Dania z papryką

dania z papryką

Papryka należy do roślin psiankowatych, która przybyła do Europy z Ameryki Południowej. Upowszechniła się w kuchni dopiero około XVIII wieku. Paprykę stosuje się jako przyprawę ostrą i łagodną oraz jako warzywo. Paprykę świeżą dodajemy do sałatek, natomiast w danich na ciepło stosujemy paprykę gotowaną, duszoną, suszoną czy też grillowaną. Z dań z papryką słynie szczególnie kuchnia węgierska, gdzie paprykę dodaje się prawie do wszystkiego. Bogate w paprykę są również przepisy kuchni meksykańskiej, z której pochodzą słynne sosy salsa i tabasco. Papryka świetnie nadaje się do przetworów. Na zimę robimy słoiki z papryką marynowaną w occie.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z papryką

Przepisy w temacie dania z papryką

Najciekawsze dania z papryką. Oto pomysły na wykorzystanie papryki w kuchni

Papryka to świetny pomysł nie tylko na dodatek od sałatki, lecz także na danie obiadowe. Leczo, gulasz, czy sos do makaronu z papryką stanowi szybkie i smaczne danie, a także mnóstwo witamin. Uwielbiamy paprykę marynowaną w occie oraz świeżą jako dodatek do sałatki. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania z papryką i doradzamy jak zrobić przetwory z papryką.

Dania z papryką w kuchni światowej

Kto wymyślił przepisy na dania z papryką

Papryka uprawiana była w Ameryce Południowej na długo przed przybyciem tam Hiszpanów. W Europie, na półwyspie Iberyjskim rosła początkowo jako roślina ozdobna i lecznicza. Co ciekawe, papryka dotarła do Europy prawdopodobnie dwoma drogami. Druga droga wiodła z Indii. Turcy przywieźli paprykę do krajów bałkańskich, gdzie szczególnie upodobali ją sobie Węgrzy.

Papryka, podobnie jak bakłażan, należy do roślin psiankowatych. Jej owoc jest jagodą, lecz w kuchni popularnie uważana jest za warzywo, z uwagi na wytrawny smak. Istnieje wiele odmian tej rośliny, której owoce różnią się kolorem i ostrością smaku. Najbardziej popularne przepisy na potrawy z papryką dotyczą głównie papryki słodkiej, którą jada się w postaci surowej lub przyrządza się gotowaną, duszoną, pieczoną, nadziewaną, jak również w postaci przetworów na zimę.

Istnieje wiele odmian papryki różniących się stopniem ostrości. Sporządzono także skalę ostrości Scoville`a (SHU), którą stosuje się głównie do odmian papryki. W papryce za ostrość odpowiada kapsaicyna. Na szczycie skali ostrości znajdują się papryki chilli, następnie papryka habanero, pieprz cayenne, papryka jagodowa, następnie papryka jalapeno, odmiany meksykańskie i węgierskie. Słodka papryka roczna jest na tej skali na poziomie zera, gdyż nie jest wcale ostra. W przepisach kulinarnych używa się głównie papryki słodkiej i ta właśnie odmiana króluje w kuchni polskiej, która nie gustuje w ostrych potrawach. Natomiast papryczki ostre dodawane są w bardzo małej ilości do gulaszu, dań jednogarnkowych, potrawek mięsnych, tylko dla celów smakowych i raczej przez osoby, które gustują w ostrych smakach.

Kuchnia polska nie dorobiła się rodzimych dań z papryką, gdyż papryka pojawiła się u nas dopiero pod koniec XX wieku. Wtedy to zaczęto ją uprawiać w zagłębiu radomskim i upowszechniła się jako popularne warzywo na obiad i do sałatki.

Papryka jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera ważny antyoksydant jakim jest likopen. Jest niskokaloryczna i sprzyja odchudzaniu. Zalecana jest w diecie dla kobiet. Zawiera mangan, który wspomaga mocne kości. Potrawy z dodatkiem ostrej papryki mają działanie rozgrzewające w zimie.

Papryka w kuchni światowej

Z dań z papryką słyną szczególnie Węgry, gdzie rozwinęła się sztuka przyrządzania ostrych dań. Do dań węgierskich przyrządzanych z papryką należy: leczo, gulasze, paprykarze, papryka faszerowana i wiele innych. Mówi się, że Węgrzy dodają paprykę prawie do wszystkiego.

Dużo papryki jada się także w Europie Południowej, szczególnie w Grecji, Bułgarii, na Bałkanach i w Turcji. Z papryki i bakłażana powstały sosy bałkańskie jak lutenica, ajwar, czy pindżur. Papryka pełni również ważną rolę w kuchni greckiej. Przyrządza się tam faszerowane papryki, gulasz z dodatkiem papryki, czy też grillowaną paprykę.

Z papryki, szczególnie ostrej, słynie również kuchnia meksykańska, jak również kuchnie krajów karaibskich. W Meksyku występuje około 200 gatunków papryki, nieznanych w Polsce. Robi się z nich paprykę faszerowaną białym serem, panierowaną i smażoną na głębokim tłuszczu. Paprykę używa się do zup, dań jednogarnkowych czy sosów. Najsłynniejszą potrawą południowoamerykańską z papryką jest salsa, czyli sos z drobno posiekanych lub zmiksowanych warzyw. Z papryki powstaje również meksykański sos tabasco.

Najciekawsze przepisy na dania z papryką

Szybkie i proste dania ze świeżą papryką

Świeżą paprykę możemy dodać praktycznie do każdej sałatki, lub po prostu schrupać jako przekąskę. Papryka słodka ma delikatny smak, jest soczysta i chrupiąca. Podnosi smak sałatki i nie tłumi smaku innych warzyw. Ponadto sałatka złożona z papryki w różnych kolorach świetnie wygląda na stole.

Ze świeżą papryką robimy zarówno sałatki wiosenne z surowych warzyw, jak również sałatki makaronowe lub mięsne. Świetny pomysł na szybkie i smaczne danie stanowi sałatka z kolorowych papryk, kukurydzy, ogórka konserwowego, pora i majonezu. Wspaniale smakuje również sałatka z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli i sałaty, polana sosem winegret.

Coraz bardziej popularnym daniem ze świeżą papryką jest meksykański sos salsa. Stanowi on dodatek do dań mięsnych, jajek lub do maczania nachos. Jego głównym składnikiem są pomidory i cebula. Dodajemy także paprykę słodką oraz przyprawy i sok z limonki. Pikantny sos salsa powstaje przez dodanie papryczek chili oraz sosu tabasco.

Smaczne i proste dania z papryką na obiad

Klasycznym daniem z papryką jest leczo, czyli typowe danie jednogarnkowe pochodzące z Węgier. Tradycyjne leczo robi się z papryki, cebuli, pomidorów i wędzonej słoniny. Na Węgrzech podaje się leczo do dań mięsnych. Zaś leczo z dodatkiem pokrojonej kiełbasy służy jako samodzielne danie.

W Polsce leczo, jako szybkie i proste danie, stało się bardzo popularne. Robi się je w wersji mocno urozmaiconej, z różnymi warzywami jak cukinia, bakłażan, a nawet pieczarki. Leczo to świetny pomysł na danie zarówno mięsne, jak i wegetariańskie.

Prócz leczo, paprykę dodajemy do różnych dań jednogarnkowych, duszonego mięsa, jak również do kaszotto lub risotto. Posiekana papryka sprawdzi się także jako składnik sosów do makaronu, czy też jako dodatek do pizzy. Świetny pomysł na obiad czy też danie na imprezę, stanowi faszerowana papryka. Paprykę wystarczy ściąć od strony ogonka, wypełnić farszem i zapiec w piekarniku. Farsz w stylu greckim robimy z ryżu, mielonego mięsa i sera żółtego lub feta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymyślić własny przepis na farsz.

Smaczne przetwory z papryką

Papryka świetnie sprawdza się jako składnik do przetworów. Na zimę można zapasteryzować w słoikach zarównie leczo, jak i własny sos salsa czy ajwar. Najczęściej robimy paprykę marynowaną w occie.

Do słoików na zimę przygotowujemy zarówno samą paprykę, jak i różnego rodzaju sałatki z dodatkiem papryki, jak sałatka z papryki i cukinii, czy też papryki i pomidorów. Paprykę na zimę przygotowujemy w zalewie octowej z przyprawami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto