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który …
60 + 30 min łatwy 8 257 kcal -
Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta najczęściej kojarzona jest z przepysznym ciastem, który spożywany jest w formie deseru. Można przygotować tartę z różnymi dodatkami np. …
20 + 10 min łatwy 4 583 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal
-
Wołowina po tajsku
Wołowina po tajsku to jedna z azjatyckich propozycji na szybkie danie z użyciem mięsa. Danie jest szybkie i łatwe w …
70 + 45 min łatwy 4 214 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal
-
Schab w sosie węgierskim
Schab w sosie węgierskim to danie, które nie tylko sprawdzi się jako pomysł na obiad. Warto pamiętać o tym przepisie …
20 + 60 min łatwy 4 80 kcal -
Karkówka pieczona w sosie
Karkówka pieczona w sosie jest idealnym pomysłem na naprawdę pyszny posiłek dla całej rodziny. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, …
25 + 60 min łatwy 4 424 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Lawasz z kurczakiem
Ten prosty przepis na lawasz z kurczakiem zrobisz bardzo szybko. Przygotujesz ten pyszny lawasz na obiad? Sprawdź jak zrobić lawasz …
30 + 6 min łatwy 2 525 kcal -
Gołąbki meksykańskie
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 60 min łatwy 6 380 kcal -
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Papryka faszerowana pieczarkami
Papryka faszerowana pieczarkami to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej …
20 + 15 min łatwy 2 350 kcal -
Leczo wegetariańskie
Pyszne leczo wegetariańskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 45 min łatwy 4 163 kcal
-
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal
-
Matambre
Matambre to danie podawane najczęściej w Argentynie i Urugwaju. Jest to grillowany stek wołowy z nietypowego kawałka tuszy, jakim jest …
20 + 40 min łatwy 4 871 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal
Dania z papryką - co to jest?
Papryka należy do roślin psiankowatych, która przybyła do Europy z Ameryki Południowej. Upowszechniła się w kuchni dopiero około XVIII wieku. Paprykę stosuje się jako przyprawę ostrą i łagodną oraz jako warzywo. Paprykę świeżą dodajemy do sałatek, natomiast w danich na ciepło stosujemy paprykę gotowaną, duszoną, suszoną czy też grillowaną. Z dań z papryką słynie szczególnie kuchnia węgierska, gdzie paprykę dodaje się prawie do wszystkiego. Bogate w paprykę są również przepisy kuchni meksykańskiej, z której pochodzą słynne sosy salsa i tabasco. Papryka świetnie nadaje się do przetworów. Na zimę robimy słoiki z papryką marynowaną w occie.
Najciekawsze dania z papryką. Oto pomysły na wykorzystanie papryki w kuchni
Papryka to świetny pomysł nie tylko na dodatek od sałatki, lecz także na danie obiadowe. Leczo, gulasz, czy sos do makaronu z papryką stanowi szybkie i smaczne danie, a także mnóstwo witamin. Uwielbiamy paprykę marynowaną w occie oraz świeżą jako dodatek do sałatki. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z papryką i doradzamy jak zrobić przetwory z papryką.
Dania z papryką w kuchni światowej
Kto wymyślił przepisy na dania z papryką
Papryka uprawiana była w Ameryce Południowej na długo przed przybyciem tam Hiszpanów. W Europie, na półwyspie Iberyjskim rosła początkowo jako roślina ozdobna i lecznicza. Co ciekawe, papryka dotarła do Europy prawdopodobnie dwoma drogami. Druga droga wiodła z Indii. Turcy przywieźli paprykę do krajów bałkańskich, gdzie szczególnie upodobali ją sobie Węgrzy.
Papryka, podobnie jak bakłażan, należy do roślin psiankowatych. Jej owoc jest jagodą, lecz w kuchni popularnie uważana jest za warzywo, z uwagi na wytrawny smak. Istnieje wiele odmian tej rośliny, której owoce różnią się kolorem i ostrością smaku. Najbardziej popularne przepisy na potrawy z papryką dotyczą głównie papryki słodkiej, którą jada się w postaci surowej lub przyrządza się gotowaną, duszoną, pieczoną, nadziewaną, jak również w postaci przetworów na zimę.
Istnieje wiele odmian papryki różniących się stopniem ostrości. Sporządzono także skalę ostrości Scoville`a (SHU), którą stosuje się głównie do odmian papryki. W papryce za ostrość odpowiada kapsaicyna. Na szczycie skali ostrości znajdują się papryki chilli, następnie papryka habanero, pieprz cayenne, papryka jagodowa, następnie papryka jalapeno, odmiany meksykańskie i węgierskie. Słodka papryka roczna jest na tej skali na poziomie zera, gdyż nie jest wcale ostra. W przepisach kulinarnych używa się głównie papryki słodkiej i ta właśnie odmiana króluje w kuchni polskiej, która nie gustuje w ostrych potrawach. Natomiast papryczki ostre dodawane są w bardzo małej ilości do gulaszu, dań jednogarnkowych, potrawek mięsnych, tylko dla celów smakowych i raczej przez osoby, które gustują w ostrych smakach.
Kuchnia polska nie dorobiła się rodzimych dań z papryką, gdyż papryka pojawiła się u nas dopiero pod koniec XX wieku. Wtedy to zaczęto ją uprawiać w zagłębiu radomskim i upowszechniła się jako popularne warzywo na obiad i do sałatki.
Papryka jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera ważny antyoksydant jakim jest likopen. Jest niskokaloryczna i sprzyja odchudzaniu. Zalecana jest w diecie dla kobiet. Zawiera mangan, który wspomaga mocne kości. Potrawy z dodatkiem ostrej papryki mają działanie rozgrzewające w zimie.
Papryka w kuchni światowej
Z dań z papryką słyną szczególnie Węgry, gdzie rozwinęła się sztuka przyrządzania ostrych dań. Do dań węgierskich przyrządzanych z papryką należy: leczo, gulasze, paprykarze, papryka faszerowana i wiele innych. Mówi się, że Węgrzy dodają paprykę prawie do wszystkiego.
Dużo papryki jada się także w Europie Południowej, szczególnie w Grecji, Bułgarii, na Bałkanach i w Turcji. Z papryki i bakłażana powstały sosy bałkańskie jak lutenica, ajwar, czy pindżur. Papryka pełni również ważną rolę w kuchni greckiej. Przyrządza się tam faszerowane papryki, gulasz z dodatkiem papryki, czy też grillowaną paprykę.
Z papryki, szczególnie ostrej, słynie również kuchnia meksykańska, jak również kuchnie krajów karaibskich. W Meksyku występuje około 200 gatunków papryki, nieznanych w Polsce. Robi się z nich paprykę faszerowaną białym serem, panierowaną i smażoną na głębokim tłuszczu. Paprykę używa się do zup, dań jednogarnkowych czy sosów. Najsłynniejszą potrawą południowoamerykańską z papryką jest salsa, czyli sos z drobno posiekanych lub zmiksowanych warzyw. Z papryki powstaje również meksykański sos tabasco.
Najciekawsze przepisy na dania z papryką
Szybkie i proste dania ze świeżą papryką
Świeżą paprykę możemy dodać praktycznie do każdej sałatki, lub po prostu schrupać jako przekąskę. Papryka słodka ma delikatny smak, jest soczysta i chrupiąca. Podnosi smak sałatki i nie tłumi smaku innych warzyw. Ponadto sałatka złożona z papryki w różnych kolorach świetnie wygląda na stole.
Ze świeżą papryką robimy zarówno sałatki wiosenne z surowych warzyw, jak również sałatki makaronowe lub mięsne. Świetny pomysł na szybkie i smaczne danie stanowi sałatka z kolorowych papryk, kukurydzy, ogórka konserwowego, pora i majonezu. Wspaniale smakuje również sałatka z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sałaty, polana sosem winegret.
Coraz bardziej popularnym daniem ze świeżą papryką jest meksykański sos salsa. Stanowi on dodatek do dań mięsnych, jajek lub do maczania nachos. Jego głównym składnikiem są pomidory i cebula. Dodajemy także paprykę słodką oraz przyprawy i sok z limonki. Pikantny sos salsa powstaje przez dodanie papryczek chili oraz sosu tabasco.
Smaczne i proste dania z papryką na obiad
Klasycznym daniem z papryką jest leczo, czyli typowe danie jednogarnkowe pochodzące z Węgier. Tradycyjne leczo robi się z papryki, cebuli, pomidorów i wędzonej słoniny. Na Węgrzech podaje się leczo do dań mięsnych. Zaś leczo z dodatkiem pokrojonej kiełbasy służy jako samodzielne danie.
W Polsce leczo, jako szybkie i proste danie, stało się bardzo popularne. Robi się je w wersji mocno urozmaiconej, z różnymi warzywami jak cukinia, bakłażan, a nawet pieczarki. Leczo to świetny pomysł na danie zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.
Prócz leczo, paprykę dodajemy do różnych dań jednogarnkowych, duszonego mięsa, jak również do kaszotto lub risotto. Posiekana papryka sprawdzi się także jako składnik sosów do makaronu, czy też jako dodatek do pizzy. Świetny pomysł na obiad czy też danie na imprezę, stanowi faszerowana papryka. Paprykę wystarczy ściąć od strony ogonka, wypełnić farszem i zapiec w piekarniku. Farsz w stylu greckim robimy z ryżu, mielonego mięsa i sera żółtego lub feta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymyślić własny przepis na farsz.
Smaczne przetwory z papryką
Papryka świetnie sprawdza się jako składnik do przetworów. Na zimę można zapasteryzować w słoikach zarównie leczo, jak i własny sos salsa czy ajwar. Najczęściej robimy paprykę marynowaną w occie.
Do słoików na zimę przygotowujemy zarówno samą paprykę, jak i różnego rodzaju sałatki z dodatkiem papryki, jak sałatka z papryki i cukinii, czy też papryki i pomidorów. Paprykę na zimę przygotowujemy w zalewie octowej z przyprawami.